Uranyum talebi patladı, Cameco'nun hisseleri tarihi seviyesinde

Uranyum talebi patladı, Cameco'nun hisseleri tarihi seviyesinde

Kanada'nın en büyük madencilik şirketlerinden Cameco'nun hisseleri, nükleer enerjinin giderek daha fazla benimsenmesi ve uranyum arz endişeleriyle birlikte tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

A+A-

Kanada'nın en büyük madencilik şirketlerinden biri olan Cameco, uranyum emtiasının yeniden moda olmasıyla birlikte, 15 yıldan uzun bir süredir görülmemiş değerlere ulaştı. Pazartesi günü şirketin hisseleri 54,25 dolar civarında işlem görerek 2007'deki tüm zamanların en yüksek seviyesinin sadece 5 dolar altında kaldı.

Uranyumun birim fiyatı ise 65,5 dolara yaklaştı. Ancak bu rakam tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yaklaşık 140 dolardan hala çok uzak

Temiz enerji talebi

Nükleer enerji, karbon emisyonlarını azaltmanın bir yolu olarak önem kazandı. Küresel olarak, nükleerin CO2 emisyonu üretmemesi ve daha ucuz ve yapımı kolay olmaları nedeniyle, yeni enerji santrallerinin inşasında artış beklenmekte. Nükleer enerjinin bu şekilde benimsenmesiyle uranyum talebi artmakta.

Uranyum fiyatları, 2011'deki Fukuşima faciasının ardından uzun süre düşüş yaşadı. Ancak son zamanlarda uranyum fiyatı yeniden yükselişe geçti. Ukrayna'daki savaş, uranyum pazarını altüst ederken, Kanada, Fransa, Japonya, ABD ve İngiltere'nin Rusya'yı devre dışı bırakacak yeni tedarik zincirleri kurma planlamaları da belirginleşmeye başladı.

Öte yandan bazı ülkeler, emekliye ayrılmak üzere olan nükleer santrallerin işletme ömrünü uzatarak bu durumu değiştirmeye çalışmakta. Gelecekte, nükleer enerjiye olan talebin artmasıyla birlikte uranyum talebinin de artması beklenmekte.

İlgili Haberler