Yellen faiz artırımı için 2015'i işaret etti

Yellen faiz artırımı için 2015'i işaret etti

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, varlık alımlarını sonbaharda bitirebileceklerini ancak faizlerin artırımında aceleci davranmayacaklarını söyledi.

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, varlık alımlarını sonbaharda bitirebileceklerini ancak faizlerin artırımında aceleci davranmayacaklarını söyledi.

Yellen, bugün tamamlanan Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, ekonominin genel durumu ve Fed'in uyguladığı para politikasına ilişkin görüşlerini açıkladı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Basın toplantısında enflasyonun Fed’in koymuş olduğu uzun vadeli hedef olan yüzde 2 değerinin altında seyrettiğini, iş gücü piyasasında ise önemli bir fazla bulunduğunu belirten Yellen, işsizliğin yüksek olmaya devam etmesi durumunda yüzde 2’nin üzerindeki enflasyonu tolere edebileceklerini ifade etti.

Yellen, Fed’in ekonomiye destek amacıyla yürüttüğü ve ocak ayından itibaren onar milyarlık dilimler halinde azaltmaya başlayarak nisan ayında aylık 55 milyar dolar düzeyine düşüreceği tahvil alım programını sonbaharda bitirebileceğini dile getirerek, faiz artırımının ise hemen gündeme gelmeyeceğini kaydetti.

Faiz artırımının programın bitiminden ne kadar süre sonra başlayabileceği yönündeki bir soruya Yellen, bu zamanın yaklaşık 6 ayı bulabileceğini belirterek, faiz artırımı için 2015 baharını işaret etti.

Yellen, Fed’in para politikasını belirlemede işsizlik ve enflasyon oranını göz önünde bulunduran dengeli bir yaklaşımı olduğunun altını çizerek, sıfır düzeyinde gezinen faiz oranlarının artırılmasıyla ilgili ileriye dönük yönlendirmenin (forward guidance) iş gücü piyasası, finansal piyasalar ve ekonominin genel durumuyla ilgili daha fazla faktörü içerecek şekilde revize edildiğini bildirdi.

İş gücü piyasasıyla ilgili hangi gelişmelere önem verdiği yönündeki bir soruya karşılık Yellen, iş gücüne katılım, uzun süreli işsizlik ve yarı zamanlı çalışanlarla ilgili verileri yakından takip ettiğini ifade etti.

Bugünkü FOMC bildirgesinin ardından düzenlenen basın toplantısı, Fed Başkanı Janet Yellen’in görevi Ben Bernanke’den 1 Şubat’ta devraldıktan sonra yaptığı ilk toplantı. Yılda 8 defa yapılan FOMC toplantılarının 4'ünün bitiminde Fed başkanları basın toplantısı düzenliyor. Fed’in bir sonraki FOMC toplantısı 29-30 Nisan'da yapılacak. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.