Yunanistan umut verdi

Yunanistan umut verdi

Yunanistan'ın yeni tasarısı anlaşma umutlarını artırdı

A+A-


Yunansitan'ın sunduğu, emeklilik ödemelerinde ciddi bir kesinti içeren ve 11 saat süren görüşmelerde ortaya konulan yeni tasarınınardından ülkenin kreditörleri ilk kez bir anlaşmaya yakın olunduğunu dile getirdiler.

Euro bölgesi liderleri Brüksel'de Yunanistan'ın son tasarısını görüşmek üzere gerçekleştirdikleri olağanüstü toplantının ardından yaptıkları açıklamada Yunanistan'ın sunduğu rakamların kreditörlerin taleplerine yaklaşması için çalışılması gerektiğini ancak tasarının yeterince vaatkar olduğunu dile getirdiler. Liderler, hafta sonuna kadar bir anlaşmaya varabilmek için görüşmelerin bir kaç gün daha süreceğini belirttiler.

Tsipras: Yunanistan dengeleyici karşı teklifini sundu 

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın tasarısının şimdiden görüşmeler için bir temel yapı olarak kreditörler tarafından kabul gördüğünü, ancak görüşmelerin önümüzdeki 48
saat boyunca devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

Başbakan "Top artık avrupalı liderlerin kucağında" ifadelerini kullandı.

Dün erken saatlerde Yunanistan yeni tasarısını sunmuş ve taraflar arasındaki farklılıkları azaltarak, mali yardımı alması için son şansı olarak nitelenen görüşmelerden anlaşma ile ayrılmayı hedeflemişti.

Tsipras, görüşmelerin bir iki gün daha süreceğini ve uzun dönemli bir anlaşmaya varılmasına çalışılacağını belirtti.
Euro bölgesinin Yunanistan'a yönelik 245 milyar euro büyüklüğündeki kurtarma paketinin süresi bu ay sonunda bitiyor. Yeni bir yardım transferi olmadığı takdirde Yunan hükümeti IMF'ye 30 Haziran'da yapması gereken 1.54 milyar euro tutarındaki kredi geri ödemesinde temerrüt yaşayacak. Ayrıca maaş ödemeleri ve hükümetin diğer yükümlülükleri yerine getirilemeyebilecek. süreceğini belirttiler.  

Merkel: Yunanistan'ın kurtarmasının en az bir yıl için görülebilriği olmalı 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün yaptığı açıklamada Yunanistan'la yapılacak bir kurtarma anlaşmasının en azından bir yıllık bir süre için kesin bir görünebilirlik sunması gerektiğini belirterek, bunun hükümetin bir yıllık sürede kendini nasıl finanse edeceğinin ve kurtarma programı fonunun nasıl çalışacağının net bir şekilde ortaya konması anlamına geldiğini söyledi.

Merkel, euro bölgesi liderlerinin Yunanistan'ın kurtarma programını uzatmaya yönelik belirli bir senaryo üzerinde görüşmediğini bu görüşünün daha çok ayrıntılı bir anlaşmanın nasıl görünmesi gerektiğine dair kendi fikri olduğunu belirtti.

Merkel, Yunanistan'ın son tasarısını iyi bir başlangıç noktası olarak nitelese de bu konuda çok kısa bir zaman dilimi içinde yapılması gereken çok çalışma olduğunu vurguladı.
 

Lagarde: Yunanistan konusunda yapılması gereken daha çok şey var

Yunanistan'la yürütülen görüşmelerin ardından basına açıklamalarda bulunan IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan konusunda önümüzdeki 48 saatlik sürede yapılması gereken çok çalışma olduğunu belirtti.

Yunanistan'ın yeni tasarısının daha detaylı olduğunu dile getiren Lagarde, ancak görüşülen konuları tam olarak kapsamadığını belirtti.  Benzer görüşleri Eurogroup başkanı Jeroen Dijsselbloem de ifade etti ve "zorlu bir çalışmaya" ihtiyaç olduğunu vurguladı.  

Yeni Eurogroup Yunanistan'ın tasarısını Çarşamba günü gözden geçirecek

Euro bölgesi maliye bakanları Çarşamba günü yeniden bir araya gelerek AB Liderler zirvesi öncesinde Yunanistan'ın kurtarma paketine yönelik bir anlaşmaya varabilme yollarını araştırcak.
AB Başkanı Donald Tusk, konuya dair açıklamasında "Başbakan Alexis Tsipras ve kurumlar birlikte çalışarak Eurogroup'un Çarşamba akşamı sonuca ulaşması ve Perşembe sabahı bunu sunması için çaba harcayacaklar" dedi.


ECB/Draghi: Yunanistan programda kaldığı sürece bankaları güvende

Bir Yunan yetkilisi dün akşam yaptığı açıklamada Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin "Yunanistan kurtarma programı kapsmında kaldığı sürece ülkenin bankacılık sisteminin koruma altında olacağını söylediğini iddia etti.

Sözkonusu yetkili "Draghi, bankacılık sisteminin Yunanistan pogram dahilinde kaldığı sürece güvencede olacağına dair Başbakana güvence verdi" ifadelerini kullandı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.