Kรผresel piyasalar yeni haftada veri takvimine odaklanฤฑrken, yurt iรงinde seรงim belirsizliฤinin ortadan kalkmasฤฑ ile Tรผrk lirasฤฑ varlฤฑklarda pozitif bir seyir izlenmesi bekleniyor.
Kรผresel piyasalar, geรงen hafta ticaret savaลฤฑna iliลkin endiลelerle genel olarak negatif bir seyir izlerken, haftanฤฑn son iลlem gรผnรผnde tepki alฤฑmlarฤฑnฤฑn etkisini artฤฑrdฤฑฤฤฑ gรถrรผldรผ.
ABD’de aรงฤฑklanan imalat sanayi Satฤฑnalma Yรถneticileri Endeksi’nin 7 ayฤฑn en dรผลรผk seviyesine gerilemesine karลฤฑn cuma gรผnรผ Dow Jones endeksi yรผzde 0,49 deฤer kazansa da haftalฤฑk bazda deฤer kaybฤฑ yรผzde 2,03 oldu. S&P 500 endeksi bir รถnceki hafta kapanฤฑลฤฑna gรถre yรผzde 0,88 gerilerken, Nasdaq endeksi tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesini gรถrmesinin ardฤฑndan haftayฤฑ dรผลรผลle tamamladฤฑ.
Analistler, bu hafta ABD’de bรผyรผme verisi ile ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) รผyelerinin hafta boyunca devam edecek konuลmalarฤฑnฤฑn takip edileceฤini belirterek, ticaret savaลฤฑna iliลkin haber ve aรงฤฑklamalarฤฑn da yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn risk iลtahฤฑ รผzerinde belirleyici olacaฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Avrupa tarafฤฑnda, borsalar cuma gรผnรผ pozitif bir seyir izlerken, piyasalar kapandฤฑktan sonra ABD Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn, Avrupa’dan ithal edilen otomobillere yรผzde 20 ek gรผmrรผk vergisi getirilebileceฤi aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn yankฤฑlarฤฑ bugรผn takip edilecek. Avro/dolar paritesi, cuma gรผnรผ yรผzde 0,46 yรผkselmesi sonrasฤฑ bugรผn Asya piyasalarฤฑnda yatay seyirle 1,1640 seviyesinde dengelendi.
รte yandan, Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler รrgรผtรผ (OPEC) tarafฤฑndan petrol kesintisi kararฤฑnda uyum oranฤฑnฤฑn mayฤฑs ayฤฑ itibarฤฑyla yรผzde 152’ye ulaลtฤฑฤฤฑ belirtilerek, yฤฑl sonuna kadar bu oranฤฑn yรผzde 100’e รงekilmesi kararฤฑ alฤฑnmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan petrol fiyatlarฤฑnda dalgalฤฑ bir seyir izleniyor. Cuma gรผnรผ yรผzde 3,7 artan Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ, bugรผn Asya piyasalarฤฑnda kazanรงlarฤฑnฤฑn รถnemli bir kฤฑsmฤฑnฤฑ geri verdi. Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ, ลu dakikalarda yรผzde 2 deฤer kaybฤฑyla 74,2 dolardan iลlem gรถrรผyor.
OPEC toplantฤฑsฤฑnda, ฤฐranโฤฑn karลฤฑ รงฤฑkmasฤฑna raฤmen Suudi Arabistanโฤฑn baskฤฑlarฤฑ sonucu alฤฑnan kararla gรผnlรผk petrol รผretim kotasฤฑ 1 milyon varil artฤฑrฤฑlmฤฑล oldu. OPEC, 2016 yฤฑlฤฑnda gรผnlรผk รผretimi 1 milyon 200 bin varil azaltma kararฤฑ almฤฑล. Bu durum da petrol fiyatlarฤฑnฤฑn 80 dolara yaklaลmasฤฑna neden olmuลtu.
Asya’da bugรผn yenin dolar karลฤฑsฤฑndaki yรผkseliล eฤiliminin negatif etkisi ile Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,9 ve รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,4 deฤer kaybetti.
Yurt iรงinde dรผn gerรงekleลtirilen seรงimlerin ardฤฑndan Tรผrk lirasฤฑ varlฤฑklarฤฑn pozitif ayrฤฑลtฤฑฤฤฑ gรถrรผlรผyor. Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan ve AK Parti’nin, Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ ve 27. Dรถnem Milletvekili Genel Seรงimi’nde resmi olmayan sonuรงlara gรถre birinci รงฤฑkmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan dรถviz kurlarฤฑ dรผลรผลe geรงti. Geรงen haftayฤฑ ABD piyasalarฤฑnda 4,6810 seviyesinden tamamlayan dolar/TL, seรงimlerin kesin olmayan sonuรงlarฤฑnฤฑn ardฤฑndan dรผลรผลe geรงerek Asya piyasalarฤฑnda 4,5868’e kadar geriledi. Dolar/TL, bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda cuma kapanฤฑลฤฑna gรถre yรผzde 1,9 azalฤฑลla 4,5910’dan alฤฑcฤฑ buluyor.
Analistler, seรงim belirsizliฤinin ortadan kalkmasฤฑnฤฑn Tรผrk lirasฤฑ varlฤฑklarฤฑn gรผรงlenmesine neden olduฤunu belirterek, bundan sonraki sรผreรงte ekonomi yรถnetiminin nasฤฑl ลekilleneceฤi ve kabineye iliลkin Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan’ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn takip edileceฤini bildirdi.
Tรผrk lirasฤฑ varlฤฑklarฤฑn pozitif ayrฤฑลmasฤฑnฤฑn devam edebileceฤini ve oynaklฤฑฤฤฑn azalmasฤฑnฤฑn beklenebileceฤini ifade eden analistler, teknik aรงฤฑdan cuma gรผnรผ 95.852 puandan kapanan BIST 100 endeksinde 98.200 ve 100.000 seviyelerinin gรผndeme gelebileceฤini sรถyledi.
Analistler, bu hafta siyasi gรผndemin dฤฑลฤฑnda yurt iรงinde reel kesim gรผven endeksi ve dฤฑล ticaret dengesi verilerinin izleneceฤini belirterek, yurt dฤฑลฤฑnda ise Almanya’da enflasyon ile ฤฐngiltere ve ABD’de bรผyรผme baลta olmak รผzere veri akฤฑลฤฑnฤฑn izlenmesi gerektiฤini kaydetti.
Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลรถyle:
11.00 Almanya, haziran ayฤฑ Ifo iล dรผnyasฤฑ gรผven endeksi
14.30 Tรผrkiye, haziran ayฤฑ reel kesim gรผven endeksi ve kapasite kullanฤฑm oranฤฑ
15.30 ABD, mayฤฑs ayฤฑ Chicago Fed ulusla aktivite endeksi
17.00 ABD, mayฤฑs ayฤฑ yeni konut satฤฑลlarฤฑ







