Yerli otomobilin tanıtımları 2018'de başlayacak

Yerli otomobilin tanıtımları 2018'de başlayacak

A+A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yerli otomobilin seri üretimi ile Türksat 6A uydusunun 2020 yılı öncesinde faaliyete geçeceğini belirtirken; bugüne kadar Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) projeleri kapsamında toplam 516.4 milyon TL hibe verildiğini söyledi.

Işık Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesiyle ilgili sunumunda, "Yerli otomobil için TÜBİTAK bünyesinde şu ana kadar 4 farklı prototip üretildi. Yılın sonunda 30 adetlik test filosu oluşturmayı, 2018 Haziran ayı gibi aracın tanıtımını yapmayı ve 2020 yılından önce de seri üretime geçmeyi hedefliyoruz" dedi.

Ekim ayında yaptığı açıklamada Işık 2016 yılı içerisinde yerli otomobilin 30-40 prototipinin arazi şartlarında deneneceğini, yerli araç üretimi için yurt dışından platform alınacağını kaydetmişti.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) da yaptığı açıklamada yerli otomobil için platform alınmasının teknik olarak doğru olduğunu ancak üründe yerli oranının ne zaman yüzde 90'a çıkacağının kamuoyuna duyurulması gerektiğini vurgulamıştı.

"TÜRKSAT 6A 2020'DEN ÖNCE"

İlk milli yer gözlem uydusu GÖKTÜRK2'nin uzaydaki üçüncü yılının bittiğini söyleyen Işık, "Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi'ni 2019'da tamamlayacağız. İlk milli haberleşme uydumuz olacak TÜRKSAT 6A'yı da 2020'den önce uzaya fırlatmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Ar-Ge reform paketi ile araştırma ve geliştirme alanlarındaki projelerin hız kazanacağını da vurgulayan Işık, Ar-Ge teşvikleriyle ilgili rakamsal bilgileri de şöyle verdi:

"Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısını daha önce 50'den 30'a düşürmüştük. Şimdi belirli sektörler için bu rakamı 15'e düşürmeyi planlıyoruz.. TÜBİTAK'ın Ar-Ge teşvik programı kapsamında bugüne kadar 3,200 projeye 516.4 milyon TL hibe desteği sağladık"

Ekonomide Ar-Ge faaliyetleri ile tasarımlara teşvik kapsamını genişletmeyi amaçlayan ve bunlara katkı verebilecek yabancılara sürekli çalışma izni verilmesini düzenleyen tasarı iki hafta önce Meclis'e sevk edilmişti..

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kamuoyuna duyurulan teşvik paketinde tasarım merkezlerinin tamamının harcamalarının vergi indirimine tabi olması, Ar-Ge faaliyetlerinde bulunanların sigorta prim desteklerinin 2023 yılına kadar Maliye Bakanlığı tarafından karşılanması ve Teknogirişimde 100,000 liraya kadar olan destek limitinin tavanının 500,000 liraya çıkarılması da bulunuyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.