Bursa’da, bankanฤฑn konut kredisinden yรผksek faiz almasฤฑyla maฤdur olan tรผketici, verdiฤi hukuk mรผcadelesinin sonucunda haklฤฑ bulundu.
Bursa Tรผketiciler Derneฤi Baลkanฤฑ Sฤฑtkฤฑ Yฤฑlmaz, dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, 12 bankanฤฑn 21 Aฤustos 2007 ve 22 Eylรผl 2011’de mevduat, kredi ve kredi kartฤฑ hizmeti alanฤฑnda uzlaลarak ve uyumlu eylem iรงerisinde bulunarak tรผketicilerden yรผksek faiz รผzerinden haksฤฑz kazanรง saฤladฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Sรถz konusu bankalarฤฑn, 4054 Sayฤฑlฤฑ Rekabet Kanunu’nun 4. maddesini ihlal ettiฤini belirten Yฤฑlmaz, “Baลka bir deyiลle รผlkemizde faaliyet gรถsteren en gรผรงlรผ 12 banka, en gรผรงsรผz, fakir ve gariban tรผketicilerden mevduat, kredi ve kredi kartฤฑ hizmetlerinden deve yรผkรผyle haksฤฑz kazanรง saฤlamฤฑลlardฤฑr.” ifadelerini kullandฤฑ.
Yฤฑlmaz, Rekabet Kurulu’nun bu haksฤฑz uygulamayฤฑ 2013 yฤฑlฤฑnda tespit ettiฤini ve bankalara gereken cezayฤฑ kestiฤini anฤฑmsatarak, ลรถyle konuลtu:
“Ancak bu konuda tรผketicinin maฤduriyetine iliลkin bir รงรถzรผm getirilmemiลtir. Tรผketici yine hukuk mรผcadelesiyle bu maฤduriyetini รงรถzmeye รงalฤฑลmaktadฤฑr. Tรผketicilerin tek tek hukuk mรผcadelesi vermek yerine devletin yasal zeminde bu soruna รงรถzรผm getirmesi gerektiฤine inanฤฑyoruz. Aksi takdirde bu sorun yargฤฑnฤฑn yรผkรผnรผ daha da aฤฤฑrlaลtฤฑracaktฤฑr. Hakem heyetlerinde oluลacak kuyruklar, hem zaman hem de kaynak israfฤฑna yol aรงacaktฤฑr. Tรผrkiye Bankalar Birliฤine de bir รงaฤrฤฑmฤฑz var; gelin, bu sorunu birlikte uzlaลma ile รงรถzelim ve tรผketiciyi daha fazla maฤdur etmeyelim. Bu haklฤฑ รงaฤrฤฑmฤฑza cevap almadฤฑฤฤฑmฤฑz takdirde hukuk sรผrecini baลlatacaฤฤฑz.”
– “Tรผketici, sahipsiz ve savunmasฤฑz deฤildir”
Derneฤin Gemlik ลube Baลkanฤฑ Yusuf Topal’ฤฑn bu konuda bir hukuk mรผcadelesi baลlattฤฑฤฤฑna da deฤinen Yฤฑlmaz, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Gemlik Asliye Hukuk Mahkemesi, tรผketicinin talebini haklฤฑ bulmuล ve maฤduriyetinin bir katฤฑ kadar da eklenerek 5 bin 35 liranฤฑn iadesine karar vermiลtir. Tรผketici, sahipsiz ve savunmasฤฑz deฤildir. Bu haksฤฑz uygulamanฤฑn yargฤฑdan dรถneceฤine inancฤฑmฤฑz tamdฤฑr. Bankalarฤฑn bu haksฤฑz uygulamalarฤฑna karลฤฑ tรผketici, maฤdur edildiฤi faiz tutarฤฑnฤฑn รผรง katฤฑna kadar bankalardan para talep etme hakkฤฑna sahiptir. Ancak bunun takdir hakkฤฑ, parasal sฤฑnฤฑrlarฤฑna gรถre tรผketici heyetlerinin ve tรผketici mahkemelerinindir. 2007 ve 2011 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda maฤdur edilen tรผketiciler, parasal sฤฑnฤฑrlarฤฑna gรถre hakem heyetlerine ve tรผketici mahkemelerine veya tรผketici mahkemesi sฤฑfatฤฑyla gรถrev yapan asliye hukuk mahkemelerine baลvurabilir. Yรผz bin lira konut kredisi alan bir tรผketiciden ortalama on bin liranฤฑn รผzerinde yรผksek faiz alฤฑnmฤฑลtฤฑr. Herkes hesabฤฑnฤฑ buna gรถre yapsฤฑn ve yargฤฑya baลvursun.”






