Youtube'a yasak, habere yayın yasağı

Youtube'a yasak, habere yayın yasağı

Suriye'deki Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yönelik tehditlerin değerlendirildiği toplantı kaydının Youtube'da yayınlanmasının ardından sosyal medya sitesi TİB kararı ile kapatıldı

A+A-

Suriye'deki Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yönelik tehditlerin değerlendirildiği kriz yönetimi toplantısının ses kayıtlarının Youtube'da yayımlanmasının ardından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) siteye erişimi engellerken, Başbakan Tayyip Erdoğan bu kayıtların yayımlanmasının "alçaklık" olduğunu söyledi.

Youtube.com'a erişimin engellenmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç imzasıyla RTÜK Başkanlığına gönderilen yazı ile sosyal medyada yer alan Dışişleri Bakanı, MİT Müsteşarı ve askeri yetkili kişilerin konuşması olduğu iddia edilen ses kaydıyla ilgili geçici yayın yasağı getirildiği bildirildi.

TİB'in Youtube.com'a erişimi engelleyen kararı, bugün isimsiz bir Youtube hesabından, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile Suriye'ye yönelik olası askeri operasyonları tartıştığı bir konuşmanın yayınlanmasının ardından geldi.

Başbakan Erdoğan partisinin Diyarbakır'da yapılan mitinginde yayınlanan ses kaydına ilişkin açıklamalarda, "Dışişleri Bakanlığı'ndaki Süleyman Şah türbesi ile ilgili bir görüşme yapılıyor ve bu görüşme bile Youtube'a düştü. Bu adiliktir, alçaklıktır, bu namussuzluktur. Diyorum ya, bunların inine gireceğiz, inine. Bu kadar önemli bir görüşmeyi ortam dinlemesi yaparak sen kime servis yapıyorsun?" ifadelerini kullandı.

Seçim çalışmalarını Kütahya'da sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Suriye'deki Süleyman Şah türbesiyle ilgili üst düzey yetkililerin konuşmalarını içerdiği iddia edilen ses kaydının yayımlanmasını "Türkiye'ye yönelik bir savaş ilanı" olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, kriz yönetimi toplantısının ses kayıtlarının sosyal medyada tahrif edilerek yayınlandığını ve bu kayıtların servis edilmesinin "alçakça bir saldırı ve casusluk faaliyeti" olduğunu açıkladı.

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, "Suriye içinde yer alan vatan toprağı Süleyman Şah Saygı Karakolu'na yönelik tehditlerin ele alınması amacıyla, ulusal güvenliğimizle ilgili konularda birinci derecede yetkili olan devlet görevlilerimizin katılımıyla gerçekleştirilen bir kriz yönetimi toplantısının ses kayıtlarının, bugün internet üzerinden sosyal medya aracılığıyla bazı bölümleri tahrif edilerek yayınlandığı görülmüştür" denildi.

Başbakanlık'tan bir kaynak, "Bugün Youtube'da yayımlanan ses kayıtlarının kaldırılması için Youtube ile iletişime geçildi, bu yöndeki talep iletildi. Ancak hızlı şekilde bu ses kayıtları kaldırılamayınca Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine TİB bu tedbir kararını verdi" dedi.

Ses kayıtlarının Youtube'da yayımlanmasının casusluk faaliyeti olduğunu ve milli güvenliği tehdit edecek niteliğe sahip olduğunu belirten aynı yetkili, aynı zamanda tedbir alınması amacıyla bu yönde bir karar verildiğini vurguladı.

TİB kişilik hakları ve özel hayatın ihlali nedeniyle 21 Mart'ta Twitter'a erişimin engellenmesine karar vermişti. Bu karara iç ve dış kamuoyundan ciddi eleştiriler gelmişti.

Aynı kaynak, "Ses kayıtlarının kaldırılması için Youtube ile görüşmeler sürüyor, kayıtların kaldırılmasının ardından Youtube'un erişime açılması değerlendirilebilir" dedi.

Öte yandan haber kanalları, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu ses kayıtları hakkında soruşturma başlattığını duyurdular.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.