Tรผrkiye Sermaye Piyasalarฤฑ Birliฤi (TSPB) Baลkanฤฑ ฤฐbrahim รztop, โNeden bรผyรผk halka arz gelmiyorโun sebebi yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn olmamasฤฑ. Aracฤฑ kurumlarฤฑmฤฑz ลu anda bรผyรผk halka arzฤฑ yapabilmeleri iรงin yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑya bunlarฤฑ ulaลtฤฑrmalarฤฑ gerekiyor. ลu anda bรถyle bir ilgi maalesef az, yok denecek kadar az. Bu yรผzden bu ilgiyi bulamadฤฑklarฤฑ iรงin bรผyรผk halka arzlar gelmiyorโ diye konuลtu.
Dรผnya gazetesinin sorularฤฑnฤฑ yanฤฑtlayan รztop, halka arzlarฤฑn seyrine iliลkin bir soruya verdiฤi yanฤฑtta bu sene de bir rekor gelebileceฤini sรถyledi. รztop, “2021 yฤฑlฤฑnda malumunuz 52 ลirket 21.6 milyar TL kaynak saฤladฤฑ sermaye piyasalarฤฑndan. Bu รงok rekor bir seviyeydi. 2022โnin aslฤฑnda ilk altฤฑ ayฤฑ da bence รงok iyi geรงti yaklaลฤฑk 23 halka arz, 12 milyar gibi bir rakama ulaลtฤฑ. ลu anda SPK ve Borsa ฤฐstanbulโa olan baลvurularฤฑn รงok yoฤun olduฤunu biliyoruz. Muhtemelen biz ลirket sayฤฑsฤฑ anlamฤฑnda 52โyi geรงeceฤimizi yฤฑlsonu itibariyle. Ama miktar tarafฤฑnda nispeten biraz daha kรผรงรผk รถlรงekli ลirketlerin halka arzฤฑnฤฑn yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyorum” yanฤฑtฤฑnฤฑ verdi.
รztop, bรผyรผk halka arzlarฤฑn yaลanmamasฤฑnฤฑ ise ลรถyle aรงฤฑkladฤฑ: “Bizler geรงmiลte halka arzlarda, bรผyรผk halka arzlarฤฑn รงoฤunda, bรผyรผk bir kฤฑsmฤฑnฤฑ yurt dฤฑลฤฑna plase ederdik. Yani halka arz miktarฤฑ hatta yรผzde 65-70โi yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlara satฤฑlฤฑrdฤฑ, geri kalanฤฑ yerli bireysel ve yerli kurumsal yatฤฑrฤฑmcฤฑlara satฤฑlฤฑrdฤฑ. Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ genelde kรผรงรผk halka arzlara ilgi gรถstermezdi, likiditesi az olduฤu iรงin. ลimdi ise son yapฤฑlan halka arzlarฤฑn รงoฤunda yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑ sayฤฑsฤฑ yok denecek kadar az. Bu yรผzden de bรผyรผk halka arz yapฤฑlma ihtimali biraz dรผลรผk oluyor. Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn ลu anda az olduฤu iรงin halka arzlarฤฑ yapmak konusunda sektรถr biraz daha imtina ediyor. Dolayฤฑsฤฑyla biz ลu anda daha kรผรงรผk halka arzlarฤฑn olacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyoruz ve bekliyoruz.”
รztop yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn neden gelmediฤi sorusuna ise ลu yanฤฑtฤฑ verdi: “Bu sorunun cevabฤฑ ise รถzellikle para piyasalarฤฑnda yani ulusal olarak baktฤฑฤฤฑmฤฑz zaman bunu รงok rahat anlayabiliyorsunuz yani mevcut iลte jeopolitik risklerden tutun da รถzellikle faizlerin artmasฤฑndan dolayฤฑ yabancฤฑlฤฑฤฤฑn genelde kendi memleketlerindeki finansal enstrรผmanlara ilgi gรถsteriyor, รถzellikle geliลmekte olan รผlkeler iรงin gerรงekte bir risk.”
รztop, รถzelleลtirme ile ilgili de bazฤฑ hazฤฑrlฤฑklarฤฑn olduฤunu bunun da umut verici bir geliลme olduฤunu kaydetti.







