ABD Temsilciler Meclisi, dรผn รผlkedeki federal kurumlarฤฑn finansman yetersizliฤi nedeniyle 19 Ocak Cuma gecesi kapanmasฤฑnฤฑ รถnleyecek dรถrdรผncรผ bรผtรงe tasarฤฑsฤฑnฤฑ onayladฤฑ. Federal kamu hizmetlerinin 16 ลubat gecesine kadar sรผrdรผrmesini saฤlayacak tasarฤฑnฤฑn Senatoโdan geรงip geรงmeyeceฤi ise belirsizliฤini koruyor. ABD’de dรผn aรงฤฑklanan iลsizlik maaลฤฑ baลvurusunda bulunanlarฤฑn sayฤฑsฤฑ, geรงen hafta 220 bine gerileyerek son 45 yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesine indi. Bu geliลmelere karลฤฑn Dow Jones endeksi yรผzde 0,37, S&P 500 endeksi yรผzde 0,16 ve Nasdaq endeksi yรผzde 0,03 deฤer kaybetti.
Avrupa tarafฤฑnda, dรผn Uluslararasฤฑ Para Fonu (IMF) Baลkanฤฑ Christine Lagarde’ฤฑn yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Almanya iรงin en รถnemli รถnceliฤin, uzun vadeli bรผyรผmenin artฤฑrฤฑlmasฤฑ olduฤunu ve Almanya’nฤฑn elinde zorluklarla baลa รงฤฑkabilecek birรงok imkan bulunduฤunu sรถyledi. 117 gรผnden beri hรผkรผmetin kurulamadฤฑฤฤฑ Almanya’da pazar gรผnรผ Sosyal Demokrat Partinin (SPD) olaฤanรผstรผ kurultaydan รงฤฑkacak karar beklenirken, avro/dolar paritesi yรผkseliล eฤilimini korudu. Dรผn Almanya’da DAX endeksi yรผzde 0,74 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,02 deฤer kazanฤฑrken, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yรผzde 0,32 dรผลรผล kaydetti.
Bugรผn Asya piyasalarฤฑnda sฤฑnฤฑrlฤฑ da olsa pozitif bir seyir izlenirken, kapanฤฑลa yakฤฑn Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,1, รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,4 yรผkseldi.
Yurt iรงinde, dรผn Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) beklentiler doฤrultusunda faizlerde deฤiลiklik yapmazken, karar metninin “ลahin” olarak deฤerlendirilmesi sonrasฤฑnda dรถviz kurlarฤฑ geriledi, BIST 100 endeksi yรผkseldi.
Analistler, “ลahin” tanฤฑmฤฑnฤฑn, merkez bankalarฤฑnฤฑn sฤฑkฤฑ para politikasฤฑ duruลunu tanฤฑmlamak iรงin kullanฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, PPK karar metninde yer alan “Enflasyon gรถrรผnรผmรผnde baz etkisi ve geรงici faktรถrlerden baฤฤฑmsฤฑz, belirgin bir iyileลme ve hedeflerle uyum saฤlanana kadar para politikasฤฑndaki sฤฑkฤฑ duruล kararlฤฑlฤฑkla sรผrdรผrรผlecektir” ifadesinin bu gรถrรผลรผ desteklediฤini ifade etti.
Kararฤฑn ardฤฑndan dolar/TL yรผzde 1 gerileyerek 3,7581’e kadar gerilemesi sonrasฤฑnda bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 3,7710 seviyesinde dengelendi. BIST 100 endeksi ise dรผn 117.759 puanฤฑ gรถrmesinin ardฤฑndan gรผnรผ รถnceki kapanฤฑลa gรถre yรผzde 0,23 artฤฑลla 116.856 puandan tamamladฤฑ.
Bugรผn Avrupa ve ABD’de aรงฤฑklanacak verilerin takip edileceฤini belirten analistler, piyasalar kapandฤฑktan sonra aรงฤฑklanacak Fitch Ratings’in Tรผrkiye deฤerlendirmesinin bekleneceฤini ifade etti. Ekonomistler, Fitch Ratings’in, Tรผrkiye deฤerlendirmesinde, “BB+” olan kredi notu ve “duraฤan” olan not gรถrรผnรผmรผnde deฤiลikliฤe gitmesini beklemiyor.
Fitch Ratings, 27 Ocak 2017 tarihinde yaptฤฑฤฤฑ deฤerlendirmede, Tรผrkiye’nin yabancฤฑ para cinsinden kredi notunu yatฤฑrฤฑm yapฤฑlabilir seviyenin bir alt kademesi olan “BB+” seviyesine indirmesinin ardฤฑndan, 21 Temmuz 2017 tarihindeki son deฤerlendirmesinde ise deฤiลiklik yapmamฤฑลtฤฑ.
Piyasalarฤฑn bugรผn takip edeceฤi veriler ลรถyle:
10.00 Almanya, aralฤฑk ayฤฑ รretici Fiyat Endeksi
10.00 Tรผrkiye, aralฤฑk ayฤฑ konut satฤฑลlarฤฑ
12.30 ฤฐngiltere, aralฤฑk ayฤฑ perakende satฤฑลlar
18.00 ABD, Michigan รniversitesi ocak ayฤฑ tรผketici gรผven endeksi







