Yen, euro karşısında 15 yılın en düşüğünde

Yen, euro karşısında 15 yılın en düşüğünde

BOJ ve ECB faiz kararları yenin euro karşısında son 15 yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu

A+A-

Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) son faiz kararları, yenin euro karşısında son 15 yılda görülen en düşük seviyeye düşmesine yol açtı. BOJ'un düşük faiz oranlarını koruma kararı ve ECB'nin yıl içinde enflasyonun yavaşlayacağına dair tahminiyle, yen Cuma günü euroya karşı 15 yılın en düşük seviyesine geriledi.

BOJ, beklenildiği üzere -%0,1'lik kısa vadeli faiz hedefini ve %0'lık 10 yıllık tahvil getirisi sınırını muhafaza etti. "Enflasyonun düşüş hızı biraz yavaş olsa da, genel olarak ılımlı olmasını bekliyoruz" şeklinde konuşan BOJ Başkanı Kazuo Ueda, enflasyonun hala ılımlı seyirde olduğunu belirtti.

Yen, faiz kararlarının ardından büyük bir düşüş yaşayarak, euro karşısında 15 yılın en düşük seviyesi olan 154,70'e düştü. Ayrıca, Japon para birimi ABD doları karşısında %0,5 oranında değer kaybederek 141,02 yen seviyesine geriledi. 

Öte yandan, ECB'nin borçlanma maliyetlerini 22 yılın zirvesine çıkarması ve gelecekte daha fazla faiz artışı yapılacağı sinyali vermesi, euro'nun son yedi ayın en iyi performansını sergilemesini sağladı. Bu durum ve ABD'deki yumuşak ekonomik veriler, tüccarların ABD faiz oranlarına dair tahminlerini düşürmeye itti.

Euro, ECB'nin faiz artışının ardından dolar karşısında bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve %0,1 artışla 1,0951 dolara çıktı. 

ECB Başkanı Christine Lagarde, Temmuz ayında başka bir faiz artışının olabileceğini belirtirken ABD ekonomisine ait son veriler, ABD'deki ekonomik aktivitenin yavaşladığını ve enflasyonun düşüş gösterdiğini işaret etti. 

Bu verilere bağlı olarak, dolar endeksi sepet para birimi karşısında %0,03 artışla 102,17 seviyesine yükseldi. Toronto'daki Scotiabank'ın baş döviz stratejisti Shaun Osborne, "Yatırımcılar, ABD'ye kıyasla Avrupa'daki politika görünümüne daha çok güveniyor, bu da şu an için euro'nun değerini destekliyor" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler