Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Yeni dรผzenlemeler sonrasฤฑ AVM’lerin deฤŸerinde bรผyรผk dรผลŸรผลŸ

Son yฤฑllarda hayata geรงen dรผzenlemeler AVMโ€™lerin gelir-gider dengesini bozdu. Son 5 yฤฑlda Euro bazฤฑnda kira geliri yรผzde 53 gerileyen kurumlarฤฑn yatฤฑrฤฑm deฤŸeri yรผzde 47 dรผลŸerken, hayata geรงen yeni AVM arzฤฑ da 2018โ€™den bu yana yรผzde 56 azaldฤฑ.
Yeni dรผzenlemeler sonrasฤฑ AVM'lerin deฤŸerinde bรผyรผk dรผลŸรผลŸ Borsatek

AlฤฑลŸveriลŸ Merkezleri ve Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ DerneฤŸi (AYD) tarafฤฑndan, Ernst & Young liderliฤŸinde ve Esas Gayrimenkul desteฤŸiyle gerรงekleลŸtirilen โ€œAVM Sektรถrรผ Finansal Sorunlarฤฑna YaklaลŸฤฑmlar ve ร‡รถzรผm ร–nerileriโ€ baลŸlฤฑklฤฑ rapora gรถre, son yapฤฑlan dรผzenlemeler nedeniyle AVMโ€™lerin deฤŸeri yรผzde 47 dรผลŸerken, yatฤฑrฤฑmlar ise yรผzde 56 geriledi.

Sรถz konusu raporun sonuรงlarฤฑnฤฑn paylaลŸฤฑldฤฑฤŸฤฑ toplantฤฑda konuลŸan AYD BaลŸkanฤฑ Prof. Dr. Hรผseyin AltaลŸ, son yฤฑllarda hayata geรงen yasal mevzuatlarฤฑn sektรถre finansal etkilerini deฤŸerlendirdi. AltaลŸ, โ€œ2016โ€™da AVMโ€™nin iลŸletiminin dรผzenlenmesi, 2018โ€™de dรถvizle kiralama yasaฤŸฤฑ, 2019โ€™da borรงlar kanunda artฤฑลŸ oranฤฑyla ilgili dรผzenleme, 2020โ€™de ertelenen yรผkรผmlรผlรผklerin borรงlar kanundaki yรผrรผrlรผฤŸe giriลŸi ve son olarak da yine ortak alan dรผzenlemesi yapฤฑldฤฑ. ร–zellikle 2018 yapฤฑlan dรผzenleme ile AVMโ€™lerin finansal giderlerinin kiralara oranฤฑ 3,41 katฤฑna รงฤฑktฤฑ. Yani borรงlu AVMโ€™lerin kira geliri borรงlarฤฑnฤฑ รถdeyemez hale geldi. 2019โ€™da borรงlar kanunda yapฤฑlan deฤŸiลŸiklikle kirada TรœFE 12 aylฤฑk ortalama ลŸartฤฑ getirilmiลŸti. Bu ortalamayla kira artฤฑลŸlarฤฑ yรผzde 114 oldu. Oysa normal enfl asyon oranฤฑnda artฤฑลŸ olsaydฤฑ yฤฑllฤฑk bazda bu oran yรผzde 167,ย dรถvizย ile devam etseydi de yรผzde 282 olacaktฤฑ. ArtฤฑลŸlar ile deฤŸerleme yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnda AVMโ€™lerin deฤŸeri Euro bazฤฑnda yรผzde 47 dรผลŸtรผ. Bizim AVMโ€™ler olarak birinci รถnceliฤŸimiz hayatta kalmak iรงin kira geliri elde etmek. Ancak hayata geรงen regรผlasyonlar, gelirimizin sรผrekli dรผลŸmesine yol aรงtฤฑโ€ dedi.

