Yellen ve Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) Baลkanฤฑ Christine Lagarde, G20 รผlkelerinin iล dรผnyasฤฑnฤฑn bir araya geldiฤi B20 Zirvesi’ne katฤฑldฤฑ.
Hazine Bakanฤฑ Yellen, burada yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑn sona erdirilmesinin ve kapsayฤฑcฤฑ bir kรผresel ekonomik toparlanmanฤฑn gรผvence altฤฑna alฤฑnmasฤฑ gerektiฤini vurguladฤฑ.
Bรผyรผk ekonomileri destek รถnlemlerini sรผrdรผrmeleri iรงin teลvik ettiklerini belirten Yellen, “Kรผresel ekonomideki artan ayrฤฑลma herkes iรงin endiลe kaynaฤฤฑ olmalฤฑdฤฑr.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Kรผresel asgari kurumlar vergisine yรถnelik anlaลmaya da deฤinen Yellen, “Tarihi bir vergi anlaลmasฤฑnฤฑn eลiฤindeyiz.” dedi.
Yellen, uluslararasฤฑ vergi anlaลmasฤฑnฤฑn kurumlar vergisinde “dibe doฤru yarฤฑลฤฑ” durduracaฤฤฑnฤฑ yineleyerek, Gayrisafi Yurt iรงi Hasฤฑla’nฤฑn (GSYH) yรผzde 90’ฤฑndan fazlasฤฑnฤฑ temsil eden 134 รผlkenin temmuz ayฤฑnda yeni bir uluslararasฤฑ vergi รงerรงevesini kabul ettiฤini anฤฑmsattฤฑ.
Kรผresel anlaลmanฤฑn aลฤฑnmakta olan uluslararasฤฑ vergi sistemini istikrara kavuลturacaฤฤฑnฤฑ belirten Yellen, “Bu anlaลma gelecek haftalarda tamamlanacak ve merkezi yabancฤฑ รผlkelerde olan รงok uluslu ลirketler, halihazฤฑrda ABD merkezli รงok uluslu ลirketlerin yaptฤฑฤฤฑ gibi, iล yaptฤฑklarฤฑ her yerde asgari vergi ile karลฤฑ karลฤฑya kalacaklar.” ifadelerini kullandฤฑ.
“Salgฤฑndan รงฤฑkฤฑล sรผreci รงok iyi yรถnetilmeli”
ECB Baลkanฤฑ Lagarde da Kovid-19 salgฤฑnฤฑyla baฤlantฤฑlฤฑ dengesizliklerin “geรงici” olduฤunu belirterek, “Salgฤฑndan รงฤฑkฤฑล sรผreci รงok iyi yรถnetilmeli.”dedi.
Kovid-19 salgฤฑnฤฑn “yeลil” ve “dijital” bir ekonomiye geรงiลi hฤฑzlandฤฑrdฤฑฤฤฑna dikkati รงeken Lagarde, salgฤฑn sonrasฤฑ ekonomik toparlanmanฤฑn baลlangฤฑรงta beklenenden daha hฤฑzlฤฑ olduฤunu kaydetti.
Lagarde, ECBโnin son dรถnemdeki enflasyon artฤฑลฤฑna abartฤฑlฤฑ tepki vermemesi gerektiฤini belirterek, Avro Bรถlgesiโnde enflasyonda yaลanan artฤฑลฤฑn geรงici nedenlerden kaynaklandฤฑฤฤฑnฤฑ yineledi.
Lagarde, “ECB, enflasyon beklentilerinin yรผzde 2 seviyesinde kalmasฤฑnฤฑ saฤlamak iรงin elinden geleni yapฤฑyor.” dedi.
Enerji fiyatlarฤฑ ve arz sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑnฤฑ kรผresel bรผyรผmeyi yavaลlatabilecek unsurlar arasฤฑnda gรถsteren Lagarde, “Erken sฤฑkฤฑlaลtฤฑrฤฑcฤฑ adฤฑmlar ekonomik toparlanmayฤฑ olumsuz etkileyebilir.” uyarฤฑsฤฑnda bulundu.







