VİOP'ta sözleşme tipi değişti

VİOP'ta sözleşme tipi değişti

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) işlem gören Pay Opsiyon Sözleşmeleri Amerikan tipinden Avrupa tipine dönüştürüldü.

A+A-

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) işlem gören Pay Opsiyon Sözleşmeleri Amerikan tipinden Avrupa tipine dönüştürüldü. 

Borsa İstanbul açıklamasına göre, VİOP'ta işlem gören Pay Opsiyon Sözleşmeleri piyasadan gelen talepler doğrultusunda 31 Mart 2014 Pazartesi gün sonu itibarıyla Amerikan tipinden Avrupa tipine dönüştürüldü. Bu değişiklik ile söz konusu opsiyon sözleşmelerine olan ilginin artması bekleniyor.

Açıklamada, VİOP’ta işlem gören AKBNK, EREGL, GARAN, ISCTR, SAHOL, TCELL, THYAO, TUPRS, VAKBN ve YKBNK paylarına dayalı opsiyon sözleşmelerinin fiziki teslimatlı olarak işlem görmeye devam edeceği ancak teslimatın sadece vade sonunda yapılacağı belirtildi.

Açıklamada bildirilen diğer gelişme ise piyasa yapıcılığı için gerekli öz kaynak tutarında yapılan indirim oldu.

Borsa İstanbul’un 26 Mart 2014 tarihli ve 449 sayılı değişiklik genelgesi ile piyasa yapıcılık için asgari öz kaynak şartı altın sözleşmeleri için 5 milyon lira, diğer tüm sözleşmeler için 10 milyon lira olarak belirlendi. Bu değişiklik ile döviz vadeli işlem sözleşmelerinde piyasa yapıcılığı faaliyetinde bulunacak kurumlarda aranan 300 milyon liralık öz kaynak şartı 10 milyon liraya düşürülmüş oldu.

VİOP İşlem Sistemi üzerinde mesajlaşma altyapısında yapılan iyileştirme ile üyelerden gelen emirlerle ilgili mesajlara dönülen cevapların zaman aralığındaki gecikme (latency) süresinde iyileştirme yapıldı. Bunun sonucunda hem üyelerin sistemden emirlerinin cevaplarını daha hızlı almaları, hem de sistemin kapasitesinin daha etkin olarak kullanılması sağlandı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.