Yeni katılım endeksleri geliyor

Yeni katılım endeksleri geliyor

Sermaye piyasalarında sektörel olarak standart hale gelen "Katılım Endeksi-30"a ilave yeni endeksler oluşturulacak

A+A-

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB), son yıllarda önemli gelişmeler gösteren katılım bankacılığının sermaye piyasalarında sektörel olarak standart hale gelen "Katılım Endeksi-30"a ilave yeni endeksler geleceğini bildirdi.

TKBB açıklamasına göre, katılım bankacılığı kriterlerine uygun faaliyet gösteren ve Borsa İstanbul'da işlem gören en büyük halka açık piyasa değerine sahip ilk 30 hisse senedinden oluşan Katılım Endeksi-30'a ilave olarak "Katılım Endeksi-50" ve "Katılım Endeksi-Model Portföy"ü mayıs ayında yapılacak toplantıyla yerli ve yabancı sermaye piyasası aktörlerine tanıtılacak.

Açıklamada, katılım bankalarının sahipliğinde Bizim Menkul Değerler (BMD) tarafından oluşturulan ve 2011 yılı başından bu yana Borsa İstanbul tarafından hesaplanarak yayınlanan Katılım Endeksi-30'un geçen üç yıl içerisinde önemli bir gelişim göstererek kendi alanında standart oluşturduğu ve faizsiz yatırım uygulamaları için de önemli bir örnek teşkil ettiği vurgulandı.

TKBB açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Başlangıçta katılım bankacılığı sektörü ve müşteri tabanı için hisse senetleri işlemlerinde bir standart oluşturulması amaçlanırken, endeks tahminin ötesinde bir bilinirlik kazandı ve konvansiyonel oyuncular da dahil genel bir kabul gördü. Bugün endeksi lisanslayan fon kurucuları bulunduğu gibi birçok emeklilik fonu ve yatırım fonu yöneticisi karşılaştırma ölçütü olarak Katılım Endeksi'ni kullanıyor. Borsa performansına bakıldığında ise geçtiğimiz dönemde Katılım Endeksi-30 hem BIST-100 hem de BIST-Sınai endeksi üzerinde getiri sağlamış ve bu da sektörün oluşturulan standarda güvenlerini teyit etti.

Son yıllarda iyileşen yatırım ortamı ve yapılan sermaye piyasaları düzenlemeleriyle uzun vadeli yerli ve küresel sermayenin ilgisini çekebilecek nitelikte ürünlerden olan Borsa Yatırım Fonları da hız kazandı. Katılım Endeksi-30 Borsa Yatırım Fonu'nun relatif getirişi BIST-100'ün, BIST-Sınai'nin ise yüzde 3 üzerinde gerçekleşerek, yeni ürün ve endekslerin önemini ortaya koydu. Faizsiz bankacılık prensiplere uygun olan bu yatırım fonunun ve endeksin uluslararası standartları karşılayacak nitelikte olmaları ve zaman içinde bu özelliklerinin bilinirliğinin oluşması ile birlikte büyüme ve yeni ürün potansiyelleri önemli ölçüde arttı."

Borsa İstanbul'da işlem gören şirket sayısının artmasıyla birlikte Katılım-30'un yanında katılım bankacılığı prensiplerine uygun hisse senetlerinden halka açık piyasa değeri en büyük elli hisse senedinden oluşacak Katılım Endeksi-50'nin kısa zaman içinde yatırımcıların kullanımına sunulacağı belirtilirken, Katılım Endeksi-50 ile katılım bankacılığı prensiplerine uygun hisse senetleri sayısının artırılacağı, yerli ve yabancı yatırımcıların takip edebileceği Katılım Endeksi-30 yanında yeni bir endeks oluşturulacağı ifade edildi.

Yatırımcıların Katılım Endeksi-30'a dahil tüm hisse senetlerini tek seferde satın alabilecekleri Katılım Endeksi-30 Borsa Yatırım Fonu'nun yanında, endeksin yayınlanmasını takiben, Katılım Endeksi-50 hisse senetleri arasından ucuzluk kriterlerine göre seçilecek 13 hisse senedinden oluşan Katılım Endeksi-Model Portföy Borsa Yatırım Fonu'nda da yerli ve yabancı yatırımcılara sunulacağı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz, Katılım Bankaları Birliği olarak, katılım bankacılığı prensiplerinin sermaye piyasalarına entegrasyonunda üzerlerine düşen görevleri en üst düzeyde gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirterek, "Yeni endeks ve ürünlerin Türkiye'nin gelişen ve büyüyen sermaye piyasalarında önemli bir yer edineceğine inanıyoruz" dedi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.