Yellen düşük faizde kararlı

Yellen düşük faizde kararlı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, varlık alımları sona erdikten sonra da enflasyonda yükseliş belirtileri görülmediği sürece faizleri uzun süre düşük tutmakta kararlı olduklarını söyledi.

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, varlık alımları sona erdikten sonra da enflasyonda yükseliş belirtileri görülmediği sürece faizleri uzun süre düşük tutmakta kararlı olduklarını söyledi.

Fed Başkanı Janet Yellen, ABD Kongresi Senato Bütçe Komitesi önünde yaptığı konuşmada ekonominin genel durumu ve uygulanan para politikası konularında bilgi vererek, senatörlerden gelen soruları cevapladı.

İşsizlik oranının nisan ayında yüzde 6,3 düzeyine gerilemesinin işgücü piyasasındaki gelişmeyi gösterdiğini vurgulayan Yellen, bununla birlikte istihdamla ilgili diğer gelişmelerin memnuniyet verici olmaktan uzak olduğunu dile getirdi.

Faiz artırım kararının varlık alımlarına bağlı olmadığını kaydeden Yellen, bu politika sona erdikten sonra da enflasyonda yükseliş belirtileri görülmediği sürece faizleri uzun süre düşük tutmakta kararlı olduklarını ifade etti. İstihdam durumuyla faiz artırımı arasındaki ilişkiye de açıklık getiren Yellen, işsizlik oranı yüzde 6,5’in üzerinde olduğu sürece kesinlikle faiz yükseltmesine gitmeyeceklerinin altını çizdi.

Yellen, yüzde 6,5’luk işsizlik oranını faiz artırımını otomatik olarak tetikleyecek bir sınır olarak görmediklerini, ancak bu değerin altına inildiğinde diğer faktörleri de düşünerek faiz yükseltmesini göz önüne alabileceklerini kaydetti.  

Bir senatörün ekonomik kriz sonrası dönemde Fed bilançosunun dört kat arttığına işaret ederek eski düzeye ne zaman inilebileceği yönündeki sorusunu cevaplayan Yellen, para politikasında normalleşme sürecinin başladığını ve 5 ila 7 yıllık dönemde kriz öncesi duruma dönülebileceğini ifade etti.

Finans sektörüyle ilgili bir soruyu cevaplayan Yellen, “batamayacak kadar büyük” şeklinde tanımlanan sistemik açıdan önemli bankaların yaratabileceği riskleri azaltmakta kararlı olduklarını ifade etti. Yellen, bununla birlikte küçük yerel bankaların durumuna ve ihtiyaçlarına duyarlılıkla yaklaştıklarını dile getirerek, bu kuruluşların büyük finans kurumlarıyla aynı düzenlemelere tabi tutulmayacağı güvencesini verdi.

Janet Yellen, faiz artışının borç servisi üzerinde yaratacağı olumsuz etkiye işaret eden ve bir puanlık yükselmenin karşılığının Federal Hükümetin aldığı tedbirlerle elde ettiği tasarruftan daha fazla olduğu saptamasını yapan bir senatöre, ekonominin bütününün önemli olduğunu ve güçlü ekonominin yaratacağı faydanın böyle bir maliyetin üstesinden gelmeye yeteceği cevabını verdi.

Yellen, para politikasının her hastalığa iyi gelen bir ilaç olmadığını, ancak talebi uyararak daha güçlü bir ekonomiye ulaşmaya yardım ettiğini sözlerine ekledi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.