Yunanistan hala anlaşamaya yakın

Yunanistan hala anlaşamaya yakın

Yunanistan konusunda bu hafta sonu yapılan toplantıdan da tanıdık sözcükler yükseldi.

A+A-


Euro bölgesi yetkililerinin Yunanistan konusunda uzun zamandır yaptığı toplantıların ardından bu hafta sonu yapılan toplantıdan da benzer sözcükler yükseldi. "Anlaşmaya çok yaklaşıldı ama hala belirsizlikler sürüyor"

Euro bölgesi maliye bakanları tarafından hazırlanan ve Wall Street Journal tarafından ele geçirilen bildiride yeni bir kurtrma paketine dair görüşmelerin ancak, Yunan parlamentosunun emeklilik ve satış vergisi konusundaki düzenlemeleri ve diğer mali önlemleri kabul etmesi halinde başlayabileceği ifade edildi.

Parlamentodaki oylamanın Çarşamba günü olması bekleniyor. Bildiride Yunanistan'ın finansman ihtiyacının 86 milyar euro olacağı öngörülüyor. Bankaların kapanması öncesinde bu rakam 74 milyar euro olarak öngörülüyordu.

Bakanların bildirisi liderler zirvesinde yapılacak görüşmeye bir zemin hazırlamayı hedefledi.

Pazar günü elde edilen gelişmelere karşın Yunanistan'ın Avrupa Birliği içindeki yeri halen ortada kalmış durumda. Bildiride, anlaşmaya varılamaması halinde "Yunanistan euro bölgesinden çıkışının zamanı konusunda uygun şekilde görüşmelere başlamalıdır" ifadeleri yer aldı.

Bu cümle 19 ülke maliye bakanlarının tamamı tarafından kabul görmediğime dair bir parantez içinde kalsa da görüşmelere dair net bir ipucu verdi.

Anılan önlemlerin Yunanistan Parlamentosu tarafından kabul edilmesi halinde bu durum Tsipras'ın Syriza partisinde bölünmelere neden olarak erken seçimi tetikleyebilir. Yunanistan'ın ECB'ye 20 Temmuz tarihinde yapması gereken 4.2 milyar euro tutarındaki kupon ve faiz ödemesini nasıl yapacağı sorusuna ise ghala bir cevap bulunabilmiş değil.

Euro bölgesi maliye bakanları tarafından yayınlanan 4 sayfalık bildiride, 5 aydan fazla süren görüşmeler boyunca Yunanistan'a yönelik siyasi güven ve iyi niyetin ne kadar hasar gördüğüne de satır aralarında dikkat çekildi.
Almanya Başbakanı Merkel bu konuda "En önemli para birimi kaybedildi ki bu para biriminin adı güvendi" ifadelerini kullandı. Merkel ayrıca Yunanistan'ı euro bölgesinde tutmak için her türlü maliyete katlanılamayacağını da belirtti.

Tsipras, diğer 18 euro bölgesi devletlerinin talepleri ne kadar zor görünse de bir çözüme varılacağı konusunda iyimser bir görüntü verdi.

Yunanistan bankaları Tsipras'ın tasarruf önlemleri konusunda referandum istemesinden bu yana iki haftadır kapalı durumda. Yunnanlıların pek çoğu euro bölgesi içinde kalma taraftarı olsa da yapılan oylamada Yunan halkının büyük bölümü tasarruf önlemlerine hayır dedi.


Pazar günkü bildiride yer alan önlemler Yunanlıların referandumda reddettikleri önlemlerin de ötesine geçti. Bunlar, istihdam yasasında işten çıkarmaları kolaylaştıracak değişiklikler,i ürün (Eczacılık, süt ve fırın ürünleri gibi) piysalarının daha fazla liberalleşmesi, elektrik dağıtım ağı da dahil olmak üzere devlet varlıklarının özelleştirilmesi gibi unsurlar içerdi.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.