Yuan'da rekor düşüş

Yuan'da rekor düşüş

Çin Merkez Bankası'nın para birimini zayıflatmak için başlattığı müdahaleyi hızlandırması ile Yuan haftayı tarihindeki en yüksek haftalık kayıp ile kapattı

A+A-

Yuan, Çin merkez bankasının (PBOC) gelecek hafta yapılacak önemli hükümet toplantısı öncesinde para birimini zayıflatma amaçlı müdahalesini hızlandırmasıyla bugün tarihteki en büyük haftalık düşüşünü kaydetti.

Hükümetin gelecek haftaki toplantısında yeni piyasa reformlarının açıklanabileceği belirtiliyor. Yuandaki yükselişe oynayan spekülatörleri devreden çıkarmak için adımlar atan PBOC, Ocak ayına ait güçlü kredi büyümesi verisinin ardından parasal yönetim stratejisinin güçlendirilmesi kapsamında geçen hafta piyasadan fon çekmişti.

Çin yuanı bugün dolar karşısında dünkü kapanış seviyesi olan 6.1284'e göre yüzde 0.27 düşüşle 6.1450'den kapandı. Haftayı ve ayı rekor kayıpla tamamlayan yuandaki haftalık düşüş yüzde 0.9 dolayında, aylık düşüş ise yüzde 1.4 olarak gerçekleşti.

Gelecek hafta Çarşamba günü yapılacak Ulusal Halk Kongresi toplantısını dikkatle izleyen işlemciler, merkez bankasının döviz piyasasına ilişkin önemli politikalar açıklayabileceğini belirtiyorlar. Yuandaki hızlı değer kaybı küresel yatırımcıların Çin ekonomisindeki yavaşlama, yerel yönetimlerin yüksek düzeydeki borçları ve riski giderek artan bir gölge bankacılık sistemi yüzünden duydukları kaygıyı artırıyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.