Youtube yasağı da kalkıyor

Youtube yasağı da kalkıyor

YouTube.com'a erişimin engellenmesi yönünde kararı bulunan Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) itirazı üzerine, sitenin tümüne erişimin kaldırılmasına yönelik kararın kaldırılmasına hükmetti ve kararı taraflara tebliğ ett

A+A-

YouTube.com'a erişimin engellenmesi yönünde kararı bulunan Ankara Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) itirazı üzerine, sitenin tümüne erişimin kaldırılmasına yönelik kararın kaldırılmasına hükmetti ve kararı taraflara tebliğ etti.

Mahkeme kararında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Çarşamba günü aldığı karara da atıfta bulunularak, "Anayasa Mahkemesi'nin... kararında belirtildiği üzere, ifade özgürlüğü, sadece düşünce ve kanaate sahip olma özgürlüğünü değil; aynı zamanda sahip olunan düşünce ve kanaati açıklama ve yayma, buna bağlı olarak haber veya görüş alma ve verme özgürlüklerini de kapsamaktadır" denildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve AYM'nin çeşitli karalarından örneklerin yer aldığı gerekçenin ardından mahkeme; TBB'nin itirazının kabulüne, 15 adet YouTube linkine erişimin engelinin devamına karar verdi.

Mahkeme yetkilisi, "YouTube.com'un tüm yayınına erişiminin engellenmesi kararının kaldırılmasına yönelik karar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB), Ulaştırma Bakanlığı'na ve itiraz sahibi TBB'ye tebliğ edildi" dedi.

YouTube'de, "secim gudumu" isimli anonim bir hesap, 27 Mart tarihinde, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Suriye'ye yönelik olası askeri operasyonları tartıştığı bir konuşmanın ses kayıtlarını yayınladı.

Suriye'deki Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yönelik tehditlerin değerlendirildiği kriz yönetimi toplantısının ses kayıtlarının YouTube'da yayımlanmasının ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar üzerine YouTube'a erişimi engelledi.

TBB'den yapılan yazılı açıklamada da, kararın kendilerine ulaştığı bilgisi verilerek, "İlgili kurumlar, Anayasa'nın 26. maddesi uyarınca güvence altına alınan ifade özgürlüğü ihlaline son vererek mahkeme kararını derhal uygulamalıdır" denildi.

TİB'in bağlı olduğu Bilgi Teknolojisi ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) yetkililer, henüz kendilerine tebligatın ulaşmadığını belirttiler.

Siteye erişimin açılması için BTK'nın tebligattan sonra erişim sağlayıcılara engeli kaldırmaları yönünde tek tek talimat vermesi gerekiyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.