"Zayıf TL rekabet gücü değil anapara kaybı getirir"

"Zayıf TL rekabet gücü değil anapara kaybı getirir"

SESMİR Başkanı Orhan Ökmen TL’nin daha fazla değer kaybına göz yumulmasının fiyat-maliyet kontrol ufkunun ortadan tamamen kaybolmasıyla neticeleneceğini söyledi

A+A-

SESMİR Başkanı Orhan Ökmen, rekabet gücü kazanıyor gerekçesiyle, TL’nin daha fazla değer kaybına göz yumulmasının fiyat-maliyet kontrol  ufkunun ortadan tamamen kaybolmasıyla neticeleneceğini belirterek, "Kaldı ki zayıflayan TL, rekabet gücü kazanmak yerine dış satım  süreçlerinde anapara kayıplarına dönüşmektedir. " dedi.

Ökmen, şunları söyledi: "Merkez Bankası, piyasayı yönlendirme ve manevra alanı kazanma  kabiliyeti kalmamış olan fonlama faiz uygulamasından vazgeçmeli, döviz  kurundaki oynaklığı azaltmak için bir an evvel politika faizinde  esaslı bir artışa gitmelidir: TL’nin dolar tarafından ezilmesi ve yine  ekonomideki daralmaya rağmen enflasyonun ısrarla artmaya devam etmesi  karşısında, TCMB’nin uyguladığı ortalama fonlama faiz politikası  piyasayı yönlendiremiyor. Zira Merkez bankası, politika faizi dışında  kalan yöntemlerle uyguladığı faiz politikaları piyasanın önünden değil  arkasından gitmektedir. Bunun en yakın kanıtı, ortalama fonlama  faizinin artmasına rağmen, yabancı para mevduatın artış canlılığını  hala korumasıdır.

Politika faizinde vakit kaybedilmeden esaslı bir artış  sağlanamadığı ve eşzamanlı yapısal dönüşüm süreçleri başlatılamadığı  takdirde, TL’nin zayıflaması, fiyat istikrarsızlığı, varlık ikamesi ve  finansal dolarizasyon sarmalı durmayacak, genel üretim kapasitesi  daralmaya devam edecektir.

Yüksek bilanço zararlarına yol açan kur zararları, yatırım  planlamaları ve büyüme açısından düşük faiz oranlarının önemini  işlevsiz kılmaktadır. Öncelik, yüksek faize dayalı olarak TL’nin  değerinin korunması olmalıdır.   "

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.