Avrupa Birliฤi (AB) iรงiลleri bakanlarฤฑ, birliฤi gittikรงe daha fazla bรถlen mรผlteci krizi konusunda Yunanistan’dan daha fazla รงaba sarf etmesini isterken, kimileri Yunanistan’ฤฑ vizesiz seyahat sistemi Schengen’den รงฤฑkarmakla tehdit etti.
Yunanistan geรงtiฤimiz yฤฑl Avrupa Birliฤi’ne ulaลan bir milyondan fazla gรถรงmenin Avrupa’ya giriล kapฤฑsฤฑ olmuลtu. Fakat Yunanistan son dรถnemlerde azaldฤฑฤฤฑna dair pek iลaretin gรถrรผlmediฤi yeni mรผlteci giriลlerini kontrol edemediฤinden dolayฤฑ eleลtirildi.
AB รผyeleri nakit sฤฑkฤฑลฤฑklฤฑฤฤฑ yaลayan Atina’ya krizle baลa รงฤฑkabilmesi iรงin mali yardฤฑm yapmak adฤฑna รงeลitli adฤฑmlar atsa da birรงok รผye รผlke, Atina’nฤฑn bu fonlarฤฑ yeterince kullanmadฤฑฤฤฑna inanฤฑyor. Yunanistan’a ulaลan mรผltecilerin kayฤฑt altฤฑna alฤฑnmasฤฑ iรงin beล tane kayฤฑt merkezi kurulmasฤฑ planlanฤฑrken, bunlardan yalnฤฑzca birisi iลler halde.
Yunan yetkililer, giriลlerin รงok fazla olmasฤฑndan dolayฤฑ genellikle mรผltecileri kayฤฑt altฤฑna almak iรงin Yunan topraklarฤฑnda tutmak yerine Avrupa’nฤฑn daha derinlerine gitmelerine izin verdi. AB’nin รผzerinde mutabฤฑk kaldฤฑฤฤฑ unsurlara gรถre mรผltecilerin AB’nin diฤer รผlkelerine hareket etmeden รถnce Yunanistan’da tutularak kayฤฑt altฤฑna alฤฑnmasฤฑ gerekiyor.
Yunanistan ise mรผlteci sayฤฑsฤฑnฤฑn idare edilebilecek seviyenin รงok รผzerinde olduฤunu sรถyleyerek, diฤer 27 รผye รผlkeyi gerรงek bir yardฤฑm saฤlamamakla suรงluyor. Kriz, Avrupalฤฑ yetkililerin en รถnemli entegrasyon baลarฤฑlarฤฑndan biri olarak gรถrdรผkleri pasaportsuz seyahat sistemi Schengen’i รงรถkรผลรผn eลiฤine getirdi.
Avusturya ฤฐรงiลleri Bakanฤฑ Johanna Mikl-Leitner, “AB’nin dฤฑล sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑ, Yunanistan-Tรผrkiye sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑ, koruyamazsak Schengen dฤฑล sฤฑnฤฑrฤฑ da Avrupa’nฤฑn merkezine doฤru kayacaktฤฑr” dedi.
Avusturyalฤฑ bakan, “Yunanistan’ฤฑn kaynaklarฤฑnฤฑ en yakฤฑn zamanda artฤฑrarak yardฤฑm kabul etmesi gerekiyor” dedi.







