VİOP'ta pay sözleşme sayısı 20'ye çıkıyor

VİOP'ta pay sözleşme sayısı 20'ye çıkıyor

Borsa İstanbul VİOP, 10 olan pay senedi sayısını 20’ye çıkarıyor.

A+A-

Borsa İstanbul (BİST) Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), yatırımcıların talebi üzerine 10 adet yeni paya dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerini 11 Şubat 2016 itibariyle işleme açıyor. BİST’ten yapılan açıklamada, mevcutta dayanak varlık olan 10 pay senedi üzerine, 10 yeni pay senedinin eklenmesiyle, toplamda BIST 30 endeksini oluşturan 30 pay senedinin 20’sinin üzerine vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesi yazılmış olacağı bildirildi. Yeni dayanak varlıkların işleme açılmasıyla birlikte VİOP’daki 20 pay senedinin BIST 30 endeksini oluşturan pay senetlerinin toplam spot piyasadaki işlem hacmine oranı ise yüzde 93’e çıkacak.

İşlem hacminin Pay Vadeli’de yüzde 57’sinin, Pay Opsiyon’da ise yüzde 55’inin kurumsal yatırımcılar tarafından yapıldığı VİOP’ta, yeni dayanak varlıkların işleme açılmasıyla birlikte, merkezi karşı taraf güvencesiyle, etkin risk yönetimi ve yatırım çeşitlendirilmesi sağlanacak.

2015 yılında işlem hacmi yüzde bin 198 artarak rekor 1,8 milyar TL’ye ulaşan Pay Vadeli işlem sözleşmeleri, yeni dayanak varlıklarının işleme açılması ile birlikte 2016’da daha yüksek değerlere ulaşılması bekleniyor. 2015 yılında Pay Vadeli işlem sözleşmelerinde toplam 2,7 milyon sözleşme el değiştirirken, açık pozisyon sayısı 225 bin sözleşme ile rekor kırdı. Aynı dönemde Pay Opsiyon sözleşmeleri toplam işlem hacmi ise yüzde 723 artarak rekor 527 milyon TL’ye, açık pozisyon değeri ise 102 milyon TL’ye ulaştı.

Dayanak varlık olacak yeni pay senetleri şöyle sıralandı:

"Arçelik A.Ş. (ARCLK), Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (EKGYO), Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KRDMD), Koç Holding A.Ş. (KCHOL), Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. (PGSUS), Petkim Petrokimya Holding A.Ş. (PETKM), Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. (TOASO), Türk Telekomünikasyon A.Ş. (TTKOM), Türkiye Halk Bankası A.Ş. (HALKB) ve Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (SISE)"

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.