Ortak giderlerin yรผzde 47โ€™si tahsil edilemiyor

Dรผnya’nฤฑn haberine gรถre ortak alan gelirleri ile ilgili de konuลŸan AltaลŸ, โ€œDรผzenlemeler neticesinde tahsilatlar sรผrekli olarak geriledi. Ortak alan giderlerinin gelirlerle karลŸฤฑlanma oranฤฑ 2017โ€™de yรผzde 71 iken, bu oran 2021โ€™de yรผzde 53โ€™e dรผลŸtรผ. Yani giderlerin sadece yรผzde 53โ€™รผnรผ perakendecilerden tahsil edebiliyoruz. Son yรถnetmelik ile bu oran ne olur bilemiyoruz. Sonuรง olarak hem kira gelirlerimiz hem de ortak alan gelirlerimiz ciddi manada dรผลŸtรผโ€ ifadelerini kullandฤฑ. Sektรถrรผn nefes alabilmesi iรงin yapฤฑlmasฤฑ gerekenler konusunda ise AltaลŸ, ลŸu ifadeleri kullandฤฑ: โ€œTicari gayrimenkul kira rejimi bir an รถnce birรงok รผlkede olduฤŸu gibi Tรผrkiyeโ€™ye de getirilmeli. Hollanda, Almanya ve ฤฐsviรงre gibi รผlkelerdeki veriler de gรถsteriyor ki ticari gayrimenkul kira rejimi farklฤฑdฤฑr, konut farklฤฑdฤฑr. Sosyal hukuk devleti gรผรงlรผye karลŸฤฑ zayฤฑfฤฑ koruma gรผdรผsรผyle sรถzleลŸmeleri dรผzenler. Birรงok perakendeci AVM karลŸฤฑsฤฑnda gรผรงlรผ konumdadฤฑr. Korunmasฤฑ gereken belki de AVM yatฤฑrฤฑmcฤฑsฤฑdฤฑr. Dรผzenleme yapฤฑlmasฤฑ halinde uluslararasฤฑ ve yerel yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn tekrar sektรถre yatฤฑrฤฑm yapacaฤŸฤฑna inanฤฑyoruz. ร‡รผnkรผ belli noktalarda AVM doygunluฤŸuna ulaลŸฤฑlsa da 13 ilde hala AVM yok. Belki AVMโ€™lerin ne ลŸartlarda, nerelerde ve ne sฤฑklฤฑkla yapฤฑlacaฤŸฤฑ da regรผle edilebilir.โ€ Toplantฤฑda verilen bilgilere gรถre hali hazฤฑrda AVMโ€™lerin yรผzde 12โ€™si TL olmak รผzere 13 milyarย dolarย borcu bulunuyor. AltaลŸ, โ€œMevcut borรงlarฤฑn yรผzde 23โ€™รผnรผn vadesi bu yฤฑl, yรผzde 51โ€™inin 2023 ve kalan da 2024 ve sonrasฤฑ. ร–deme riskimizin en yรผksek olduฤŸu yฤฑllar 2022, 2023 ve 2024 yฤฑllarฤฑ. AVMโ€™ler kredi dรถndรผrmek iรงin bankalar ile gรถrรผลŸรผyorlar ama adaletli bir durum yok. Tรผm sektรถrlere el atฤฑldฤฑ. AVM sektรถrรผ ile de iลŸ birliฤŸi yapฤฑlarak bunlarฤฑn dรผzenlenmesini talep ediyoruzโ€ dedi.

AVM yatฤฑrฤฑmlarฤฑ yรผzde 56 azaldฤฑ

AYD BaลŸkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Cem Eriรง de 2021 sonu itibari ile AVM sayฤฑsฤฑnฤฑn 442โ€™ye kiralanabilir alanฤฑn ise 14 milyon metrekareye yรผkseldiฤŸini sรถyledi. 2023 itibari ile bu rakamฤฑn 15 milyon metrekareye รงฤฑkmasฤฑnฤฑn beklendiฤŸini anlatan Eriรง, โ€œ2007-2017 arasฤฑnda hฤฑzla artan AVM yatฤฑrฤฑmlarฤฑ 2018 sonrasฤฑnda dikkat รงekici bir hฤฑzla azaldฤฑ. Yeni arz her yฤฑl yรผzde 56 dรผลŸerek 890 bin metrekareden 390 bin metrekareye ve 28 olan adet de 9โ€™a geriledi. Halihazฤฑrda 13 ilde hala AVM yokโ€ dedi.

1,4 milyar ziyaretรงi ile 2019โ€™un gerisinde

AVMโ€™lerin salgฤฑnฤฑn negatif etkisini รผzerlerinden hala atamadฤฑฤŸฤฑnฤฑ da belirten Eriรง, bu konuda ลŸu bilgileri paylaลŸtฤฑ: โ€œRakamlarฤฑn zirve yaptฤฑฤŸฤฑ yฤฑl olan 2019โ€™da AVMโ€™ler yฤฑl genelinde 2,2 milyar ziyaretรงi aฤŸฤฑrladฤฑ. Bu rakam 2021โ€™de 1,4 milyar adet olarak gerรงekleลŸti. Bu yฤฑlฤฑn temmuz ayฤฑ itibari ile ise ziyaretรงi sayฤฑsฤฑ, 2019โ€™un hala yรผzde 12 gerisindeโ€ diye konuลŸtu.

