รnlรผ fon yรถenticisi ve Allianz SE’nin baล ekonomi danฤฑลmanฤฑ Muhammed El-Erian, Fed’in faizi dรผลรผk tutmanฤฑn maliyetini dรผลรผnmesi gerektiฤini sรถyledi.
El-Erian, Pazartesi gรผnรผ Bloomberg Radio’ya yaptฤฑฤฤฑ deฤerlendirmede, Fed yetkililerinin, ABD ekonomisinin azalan iลgรผcรผ verimliliฤinin baskฤฑsฤฑna karลฤฑn, faizi dรผลรผk tutmanฤฑn maliyetini dรผลรผnmeleri gerektiฤini belirtti.
El-Erian, “Yol รผstรผnde ayrฤฑca, olaฤandฤฑลฤฑ para politikasฤฑndan dolayฤฑ, finansal istikrarsฤฑzlฤฑk riski de var,” dedi ve “Ve, bu, sanฤฑyorum, faizleri yavaล bir ลekilde normalleลtirmenin en gรผรงlรผ argรผmanฤฑ, zira aksi halde aลฤฑrฤฑ risk almaya katkฤฑda bulunursunuz” ลeklinde gรถrรผล bildirdi.
Fed gรถsterge faizi 2008 yฤฑlฤฑnda sฤฑfฤฑr seviyesi yakฤฑnฤฑna dรผลรผrdรผ ve ondan sonra yalnฤฑzca bir kez Aralฤฑk ayฤฑnda faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gitti. Fed’in Temmuz ayฤฑ toplantฤฑ tutanaklarฤฑna gรถre, politika yapฤฑcฤฑlar diฤer bir faiz artฤฑrฤฑmฤฑnฤฑn zamanlamasฤฑ konusunda bรถlรผnmรผล durumda ve bazฤฑ yetkililer, ฤฐngiltere’nin Avrupa Birliฤi’nden ayrฤฑlmasฤฑ gibi jeopolitik sฤฑkฤฑntฤฑlardan dolayฤฑ endiลeli.
Amerikan รงalฤฑลanlarฤฑnฤฑn verimliliฤi, bu ay aรงฤฑklanan verilere gรถre, 30 Haziran’da sona eren รงeyrek dรถnemde beklenmedik bir ลekilde dรผลerek, รผst รผste รผรงรผncรผ รงeyrekte de geriledi. El-Erian, dรผลรผk faizlerin, tasarruf edenleri cezalandฤฑrarak ve daha iyi getiri arayan tahvil traderlarฤฑnฤฑn tedbirsiz iลlemlerini cesaretlendirerek, finans piyasalarฤฑnda olumsuzluklara neden olabileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.







