696 sayฤฑlฤฑ KHK kapsamฤฑnda Yargฤฑtayโda dosyalarฤฑn sonuรงlandฤฑrฤฑlmasฤฑ iรงin Ceza ve Hukuk Genel Kuruluโna sรผrekli gรถrev yapacak 100 yeni รผye atanacak. Danฤฑลtayโda ise ฤฐdari Dava Daireleri Kuruluโnun gรถrev sรผresi Aralฤฑk 2022โye kadar uzatฤฑldฤฑ
Pazar gรผnรผ yayฤฑmlanan 696 sayฤฑlฤฑ Kanun Hรผkmรผnde Kararnameโde (KHK) Yargฤฑtay ve Danฤฑลtayโa iliลkin รถnemli dรผzenlemelere yer verildi. 2016 yฤฑlฤฑnda istinaf mahkemelerinin faaliyete alฤฑnmasฤฑ nedeniyle Yargฤฑtay ve Danฤฑลtayโฤฑn daire ve รผye sayฤฑlarฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑna karar verilmiลti. Ancak FETรโnรผn 15 Temmuz darbe giriลiminin ardฤฑndan yargฤฑnฤฑn iล yรผkรผ aลฤฑrฤฑ arttฤฑ. รzellikle ilk derece mahkemesi sฤฑfatฤฑyla bazฤฑ kapsamlฤฑ davalarฤฑn Yargฤฑtayโda gรถrรผlmesi, Ceza Genel Kurulu รถnรผndeki dosya yฤฑฤฤฑnlarฤฑnฤฑn da kabarmasฤฑna neden oldu.
OHAL ฤฐnceleme Komisyonuโnun kurulmasฤฑ sonrasฤฑ KHK kararlarฤฑna karลฤฑ yargฤฑ yolunun aรงฤฑlmasฤฑ nedeniyle ilk derece idari yargฤฑ mahkemeleri ile Danฤฑลtayโฤฑn iล yรผkรผnรผn de artacaฤฤฑnฤฑn รถngรถrรผlmesi รผzerine hรผkรผmet son KHK ile adฤฑm attฤฑ.
2022โYE KADAR DEVAM
KHK ile Yargฤฑtayโda ilk defa, 31 Aralฤฑk 2022โye kadar gรถrev yapmak รผzere sabit hukuk ve ceza genel kurullarฤฑ oluลturuldu. Sabit genel kurullar iรงin seรงilen รผyelerin, daireleriyle iliลiฤi kesilecek ve sรผrekli olarak bu kurullarda รงalฤฑลacaklar.
Bรถylece daire รงalฤฑลmalarฤฑ aksamayacaฤฤฑ gibi genel kurullarda da dosyalarฤฑn daha hฤฑzlฤฑ sonuรงlanmasฤฑ saฤlanacak. KHK ile ayrฤฑca Yargฤฑtayโa 100 yeni รผye seรงilmesi kararlaลtฤฑrฤฑldฤฑ. Daha รถnce alฤฑnan daire sayฤฑlarฤฑnฤฑn azaltฤฑlmasฤฑ kararฤฑnฤฑn sรผresi ise 2022โye kadar uzatฤฑldฤฑ.
70 HEMEN 30โU SONRA
HSK yeni Yargฤฑtay รผyelerini en geรง 6 ay iรงinde seรงecek. รyeliฤe seรงilebilmek iรงin hรขkimlik ve savcฤฑlฤฑk mesleฤinde 17 yฤฑl รงalฤฑลmฤฑล olma ลartฤฑ da kaldฤฑrฤฑldฤฑ.
Gazete Habertรผrk’ten Fevzi รakฤฑr’ฤฑn haberine gรถre yeni รผyeler, birinci sฤฑnฤฑfa ayrฤฑldฤฑktan sonra en az 3 yฤฑl hรขkimlik ve savcฤฑlฤฑk mesleฤinde baลarฤฑ ile รงalฤฑลmฤฑล olan yargฤฑ mensuplarฤฑ arasฤฑndan seรงilecek. HSKโnฤฑn รผyelerin รถnemli bir kฤฑsmฤฑnฤฑ kฤฑsa sรผre iรงinde seรงmesi bekleniyor. Ancak kurulun, darbe yargฤฑlamalarฤฑna bakan aฤฤฑr ceza mahkemesi baลkanlarฤฑna 30 civarฤฑnda kontenjan ayฤฑrabileceฤi de konuลuluyor. Buna gรถre, 100 kiลilik Yargฤฑtay รผyesi kontenjanฤฑn 70โi hemen, kalanฤฑ ise 6 aylฤฑk sรผrenin sonuna doฤru seรงilecek. HSKโnฤฑn รผye seรงimini yapmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Yargฤฑtayโda รผyelerin daireleri ile iล bรถlรผmรผ ve kurullarฤฑn yapฤฑsฤฑ yeniden ลekillendirilecek.
DANIลTAYโA TAKVฤฐYE
KHK ile Danฤฑลtayโda da Yargฤฑtay ile paralel dรผzenlemelerin hayata geรงirilmesi hรผkme baฤlandฤฑ.
OHAL ฤฐnceleme Komisyonuโnun kararlarฤฑna karลฤฑ yargฤฑ yolunun aรงฤฑlmasฤฑ nedeniyle idari yargฤฑda iล yรผkรผnde aลฤฑrฤฑ bir artฤฑล meydana geleceฤi รถngรถrรผsรผyle Aralฤฑk 2019โa kadar sabit olarak gรถrev yapmasฤฑ รถngรถrรผlen Danฤฑลtay ฤฐdari Dava Daireleri Kuruluโnun sรผresi Aralฤฑk 2022โye kadar uzatฤฑldฤฑ.
Danฤฑลtayโa 16 yeni รผyelik kadrosu ihdas edildi. Bunlarฤฑn 4โรผ Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan tarafฤฑndan bรผrokratlar arasฤฑndan seรงilecek. 12 รผye ise idari yargฤฑ hรขkimleri arasฤฑndan HSK tarafฤฑndan seรงilecek. Yeni รผyelerin atanmasฤฑ ile Danฤฑลtayโda da รผyelerin daireleri ile iล bรถlรผmรผ ve kurullarฤฑn yapฤฑsฤฑ yeniden ลekillendirilecek.






