Avrupa Birliฤi (AB) Komisyonu, geriye kalan ลartlarฤฑn yerine getirilmesi durumunda Tรผrk vatandaลlarฤฑ iรงin vizelerin en geรง haziran ayฤฑ sonunda kaldฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ isteyen bir tavsiye kararฤฑ aldฤฑ.
AB Komisyonu, Tรผrkiye ile Birlik arasฤฑnda Vize Serbestisi Diyaloฤu kapsamฤฑnda yol haritasฤฑnฤฑn uygulanmasฤฑna iliลkin รผรงรผncรผ raporunu aรงฤฑkladฤฑ. Raporda, Tรผrkiye’nin vize serbestisi iรงin 72 kriterden 67’sini yerine getirdiฤi belirtilerek, Tรผrk vatandaลlarฤฑ iรงin vizelerin haziran sonunda kaldฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ รถngรถren tavsiye kararฤฑna yer verildi.
Bununla beraber, metinde Tรผrkiye’den, parmak izi bilgisinin de yer aldฤฑฤฤฑ biyometrik pasaportlarฤฑn รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ, Geri Kabul Anlaลmasฤฑ’nฤฑn uygulanmasฤฑna baลlanmasฤฑ, terรถrle mรผcadele ve organize suรงlarla mรผcadele kanunlarฤฑnฤฑn temel haklara dikkat edilerek AB’ye uygun bir ลekilde dรผzenlenmesi istendi. Bunlarฤฑn, vizesiz seyahat iรงin ลart olduฤu ve aciliyet arz ettiฤi belirtildi. Tรผrkiye’ye, biyometrik pasaportlar iรงin sene sonuna kadar sรผre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadฤฑฤฤฑ pasaportlarla vizesiz seyahatin mรผmkรผn olmayacaฤฤฑ ifade edildi.
Rapora dair aรงฤฑklama, AB Komisyonu’nun birinci Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Frans Timmermans ile AB Komisyonu’nun Gรถรง, ฤฐรงiลleri ve Vatandaลlฤฑktan Sorumlu รyesi Dimitris Avramopoulos tarafฤฑndan yapฤฑldฤฑ. Bu adฤฑmla, AB Komisyonu’nun, tavsiye kararฤฑnฤฑn arkasฤฑnda gรผรงlรผ bir ลekilde durduฤu mesajฤฑnฤฑ verdiฤi belirtiliyor.
Kabul sรผreci
AB Komisyonu’nun tavsiye niteliฤindeki kararฤฑ, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi’nin onayฤฑnฤฑn ardฤฑndan uygulamaya girecek. Bunun iรงin tavsiye kararฤฑ, รถnce AP Sivil รzgรผrlรผkler, Adalet ve ฤฐรงiลleri Komitesi’nde ele alฤฑnacak. Deฤiลiklik รถnergelerinin ardฤฑndan karar, AP Genel Kurulu’nun onayฤฑna sunulacak. Oylamada, kabul iรงin salt รงoฤunluk yeterli olacak.
Olasฤฑ deฤiลikliklerle kabulรผn ardฤฑndan karar, AB Konseyi’ne gรถnderilecek. AB Adalet ve ฤฐรงiลleri Konseyi’ndeki oylamada ise รงifte nitelikli รงoฤunluk esas alฤฑnacak. รifte nitelikli รงoฤunlukta oylamaya katฤฑlan รผyelerin yรผzde 55’inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda en az 16’sฤฑnฤฑn onayฤฑ aranacak. Ancak kabul oyu veren รผlkelerin toplam nรผfusunun oylamaya katฤฑlan รผlkelerin nรผfusunun yรผzde 65’ini oluลturmasฤฑ ลart.
Eฤer burada da beklendiฤi gibi vize serbestisi onaylanฤฑrsa, karar AB Resmi Gazetesi’nde yayฤฑmlanarak yรผrรผrlรผฤe girmiล olacak.
Schengen รผyesi รผlkeler
Eฤer vizeler kalkarsa Tรผrk vatandaลlarฤฑ, haziran ayฤฑ sonu gibi Almanya, Avusturya, Belรงika, รek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, ฤฐspanya, ฤฐsveรง, ฤฐsviรงre, ฤฐtalya, ฤฐzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lรผksemburg, Macaristan, Malta, Norveรง, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’a giderken vize almaya ihtiyaรง duymayacak.
Bunlara ek olarak, ลehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan’a da gidilebilecek. Tรผrk vatandaลlarฤฑ turistlik ve ziyaret amaรงlฤฑ seyahatlerinde bu รผlkelerde 180 gรผn iรงinde en fazla 90 gรผne kadar kalabilecek.
Schengen รผyesi olmadฤฑklarฤฑ iรงin ฤฐngiltere ve ฤฐrlanda’nฤฑn vize uygulamasฤฑ sรผrecek.







