Ukrayna'nın doğusu karışıyor

Ukrayna'nın doğusu karışıyor

Ukrayna'nın doğusunda yer alan Horlivka kentinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar kamu binalarının kontrolünü ele geçirerek ülkenin sanayi merkezi olan doğusundaki hakimiyetlerini kuvvetlendirdi.

A+A-

Ukrayna'nın doğusunda yer alan Horlivka kentinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar kamu binalarının kontrolünü ele geçirerek ülkenin sanayi merkezi olan doğusundaki hakimiyetlerini kuvvetlendirdi.

Ayrılıkçılar, Nisan ayı başında kentteki polis karargahını abluka altına almışlardı. Konu ile ilgili olarak bilgi veren bir polis yetkilisi, bugün kentteki polis birliğinin bulunduğu bina ile devlet binalarının ayrılıkçıların eline geçtiğini söyledi. Ayrılıkçılara polis tarafından karşı koyulmadığı görüldü.

Yaklaşık 300,000 nüfuslu Horlivka, Rusya yanlılarının "Halk Cumhuriyeti" ilan ettikleri sanayi kenti Donetsk'in kuzeyinde bulunuyor. Donetsk'teki ayrılıkçılar 11 Mayıs'ta Ukrayna'dan ayrılmak için referandum düzenlemeyi planlıyorlar.

Polis yetkilisi, "Devlet binalarını ve polisi ele geçirdiler" dedi. Ukrayna sanayi üretiminin üçte birini sağlayan Donbas adı verilen kömür havzası Nisan ayı başından bu yana kademeli olarak Batı yanlısı hükümetin kontrolünden çıkıyor. Donbas aynı zamanda büyük ölçekli demir çelik fabrikaları ve diğer ağır sanayi altyapısını barındırıyor.

Ayrılıkçılar Horlivka'dan önce dün de doğu vilayetlerinden Luhansk'ta kamu binalarına zorla girerek ayrılıkçı bayrak çektiler, ancak polis işgalcileri durdurmak için herhangi bir müdahalede bulunmadı.

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar getirmiş olmalarına rağmen meydana gelen bu gelişme, Ukrayna'daki durumda ciddi bir tırmanmaya işaret ediyor.

Pazartesi günü açıklanan yaptırımların beklenenden çok daha yumuşak olması üzerine Rus şirketlerine ait hisselerde dün yükseliş görüldü. Rusya yanlılarının dün bölgesel yönetim binalarına kapıları kırarak girdiği ve bayrak çektiği Luhansk kenti, Ukrayna ile Rusya sınırında yer alıyor.

Akşam saatlerinde ise 20 kadar ayrılıkçı, bölgesel polis merkezine otomatik silahlarla ateş açıp ses bombaları attı.

İsyancılar ayrıca savcılık makamını ve televizyon merkezini de ele geçirdiler. Luhansk, komşu Donetsk vilayetinden sonra Rusya yanlısı ayrılıkçıların ele geçirdiği ikinci bölge oldu. Donetsk'in büyük bölümünde hakimiyet kuran isyancılar burada "Donetsk Halk Cumhuriyeti" ilan etmişler ve 11 Mayıs'ta referandum yapılacağını açıklamışlardı.

Luhansk'ı da ele geçirmeleri, isyancılara Ukrayna'nın Rusya'ya komşu olan Donbas kömür havzası üzerinde denetim imkanı veriyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.