Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Varlฤฑk BarฤฑลŸฤฑ tebliฤŸi Resmi Gazete’de yayฤฑmlandฤฑ

Bazฤฑ Varlฤฑklarฤฑn Ekonomiye Kazandฤฑrฤฑlmasฤฑ Hakkฤฑnda Genel TebliฤŸ Resmi Gazete'de yayฤฑmlanarak yรผrรผrlรผฤŸe girdi
Varlฤฑk BarฤฑลŸฤฑ tebliฤŸi Resmi Gazete'de yayฤฑmlandฤฑ Borsatek

Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ Gelir ฤฐdaresi BaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ’nฤฑn TebliฤŸ’i Resmi Gazete’de yayฤฑmlandฤฑ. TebliฤŸe gรถre, yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan para, altฤฑn, dรถviz, menkul kฤฑymet ve diฤŸer sermaye piyasasฤฑ araรงlarฤฑnฤฑn, madde hรผkรผmleri รงerรงevesinde, 31/3/2023 tarihine (bu tarih dรขhil) kadar Tรผrkiyeโ€™deki banka veya aracฤฑ kurumlara bildirilmesi mรผmkรผn olacak. Gerรงek ve tรผzel kiลŸilerce yapฤฑlacak bu bildirimlerin, yetkili kฤฑlฤฑnmฤฑลŸ vekiller veya kanuni temsilciler tarafฤฑndan da yapฤฑlabilmesi mรผmkรผn olacak.

Gerรงek ve tรผzel kiลŸilerce, yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan sรถz konusu varlฤฑklar, 5/7/2022 tarihinden 31/3/2023 tarihine kadar (bu tarih dรขhil), belirlenen form ile bankalara veya (menkul kฤฑymet ve diฤŸer sermaye piyasasฤฑ araรงlarฤฑna mรผnhasฤฑr olmak รผzere) aracฤฑ kurumlara bildirilebilecek. Gerรงek ve tรผzel kiลŸilerce, sรถz konusu varlฤฑklara iliลŸkin olarak vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacak.

Kapsamdaki yurt dฤฑลŸฤฑ kredilerin ve sermaye avanslarฤฑnฤฑn kapatฤฑlmasฤฑnda kullanฤฑlan varlฤฑklarฤฑn da banka ve aracฤฑ kurumlara bildirilmesi gerekiyor.

Gerรงek ve tรผzel kiลŸilerce, yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan varlฤฑklar iรงin tek bir bildirim verilmesi esas olacak. Ancak, maddenin uygulamasฤฑnda bildirimin yapฤฑldฤฑฤŸฤฑ her ay farklฤฑ bir vergilendirme dรถnemi olarak kabul edildiฤŸinden, 31/3/2023 tarihine kadar (bu tarih dรขhil) birden fazla bildirimde bulunulmasฤฑ mรผmkรผn olacak.

Bildirimde bulunulduktan sonra aynฤฑ ay iรงerisinde, yapฤฑlan hatalarฤฑn dรผzeltilmesi amacฤฑyla ya da bildirime konu edilen varlฤฑklarฤฑ azaltฤฑcฤฑ ya da artฤฑrฤฑcฤฑ yeni bir bildirimde bulunulmak istenilmesi halinde, ilk bildirimin dรผzeltilmesi gerekiyor. Bu ลŸekilde ilk bildirime konu varlฤฑklarฤฑn azaltฤฑlmasฤฑ yรถnรผnde yapฤฑlacak dรผzeltmelerde, baลŸlangฤฑรงta peลŸin olarak รถdenen verginin azaltฤฑlan tutara isabet eden kฤฑsmฤฑ, banka ve aracฤฑ kurum tarafฤฑndan bildirim sahibine iade edilebilecek.

Bildirimde bulunulduktan sonraki aylarda, yapฤฑlan hatalarฤฑn dรผzeltilmesi amacฤฑyla ya da bildirime konu edilen varlฤฑklarฤฑ azaltฤฑcฤฑ bir bildirimde bulunulmak istenilmesi halinde de รถnceki bildirimin dรผzeltilmesi gerekiyor. Bu durumda, banka ve aracฤฑ kurumlarca belirlenen beyanname ile vergi dairesine bildirilen varlฤฑklara iliลŸkin dรผzeltme talebinin banka ve aracฤฑ kurum aracฤฑlฤฑฤŸฤฑyla yapฤฑlmasฤฑ esas olacak.

Yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan varlฤฑklarฤฑn Tรผrkiyeโ€™ye getirilmesi

Madde kapsamฤฑnda bildirime konu edilen varlฤฑklarฤฑn bildirimin yapฤฑldฤฑฤŸฤฑ tarihten itibaren รผรง ay iรงinde Tรผrkiyeโ€™ye getirilmesi veya Tรผrkiyeโ€™deki banka veya aracฤฑ kurumlarda mevcut ya da yeni aรงฤฑlan bir hesaba transfer edilmesi ลŸart olacak. Tรผrkiyeโ€™deki banka ya da aracฤฑ kurumlarda mevcut ya da yeni aรงฤฑlan bir hesaba ilgili varlฤฑฤŸฤฑn transferi iลŸlemlerinde, bildirimde bulunan hesap sahibi ile yurt dฤฑลŸฤฑndan varlฤฑฤŸฤฑ transfer edenin farklฤฑ kiลŸiler olmasฤฑnฤฑn sรถz konusu hรผkรผmden faydalanฤฑlmasฤฑ aรงฤฑsฤฑndan herhangi bir รถnemi bulunmamaktadฤฑr.

Yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan varlฤฑklar, yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanฤฑlan ve 5/7/2022 tarihi itibarฤฑyla kanuni defterlerde kayฤฑtlฤฑ olan kredilerin en geรง 31/3/2023 tarihine kadar kapatฤฑlmasฤฑnda kullanฤฑlabilecek. Bu takdirde, defter kayฤฑtlarฤฑndan dรผลŸรผlmesi kaydฤฑyla, borcun รถdenmesinde kullanฤฑlan varlฤฑklar iรงin Tรผrkiyeโ€™ye getirilme ลŸartฤฑ aranmayacak. Bu hรผkรผmden yararlananlarฤฑn, kredilerini kapattฤฑklarฤฑna dair yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan banka veya finansal kurumlardan alacaklarฤฑ tevsik edici belgelerin bir รถrneฤŸini bildirimlerine eklemeleri gerekmekte olup bu bildirimi alan banka veya aracฤฑ kurumun, defter kayฤฑtlarฤฑndan dรผลŸme iลŸlemine iliลŸkin kontrol yรผkรผmlรผlรผฤŸรผ bulunmamaktadฤฑr.

5/7/2022 tarihi itibarฤฑyla kanuni defterlerde kayฤฑtlฤฑ olan sermaye avanslarฤฑnฤฑn, yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan para, altฤฑn, dรถviz, menkul kฤฑymet ve diฤŸer sermaye piyasasฤฑ araรงlarฤฑnฤฑn bu tarihten รถnce Tรผrkiyeโ€™ye getirilmek suretiyle karลŸฤฑlanmฤฑลŸ olmasฤฑ hรขlinde, sรถz konusu avanslarฤฑn defter kayฤฑtlarฤฑndan dรผลŸรผlmesi kaydฤฑyla anฤฑlan madde hรผkรผmlerinden yararlanฤฑlabilecek.

Yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan ancak kapsama girmeyen varlฤฑklarฤฑn (รถrneฤŸin taลŸฤฑnmazlarฤฑn) 31/3/2023 tarihine kadar kapsamdaki varlฤฑklara dรถnรผลŸtรผrรผlmek suretiyle sรถz konusu madde hรผkรผmleri รงerรงevesinde Tรผrkiyeโ€™ye getirilmesi mรผmkรผn olacak.

TebliฤŸde Tรผrkiyeโ€™ye getirilmekten maksat ลŸu ลŸekilde aรงฤฑklandฤฑ

“a) Para, dรถviz, altฤฑn, menkul kฤฑymet ve diฤŸer sermaye piyasasฤฑ araรงlarฤฑnฤฑn fiziki olarak Tรผrkiyeโ€™ye getirilmesi veya bu varlฤฑklarฤฑn Tรผrkiyeโ€™deki banka veya aracฤฑ kurumlarda aรงฤฑlacak bir hesaba transfer edilmesi,

b) Fiziki olarak Tรผrkiyeโ€™ye getirilmesi veya aracฤฑ kurumlarda aรงฤฑlacak bir hesaba transfer edilmesi mรผmkรผn olmayan menkul kฤฑymet ve diฤŸer sermaye piyasasฤฑ araรงlarฤฑnฤฑn aracฤฑ kurumlara bildirilmesidir.

(6) Yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan para, altฤฑn, dรถviz, menkul kฤฑymet ve diฤŸer sermaye piyasasฤฑ araรงlarฤฑnฤฑn Tรผrkiyeโ€™deki banka veya aracฤฑ kurumlarda mevcut ya da yeni aรงฤฑlan bir hesaba transfer edilmesi durumunda, banka dekontu veya aracฤฑ kurum iลŸlem sonuรง formlarฤฑ, varlฤฑklarฤฑn Tรผrkiyeโ€™ye getirilmiลŸ olduฤŸunun tevsikinde kullanฤฑlabilecektir.

