Yüksek enerji maliyetleri geri dönüşümü de vurdu

Yüksek enerji maliyetleri geri dönüşümü de vurdu

Yüksek enerji maliyetleri ve talepteki daralma ile oluşan stok fazlası kağıtta geri dönüşümü vurdu. Sektör toplamada destek talep ediyor.

A+A-

Yüksek enerji maliyetleri Avrupa'da pek çok sektörde faaliyet gösteren fabrikaların kapısına kilit vururken, kriz, geri dönüşüm tesislerine de sıçradı. Kağıt stoklarındaki şişme ve enerji maliyetlerindeki yükseliş nedeni ile geri dönüşümlük kağıda olan talepte son birkaç aydır keskin bir düşüş yaşandığı belirtilirken, Türkiye'de ise art arda yatırım yapan şirketler, özellikle toplama kısmında teşvik sisteminin devreye girmesini talep ediyor.

Sözcü'nün haberine göre Türkiye'de kağıt sanayicilerinin, Avrupa'daki geri dönüşümlük kağıt fiyatlarından 30-40 Euro kadar daha yüksek bir maliyet ödediğini kaydeden Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Osman Kaytan, “Yapılmış ve yapılmakta olan çok sayıda yatırımla Türkiye'nin ambalaj kağıdında bir üretim üssü haline gelmesiyle birlikte, ülke içinde toplanan kağıda olan talep ve dolayısıyla oluşan fiyat, Avrupa'daki muadillerinin üzerinde olmuştur. Ülkemizde geri dönüşebilen plastik, kağıt ve metalin değeri düştüğünde toplanma (geri kazanım) oranları da azalıyor. Bu duruma çare bulmak için atılması gereken en önemli adım, geri dönüşümlük ham maddenin, satış değerinden bağımsız olduğu bir teşvik sistemi kurmaktır” dedi.

Toplama yapan şirketlerin, geri dönüşümlük ham maddenin satış değeri ne olursa olsun geri kazanım katılım payı üzerinden destekleneceğini kaydeden Kaytan, bu sistemle toplama sektörünün, zor zamanlarda fiyat dalgalanmalarından daha az etkileneceğini dile getirdi.

Geri dönüşümlü kağıt fiyatlarındaki düşüşün nedenleri:

– Dünya ve Türkiye'de talepte yaşanan daralma

– Kağıt fabrikalarında bu sebeple oluşan mamul stoku

– Enerji maliyetlerindeki dramatik artış

– Bu maliyet artışının düşük talepten dolayı telafi edilememesi

Amerika atık kağıdı çöpe gömdü

– Küresel pazarda yaşana gelişmeleri değerlendiren Kağıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Osman Kaytan, Amerika'da bazı bölgelerde geri dönüşümlük kağıt fiyatlarının neredeyse sıfır dolara kadar düştüğünü ve talepsizlikten dolayı çöp sahasına gömüldüğünü aktardı. Kaytan, ağustostan bu yana ise Avrupa'da yaşanan fiyat düşüşlerinin bazı geri dönüşümlük kağıt türlerinde yüzde 100'ü aştığını aktardı.

İlgili Haberler