Kira geliri Euro bazฤฑnda yรผzde 53 geriledi

Kira gelirlerinin geride kalan dรถnemdeย Euroย bazฤฑnda รถnemli oranda gerilediฤŸine dikkat รงeken Cem Eriรง, โ€œ2017-2021 kฤฑyasฤฑna gรถre metrekare baลŸฤฑna dรผลŸen kira geliri yรผzde 53 geriledi. Bu proje finansmanฤฑnฤฑ dรถvizli yapmฤฑลŸ AVMโ€™lerin en bรผyรผk problemlerinden biri. Borรง dรถviz olarak bรผyรผrken, gelirler TL olarak dรผลŸรผyor. Borรงlarฤฑn faizlerini dahi รถdemekte zorlanฤฑyor AVMโ€™lerโ€ dedi. Yaratฤฑlan ekosistem ile ilgili de bilgi veren Cem Eriรง, ลŸรถyle devam etti: โ€œAVMโ€™ler, iรงinde yer alan maฤŸazalarla birlikte รถnemli bir ekosistem yaratฤฑyor ve bu ekosistem, birรงok farklฤฑ sektรถrรผ besliyor. 2021โ€™de yaratฤฑlan gelir 388 milyar TLโ€™ye yรผkseldi. GSYH olarak bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda da 257 milyar TLโ€™lik bir katkฤฑ yapฤฑlmฤฑลŸ. Bu Tรผrkiye GSHYโ€™sinin yรผzde 4โ€™รผne eลŸit. ร–te yandan 2.1 milyon kiลŸilik รงalฤฑลŸanla da toplam istihdamฤฑn yรผzde 7,4โ€™รผnรผ saฤŸlฤฑyor. 2021โ€™de yaratฤฑlan 69 milyar TL vergi ile de toplam vergi gelirleri iรงin de yรผzde 5โ€™lik pay aldฤฑ. Tรผrkiye iรงin รถnemli bir deฤŸer olan ihracat konusunda ise yabancฤฑlara yapฤฑlan satฤฑลŸlar ile รถnemli bir fonksiyon รผstleniyorlar. AVMโ€™ler yerel perakendecinin markalaลŸmasฤฑ, yurtdฤฑลŸฤฑna aรงฤฑlmasฤฑ ve online ticaret gibi birรงok alanda da รถnemli fonksiyonlar รผstleniyorโ€ aรงฤฑklamasฤฑnda bulundu.

Kur uyumsuzluฤŸu giderilmeli

Toplantฤฑda AVM sektรถrรผne yรถnelik รงรถzรผm รถnerilerini ileten Ernst & Young Tรผrkiye ลžirket OrtaฤŸฤฑ ฤฐlhami Koรง, โ€œTacirler arasฤฑndaki kiralama iลŸlemlerinin konut amaรงlฤฑ kiralamadan ayrฤฑ bir ลŸekilde dรผzenlenmesini รถneriyoruz. Yรถnetim ve pazarlama giderleri dahil bรผtรผn giderlerin AVM yรถnetimi ve kiracฤฑlar arasฤฑndaki mutabakata gรถre paylaลŸฤฑlmasฤฑnฤฑn deฤŸerlendirilmesi isabetli olur. Kฤฑsa vadeli bir รงรถzรผm olarak; kira artฤฑลŸlarฤฑnฤฑn yฤฑllฤฑk/dรถnemlik TรœFE oranฤฑnda yapฤฑlmasฤฑ, enfl asyon oranlarฤฑndaki deฤŸiลŸimin adil bir ลŸekilde yansฤฑtฤฑlmasฤฑnฤฑ saฤŸlar. Gelir/borรง รถdeme dengesi gรถzetilerek vade yapฤฑsฤฑnฤฑn yeniden kurgulanmasฤฑ ve kredilerin tamamen tasfiyesi yerine sรผrdรผrรผlebilir bir borรงluluk seviyesi korunmasฤฑ da deฤŸerlendirilebilir. Kredi borรงlarฤฑ ile gelirler arasฤฑndaki kur uyumsuzluฤŸunun giderilerek borรง/gelir dengesinin yeniden oluลŸturulmasฤฑ ve kredi borรงlarฤฑnฤฑn kฤฑsmen veya tamamen TLโ€™ye dรถnรผลŸtรผrรผlmesi de deฤŸerlendirilmeliโ€ dedi.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.813146.82910.03%
EURO 53.533153.5795-0.01%
JAPON YENฤฐ 3.4523.4610.35%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.174658.2162-0.1%
STERLฤฐN 62.483262.5299-0.06%
ร‡ฤฐN YUANI 6.89336.8965-0.05%
RUS RUBLESฤฐ 0.60470.60630.01%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63134.95 0.6566%
Ethereum 1774.04 0.5388%
Tether USDt 1.00 -0.0258%
BNB 583.85 2.2829%
Solana 80.53 0.0847%
USDC 1.00 -0.0265%
XRP 1.14 0.6034%
Dogecoin 0.08 1.2457%
Toncoin 1.75 -0.5589%
Cardano 0.19 -2.1683%
Shiba Inu 0.00 0.5445%
Avalanche 6.91 1.6461%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam