Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre kรผresel ฤฑsฤฑnma nedeniyle en riskli bรถlgeler arasฤฑnda yer alan Tรผrkiye, kuraklฤฑฤฤฑn ardฤฑndan bรผyรผk bir su sorunu ile yรผzleลmeye hazฤฑrlanฤฑrken, tarฤฑmdaki vahลi sulama yรถnteminin Tรผrkiye’yi su fakiri รผlkeler arasฤฑna sokacaฤฤฑ belirtildi. ฤฐmeceMobil, Kibele Projekt ve Softtech Ventures’ฤฑn katkฤฑlarฤฑyla hazฤฑrlanan โTarฤฑmda Su Kullanฤฑmฤฑ ve Kaynaklarฤฑn Verimliliฤiโ raporunda, 2025 yฤฑlฤฑnda kiลi baลฤฑna yaklaลฤฑk 4 bin 800 metrekรผp su miktarฤฑ dรผลeceฤi tahmin edilirken su tasarrufunda tarฤฑm arazilerinin sulamasฤฑnฤฑn kritik รถneme sahip olduฤu vurgulandฤฑ. Raporda, tarฤฑm arazilerinde su tasarrufu yapฤฑlmazsa, Tรผrkiye’nin โsu fakiriโ รผlkeler arasฤฑna gireceฤine, 2025 yฤฑlฤฑnda su tรผketiminin tarฤฑmda yรผzde 17 artacaฤฤฑna dikkat รงekildi.
EN รOK KULLANIM TARIMDA
Rapordaki verilere iliลkin deฤerlendirmelerde bulunan ฤฐmeceMobil kurucu ortaklarฤฑndan Gรถker Kuzucu, su tรผketiminin 2025 yฤฑlฤฑnda tarฤฑmda yรผzde 17, sanayide yรผzde 20 ve evsel tรผketimde yรผzde 70 artacaฤฤฑnฤฑ aktardฤฑ. โTรผrkiye’de de tฤฑpkฤฑ dรผnyada olduฤu gibi sektรถrel kullanฤฑm bazฤฑnda tarฤฑm lider konumunda bulunuyor. Tatlฤฑ suyun yรผzde 73’รผ tarฤฑmda, yรผzde 16’sฤฑ endรผstride, yรผzde 11’i de evsel kullanฤฑmda tรผketiliyorโ aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ yapan Kuzucu, Tรผrkiye’nin yeterli tasarruf saฤlayamamasฤฑ durumunda yakฤฑn zamanda โsu fakiri รผlke’ statรผsรผne dรผลeceฤine dikkat รงekti.
Damla sulamaya รงiftรงinin gรผcรผ yetmiyor
Yapฤฑlan araลtฤฑrmada sorulan โYaลadฤฑฤฤฑnฤฑz bรถlge tarฤฑmsal kuraklฤฑktan ne รถlรงรผde etkileniyor?โ sorusuna katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 36.8’i โCiddi verim kaybฤฑna neden oluyorโ cevabฤฑnฤฑ verirken, Yรผzde 34.9’u โArtฤฑk bu konuda ciddi desteฤe ihtiyacฤฑmฤฑz varโ cevabฤฑ verdi. Yรผzde 16.5 ise; โYรผzde 25’in altฤฑnda verim kaybฤฑna yol aรงฤฑyorโ dedi. Ayrฤฑca, damla sulama kullanmayan รงiftรงilerin yรผzde 62.1’i finansmanฤฑ olmadฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.







