Yรผksekรถฤretim Kurulu (YรK) Baลkanฤฑ Prof. Dr. Erol รzvar, 2021-2022 akademik yฤฑlฤฑnda รผniversitelerde yรผz yรผze eฤitimin baลlatฤฑlmasฤฑna iliลkin aรงฤฑklama yaptฤฑ.
รniversitelerde รถฤrencilerin 1.5 yฤฑldฤฑr uzaktan eฤitim yoluyla derslerine devam ettiฤini dile getiren รzvar, ลu ifadeleri kullandฤฑ:
“Bu sรผreรง gerรงekten kolay olmayan bir sรผreรงti. Ancak bu sรผreci รผniversitelerimizin baลarฤฑlฤฑ yรถnettiฤi kanaatini taลฤฑyorum. รฤrencilerimiz de sabฤฑrla derslerine devam etti. Uzaktan eฤitim, yรผksekรถฤretimin bir parรงasฤฑdฤฑr, kendisi deฤil. Uzaktan eฤitimin, yรผksekรถฤretimde yรผz yรผze eฤitimin yerini almasฤฑ veya onu ikame etmesi beklenemez. รrgรผn eฤitimde asฤฑl olan yรผz yรผze eฤitimdir.
YรK olarak bรผtรผn รผniversitelerimizde yรผz yรผze eฤitimin esas olduฤunu, kural olduฤunu dรผลรผnรผyoruz. Ama tabii ลartlar bazen รถrgรผn eฤitimde olduฤu gibi yรผz yรผze eฤitimin yapฤฑlmasฤฑna imkan vermeyebilir. Nitekim geรงtiฤimiz 1.5 yฤฑl boyunca Kovid-19 salgฤฑnฤฑ nedeniyle eฤitimi bรผtรผnรผyle uzaktan รถฤretim usulรผyle yapmaya รงalฤฑลtฤฑk ve baลardฤฑk. ลimdi 2021-2022 akademik yฤฑlฤฑnda bรผtรผn รผniversitelerimizde aldฤฑฤฤฑmฤฑz karara gรถre eฤitim ve รถฤretim yรผz yรผze yapฤฑlacak.
Artฤฑk eฤitim ve รถฤretimin รผniversitelerde yรผz yรผze, yani รถฤrencilerimizin arkadaลlarฤฑyla beraber, รถฤretim รผyeleriyle beraber, kampรผsรผn iรงerisinde, fakรผltelerde, bรผtรผn sosyal alanlarda yapฤฑlmasฤฑnฤฑ arzu ediyoruz. 1.5 yฤฑl รถncesinde รผniversitelerimizde nasฤฑl yรผz yรผze eฤitim yapฤฑyorsak bu sene de eฤitim รถฤretim bu ลekilde baลlatฤฑlacak. รฤrencilerimizi heyecanla รผniversitelerimize bekliyoruz.”
Dรผnyada olduฤu gibi Tรผrkiye’de de Kovid-19 salgฤฑn sรผrecinin devam ettiฤini belirten รzvar, “Bu gerรงek, ancak bu gerรงekle yรผksekรถฤretimde eฤitim ve รถฤretimin devam etmesi gerektiฤini dรผลรผnรผyoruz” dedi.
Hibrit eฤitim usulleri nasฤฑl olacak?
Prof. Dr. รzvar, รผniversitelerde salgฤฑn sรผrecinde saฤlฤฑklฤฑ kampรผs uygulamalarฤฑ konusunda YรK, TSE ve Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ ile geรงen yฤฑl hazฤฑrlanan rehberin gรผncellendiฤini ve yeni duruma uyarlandฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
YรK’รผn รงerรงeve kararlarฤฑnฤฑ iรงeren iki rehberin, uygulamalarda รผniversite yรถnetimlerine yol gรถsterici mahiyette olduฤunu belirten รzvar, “รniversitelerimizin kampรผs ve derslik binalarฤฑnda maske ve mesafe kurallarฤฑna uyulmasฤฑ, tฤฑbbi danฤฑลmanlฤฑk verilebilmesi, dersliklerin mรผmkรผn mertebe havalandฤฑrฤฑlmasฤฑ, ders saatlerinin sฤฑnฤฑrlฤฑ tutulmasฤฑ, blok derslerin yapฤฑlmamasฤฑ, mutlaka ara vererek dersliklerin havalandฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑn saฤlanmasฤฑ, basit gibi gรถrรผnen ancak salgฤฑnฤฑn yayฤฑlmasฤฑnฤฑ azaltmada bรผyรผk รถnem taลฤฑyan รถnlemlerdir. Havalandฤฑrma koลullarฤฑ iyi olmayan amfi ve dersliklerle laboratuvarlarda maksimum kiลi sayฤฑsฤฑ ve kapasitenin aลฤฑlmamasฤฑ, รถฤrencilerin gruplara bรถlรผnmesi de yine รถnemli uygulamalardฤฑr” deฤerlendirmesini yaptฤฑ.
‘รniversitelerimizde artฤฑk eฤitim รถฤretim yรผz yรผze yapฤฑlacak’
Rehberde, Covid-19 tedbirlerinin yanฤฑ sฤฑra eฤitim รถฤretim sรผreรงlerine iliลkin detaylarฤฑn yer aldฤฑฤฤฑnฤฑ anlatan รzvar, ลu bilgileri verdi:
“รniversitelerimizde artฤฑk eฤitim รถฤretim yรผz yรผze yapฤฑlacak. รniversitelerde derslerin bir kฤฑsmฤฑnฤฑ uzaktan eฤitim usulleriyle yapabilmeleri iรงin gerekli mevzuat รงalฤฑลmalarฤฑnฤฑ da tamamladฤฑk ve รผniversitelerimizle paylaลtฤฑk. รniversitelerimizde, derslerin yรผzde 40’ฤฑ veya herhangi bir dersin yรผzde 40’ฤฑ uzaktan eฤitim yoluyla yapฤฑlabilecek. Yani bu ลekilde รผniversitelerimizde yรผz yรผze eฤitim devam ederken bir taraftan da รถฤrencilerimiz dersin bir kฤฑsmฤฑnฤฑ uzaktan eฤitim usulleriyle alabilecek. Bรถylece รผniversitelerimizde harmanlanmฤฑล (hibrit) eฤitim usulleriyle eฤitim รถฤretim faaliyetleri yรผrรผtรผlebilecek.”







