รlker Grubu ฤฐngiliz United Biscuits”i alarak dรผnyanฤฑn 3’รผncรผ bรผyรผk biskรผvi รผreticisi oldu. FT bugรผn satฤฑn alman iรงin Yฤฑldฤฑz Holding’in 2 milyar GBP รผstรผnde bir teklif yaptฤฑฤฤฑnฤฑ yazmฤฑลtฤฑ.
Yฤฑldฤฑz Holding’den yapฤฑlan yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, bir sรผredir satฤฑลta olan ฤฐngiliz biskรผvi ve atฤฑลtฤฑrmalฤฑk ลirketi United Biscuits ile alฤฑm anlaลmasฤฑ imzalandฤฑฤฤฑ bildirildi.
Aรงฤฑklamada satฤฑn alma ile ilgili rakam belirtilmedi. Ancak konuya yakฤฑn bir kaynaklar Yฤฑldฤฑz Holding’in United Biscuits’i ลirketin borรงlarฤฑ dahil 2 milyar sterlinin (3 milyar dolar) รผzerinde bir tutara satฤฑn aldฤฑฤฤฑnฤฑ belirtiyor.
Yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre; Blackstone ve PAI รถzel sermaye fonlarฤฑnฤฑn sahip olduฤu United Biscuitsโin satฤฑn alฤฑnmasฤฑ sรผrecinde Yฤฑldฤฑz Holdingโe HSBC ve รnlรผ&Co ลirketleri aracฤฑlฤฑk etti.
Deloitte, sรผreรงte Yฤฑldฤฑz Holdingโe mali danฤฑลmanlฤฑk hizmeti verirken, Linklaters ve YรผkselKarkฤฑnKรผรงรผk ลirketleri de hukuki danฤฑลmanlฤฑk saฤladฤฑ. Yฤฑldฤฑz Holding, Godivaโda uyguladฤฑฤฤฑ ve baลarฤฑlฤฑ sonuรงlar aldฤฑฤฤฑ baฤฤฑmsฤฑz yรถnetim modelini United Biscuitsโte de uygulamayฤฑ planlฤฑyor.
Dรผnyanฤฑn รผรงรผncรผ bรผyรผk biskรผvi รผreticisi oldu
Aรงฤฑklamada, “1944 yฤฑlฤฑnda, United Biscuitsโten dรถrt yฤฑl รถnce รlker Pรถtibรถr ile yola รงฤฑkan Yฤฑldฤฑz Holding, bu satฤฑn alฤฑm hamlesi ile 70โinci yฤฑlฤฑnda dรผnyanฤฑn en bรผyรผk รผรงรผncรผ biskรผvi รผreticisi konumuna yรผkseldi” denildi.
Satฤฑn alฤฑm ile ilgili konuลan Yฤฑldฤฑz Holding Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Murat รlker, โNohutรงu Hanโdaki atรถlyede yฤฑlda sadece 200 kilo biskรผvi รผreterek baลlanan bu yolculuฤun temelinde babam ve amcamฤฑn ลu felsefesi yatฤฑyor: โBaลarฤฑnฤฑn temelinde รถnce bฤฑkmadan usanmadan รงalฤฑลmak, dรผrรผstlรผk ve kaliteli รผretim gelir.โ Bu felsefe, 70 yฤฑlda bizi Tรผrkiyeโnin markasฤฑ yapmakla kalmadฤฑ, dรผnyaya aรงฤฑlmamฤฑzฤฑ da saฤladฤฑโ ลeklinde konuลtu.
Sadece Yฤฑldฤฑz Holdingโin deฤil Tรผrkiyeโnin kazanฤฑmฤฑ
Yฤฑldฤฑz Holdingโin her zaman en iyi yaptฤฑฤฤฑ iลe odaklandฤฑฤฤฑnฤฑ, bรผyรผme politikalarฤฑnda da bu stratejiden ลaลmadฤฑklarฤฑnฤฑ kaydeden รlker, ลรถyle devam etti: โBizim ana iลimiz gฤฑda. Yaptฤฑฤฤฑmฤฑz tรผm yatฤฑrฤฑmlar bu alanda dรผnyada sรถz sahibi olma doฤrultusunda gerรงekleลtirildi. Godiva ve DeMetโs aynฤฑ strateji รงerรงevesinde yaptฤฑฤฤฑmฤฑz iki รถnemli yatฤฑrฤฑm oldu. United Biscuits de bu noktada iyi bir fฤฑrsattฤฑ. Biz de bu fฤฑrsatฤฑ deฤerlendirmek istedik.
Bu bรผyรผklรผkte bir satฤฑn alฤฑmฤฑ sadece Yฤฑldฤฑz Holding iรงin deฤil, รผlkemiz iรงin de รถnemli bir kazanรง olarak gรถrรผyorum. Aynฤฑ ลekilde United Biscuitsโin de bu hissedar deฤiลiminden รงok faydalanacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyorum. Zira ลirketin daha az kuvvetli olduฤu pazarlarda Yฤฑldฤฑz Holding daha kuvvetli olduฤu gibi, bazฤฑ รผrรผnlerde sฤฑnai know-how รผstรผnlรผฤรผmรผz de var.โ
United Biscuitsโin mevcut รผrรผn portfรถyรผnรผn, Yฤฑldฤฑzโฤฑn atฤฑลtฤฑrmalฤฑk alanฤฑndaki global liderlik vizyonunu desteklediฤine iลaret eden Yฤฑldฤฑz Holding Mali ฤฐลler Baลkanฤฑ Dr. Cem Karakaล, โรin, Hindistan ve Afrika pazarlarฤฑnda bรผyรผme stratejilerimiz ile United Biscuitsโin halihazฤฑrda bu รผlkelerdeki operasyonlarฤฑ birbirini tamamlayacak nitelikte. ลirket, ฤฐngiltere ve Kuzey Avrupa dฤฑลฤฑnda kalan uluslararasฤฑ pazarlarฤฑnda 2011-2014 arasฤฑnda yฤฑllฤฑk yaklaลฤฑk ortalama %19,4 bรผyรผme gรถsterdi. 2017 yฤฑlฤฑna kadar ise, yฤฑllฤฑk yaklaลฤฑk ortalama %16 bรผyรผme รถngรถrรผyor. Bu รถngรถrรผler, satฤฑn alฤฑmda bizim iรงin รถnemli kriterler olduโ dedi.
FT bugรผn yazmฤฑลtฤฑ
Financial Times gazetesinin konuya yakฤฑn kaynaklara dayandฤฑrarak verdiฤi habere gรถre, PAI Partners ve Blackstone, sahip olduklarฤฑ United Biscuits’i Tรผrkiye’den Yฤฑldฤฑz Holding’e satmaya yakฤฑnlar. Kaynaklar konuya iliลkin aรงฤฑklamanฤฑn bugรผn yapฤฑlabileceฤini ifade ediyorlar.
Habere gรถre, Yฤฑldฤฑz Holding, United Biscuits iรงin 2 milyar GBP’in รผzeinde bir teklif yaptฤฑ.







