Yatırımcının parası aracı kurumda batmayacak

Yatırımcının parası aracı kurumda batmayacak

SPK, yatırımcı tazmin merkezi için yönetmelik yayımladı. Mali durumu zayıfladığı belirlenen yatırım kuruluşu hakkında en geç 3 ay içinde, SPK tarafından yatırımcıları tazmin kararı alınarak tazmin süreci başlatılabilecek

A+A-

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yatırımcı tazmin merkezine yönelik yayımladığı yönetmeliğe ilişkin, bir ara aşama öngörülerek aracı kurumların mali yapılarında geçici olarak ortaya çıkabilecek sorunların yatırımcıya yansımadan önlenmesinin amaçlandığını bildirdi.

SPK'nın, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren "Yatırımcıların Tazmini ile Tedrici Tasfiye Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik"e ilişkin yaptığı açıklamada, 6 Aralık 2012 tarihli 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nu ile yatırımcıların belirtilen şartlar çerçevesinde tazmini amacıyla, kamu tüzel kişiliğini haiz Yatırımcı Tazmin Merkezi (YTM) kurulduğu anımsatıldı.

Açıklamada, söz konusu Kanun'un ilgili maddelerinde tazmin kararının bildirimi ve ilanı, tazmin sürecinin işletilme usulü, haklarında tazmin kararı alınan kuruluşların YTM'ye karşı yükümlülükleri, bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde uygulanacak yaptırımlar, yurt içi ve yurt dışında bulunan şubelerdeki yatırımcılara sağlanacak korumaya ilişkin esaslar, haklarında tazmin kararı alınanların yatırımcıları bilgilendirme yükümlülükleri ile tedrici tasfiyeye ilişkin ilke ve esasların Kurul tarafından belirleneceği konularının düzenlendiği ifade edildi.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile yatırımcıların yatırım kuruluşları nezdinde bulunan nakit ve sermaye piyasası araçlarının tazmin kapsamına alındığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2499 sayılı Kanuna göre mali durumu zayıflayan bir aracı kurum hakkında tedrici tasfiye kararı alınıp süreç başlatılmadığı sürece herhangi bir tazmin söz konusu olmamaktadır. En erken ödeme aracı kurumun aktif ve pasifinin belirlenmesinden sonra yapılan avans ödemeleridir. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre ise tedrici tasfiye sürecinin öncesinde de tazmini mümkün kılan bir ön ödeme aşaması getirilmektedir. Buna göre mali durumu zayıfladığı belirlenen yatırım kuruluşu hakkında en geç 3 ay içinde Kurulumuz tarafından yatırımcıları tazmin kararı alınarak tazmin süreci başlatılabilecektir. Bu şekilde, bir ara aşama öngörülerek aracı kurumların mali yapılarında geçici olarak ortaya çıkabilecek sorunların yatırımcıya yansımadan önlenmesi amaçlanmıştır."

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen tazmin sisteminin, aracı kurum açısından mali durumun zayıflaması halinde tazmin süreci boyunca düzeltme imkanının sağlandığı vurgulanan açıklamada, yatırımcı açısından ise tedrici tasfiye süreci tamamlanmadan alacaklarını tahsil imkanı verildiği, böylece yatırımcılar için daha güvenli bir sistem oluşturulduğuna işaret edildi.

Açıklamada ayrıca, Kanun'un yayımı tarihinden önce tedrici tasfiyesine başlanmış kurumların tasfiyesine ilişkin iş ve işlemlerin, Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından yürütülmeye devam edileceği dile getirildi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.