(7) 31/3/2023 tarihine kadar banka veya aracฤฑ kurumlara bildirilmesi kaydฤฑyla, yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan sรถz konusu varlฤฑklarฤฑn Tรผrkiyeโ€™ye fiziki olarak getirilmesi sฤฑrasฤฑnda yapฤฑlan deklarasyon/bildirime istinaden Gรผmrรผk ฤฐdaresinden alฤฑnan belgeler, varlฤฑklarฤฑn Tรผrkiyeโ€™ye getirilmiลŸ olduฤŸunun tevsikinde kullanฤฑlabilecektir.

c) Bildirimde bulunulduktan sonraki aylarda, bildirime konu edilen varlฤฑklarฤฑ artฤฑrฤฑcฤฑ bir bildirimde bulunulmak istenilmesi halinde ise รถnceki bildirimin dรผzeltilmesi sรถz konusu olmayacak, ilave olarak bildirilmek istenilen varlฤฑklar iรงin yeni bir bildirim yapฤฑlacaktฤฑr.

รง) Dรผzeltme kapsamฤฑ dฤฑลŸฤฑnda verilen tรผm bildirimler yeni bir bildirim olarak kabul edilecek ve รถnceki bildirimle iliลŸkilendirilmeyecektir.”

Yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan varlฤฑklarฤฑn bildirimi รผzerine banka veya aracฤฑ kurumlarca yapฤฑlacak iลŸlemler ve verginin รถdenmesi

Gerรงek ve tรผzel kiลŸiler, yurt dฤฑลŸฤฑnda bulunan varlฤฑklarฤฑ iki nรผsha olarak hazฤฑrlayacaklarฤฑ belirlenen form ile bankalara veya aracฤฑ kurumlara bildirecekler. Formun bir nรผshasฤฑ, ilgili banka veya aracฤฑ kurum tarafฤฑndan, varsa bildirim nedeniyle aรงฤฑlan hesaba iliลŸkin bilgiler yazฤฑlฤฑp tasdik edildikten sonra, dรผzenlenen banka dekontlarฤฑ veya iลŸlem sonuรง formlarฤฑyla birlikte ilgilisine geri verilecek.

Bildirimin gerรงek veya tรผzel kiลŸinin vekili ya da kanuni temsilcisi tarafฤฑndan yapฤฑlmasฤฑ halinde, bankalar veya aracฤฑ kurumlarca sรถz konusu vekil veya kanuni temsilcinin yetkili olup olmadฤฑฤŸฤฑ hususu kontrol edilecek.

Banka veya aracฤฑ kurumlar tarafฤฑndan, bildirimde bulunanlardan bildirime konu edilen varlฤฑklara iliลŸkin olarak herhangi bir belge istenilmeyecek.

Banka ve aracฤฑ kurumlar, kendilerine bildirilen varlฤฑklara iliลŸkin olarak bildirim sahibinden bildirilen varlฤฑklarฤฑn deฤŸeri รผzerinden 30/9/2022 tarihine kadar yapฤฑlan bildirimler iรงin %1, 1/10/2022 tarihi ila 31/12/2022 tarihi (bu tarih dahil) arasฤฑnda yapฤฑlan bildirimler iรงin %2, 31/3/2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) yapฤฑlan bildirimler iรงin %3 oranฤฑnda peลŸin olarak tahsil edecekleri vergiyi, bildirimi izleyen ayฤฑn on beลŸinci gรผnรผ akลŸamฤฑna kadar vergi sorumlusu sฤฑfatฤฑyla belirlenen beyanname ile baฤŸlฤฑ bulunduklarฤฑ vergi dairesine 340 ve 346 sฤฑra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel TebliฤŸlerinde belirtilen usul ve esaslar doฤŸrultusunda beyan edecek. Beyan edilen varlฤฑklarฤฑn deฤŸerleri รผzerinden, vergi dairelerince tarh edilen vergiler, sรถz konusu beyan sรผresi iรงerisinde banka ve aracฤฑ kurumlarca vergi sorumlusu sฤฑfatฤฑyla รถdenecek.

ย 

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.556546.62010.04%
EURO 52.911553.0317-0.18%
JAPON YENฤฐ 3.4623.4780.14%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.413457.5131-0.03%
STERLฤฐN 61.399761.5559-0.16%
ร‡ฤฐN YUANI 6.84346.8530.01%
RUS RUBLESฤฐ 0.6130.61430.08%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 59806.97 -1.8042%
Ethereum 1566.04 -3.1551%
Tether USDt 1.00 0.0119%
BNB 560.43 -0.4955%
Solana 67.73 -0.2794%
USDC 1.00 -0.0007%
XRP 1.04 -2.817%
Dogecoin 0.07 -1.4808%
Toncoin 1.56 -1.8899%
Cardano 0.14 -2.7041%
Shiba Inu 0.00 -3.1686%
Avalanche 6.23 -3.3011%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam