Zeybekci Ekonomi Muhabirleri Derneฤi (EMD) tarafฤฑndan dรผzenlenen dรผnkรผ iftar programฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, faizlerin nereye kadar dรผลmesi gerektiฤine iliลkin soruya, “Hangi oran Tรผrkiye’de faizlerin dรผลmesi gereken rakamdฤฑr? Net sรถylรผyorum yatฤฑrฤฑmcฤฑnฤฑn ‘Evet ben bu para ile yatฤฑrฤฑm yaparฤฑm’ dediฤi rakam doฤru rakamdฤฑr. ลu anda ondan uzaฤฤฑz… Tรผketimin de ‘Bu faizlerle evet artฤฑk tam alma zamanฤฑdฤฑr’ dediฤi yer doฤru yerdir” dedi.
TCMB Mayฤฑs ayฤฑnda Murat รetinkaya baลkanlฤฑฤฤฑndaki ikinci Para Politikasฤฑ Kurulu (PPK) toplantฤฑsฤฑnda faiz koridorunun รผst bandฤฑnda gerรงekleลtirdiฤi ve รถlรงรผlรผ olarak nitelendirdiฤi indirimlere 50 baz puanla devam etmiลti.
TCMB’deki gรถrev deฤiลiminin ardฤฑndan Nisan ile Mayฤฑs aylarฤฑndaki 50’ลer baz puanlฤฑk indirimlerle birlikte bu yฤฑl รผst bantta yapฤฑlan toplam indirim 125 baz puana ulaลtฤฑ.
Zeybekci, 2014 yฤฑlฤฑnฤฑn Ocak ayฤฑnda yapฤฑlmasฤฑ gerekenin รงok รผzerinde bir faiz artฤฑลฤฑ ile “hata” yaptฤฑklarฤฑnฤฑ belirterek, ลรถyle devam etti:
“Oradan aลaฤฤฑ giderken zorlandฤฑk ve en iyi olduฤumuz dรถnemlerde bile cesur bir ลekilde faiz indirimlerini de yapmadฤฑฤฤฑmฤฑz iรงin sekiz ay bir yฤฑl gibi bir dรถnemi zorunluluktan yapamadฤฑk… ลimdi zamanฤฑ geldi. Faiz รถyle bir noktaya gelecek ki yatฤฑrฤฑm ve tรผketim ile ilgili faktรถrler bir anda kฤฑpฤฑrdamaya baลladฤฑฤฤฑnda, ‘iลte orasฤฑ doฤru yer’ diyeceฤiz.”
RUSYA ฤฐรฤฐN ฤฐYฤฐMSERฤฐM, รZรR DฤฐLEMEK ASLA AKLIMIZDAN GEรMEZ
Zeybekci, Rusya ile yaลanan “uรงak krizinin” รผzรผcรผ bir olay olduฤunu ancak Tรผrkiye’nin Rusya’dan รถzรผr dilemesinin “asla” mรผmkรผn olmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, “Asla รถyle bir (รถzรผr) ลey aklฤฑmฤฑzdan bile geรงmez. Tรผrkiye’nin ลu anda รถzรผr dileyecek hiรง bir pozisyonu yoktur” dedi.
Her iki tarafฤฑn da iyi niyetli adฤฑmlar attฤฑฤฤฑna dikkat รงeken Zeybekci, “Rusya konusunda optimistim gรถnderilen mesajฤฑn iyiye iลaret olduฤunu dรผลรผnรผyorum. ฤฐki tarafฤฑn da iyi niyetli adฤฑmlarฤฑ var. Siyaseten de var, her iki tarafฤฑnda birbirine pozitif anlamda yaklaลฤฑmฤฑ var” dedi.
Cumhurbaลkanฤฑ Tayyip Erdoฤan Rusya Devlet Baลkanฤฑ Vladimir Putin’e, Baลbakan Binali Yฤฑldฤฑrฤฑm da Rusya Baลbakanฤฑ Dimitri Medvedev’e 12 Haziran’daki Rusya milli gรผnรผ nedeniyle kutlama mektuplarฤฑ gรถndermiลlerdi. Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ kaynaklarฤฑ Erdoฤan’ฤฑn mektubunda “รnรผmรผzdeki dรถnemde Tรผrkiye ve Rusya mรผnasebetlerinin hak ettiฤi seviyeye yรผkselmesini temenni ederim” ifadesine yer verdiฤini dile getirmiลlerdi.
Zeybekci, Tรผrkiye’nin dรผลmanlarฤฑnฤฑn sayฤฑsฤฑnฤฑ azaltmak dostlarฤฑn sayฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑrmasฤฑ gerektiฤini belirterek, “Ekonomik olarak baktฤฑฤฤฑmฤฑz zaman gerek doฤal zenginlik gerek coฤrafi konumu gerekse ekonomilerinin sanayiilerinin yapฤฑlarฤฑ anlamฤฑnda baktฤฑฤฤฑmฤฑzda birbirini en iyi tamamlayan iki รผlke Rusya ve Tรผrkiye” dedi ve ekledi:
“Birinde olmayan her ลey รถtekinde var, รถtekinde olmayan her ลey de diฤerinde var. Dolayฤฑsฤฑyla ekonomik anlamda Tรผrkiye ile Rusya arasฤฑndaki olumsuzluk her iki รผlke iรงin de sรผrdรผrรผlebilir olmamalฤฑ. Bu problemin bitmesi Tรผrkiye’nin de Rusya’nฤฑn da menfaatinedir.”
ETฤฐYOPYA’DA PAMUK รRETฤฐMฤฐ
Etiyopya’da bir Tรผrk firmasฤฑnฤฑn 500,000 dรถnรผm arazi รผzerinde pamuk รผretimi iรงin รงalฤฑลmalara baลladฤฑฤฤฑnฤฑ ilk testlerin baลarฤฑyla tamamlandฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Zeybekci, ลรถyle konuลtu:
“Etiyopya’da Tรผrk firmasฤฑ insanlฤฑk tarihi boyunca asla el deฤmemiล ekvator iklimi sayesinde yฤฑlda iki defa pamuk ekilebilen arazi verimli topraklarda pamuk รผretimi yapacak. 20,000 dรถnรผm alanda test yapฤฑldฤฑ ve รงok baลarฤฑlฤฑ sonuรงlar elde edildi.”
Arazinin tamamฤฑnda pamuk รผretimi yapฤฑldฤฑฤฤฑ takdirde รผretimin 300,000 tona ulaลacaฤฤฑnฤฑ belirten Zeybekci, “Afrika’da istediฤimiz yaklaลฤฑm bu. Tรผrkiye’nin toplam pamuk tรผketimi 1.7-1.8 milyon ton ve en dรผลรผk รผretim tahmini 300,000 ton.” dedi.
EXIMBANK’TA YENฤฐ YAPILANMA
Zeybekci, yeni hรผkรผmetle birlikte Eximbank’ฤฑn Ekonomi Bakanlฤฑฤฤฑ’na baฤlandฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, “Bu alanda รงok heyecanlฤฑyฤฑz. Eximbank olmasฤฑ gereken yere Ekonomi Bakanlฤฑฤฤฑ’na baฤlandฤฑ. ลu anda 15 milyar dolarlฤฑk kaynak ve 40 milyar civarฤฑndaki kredi portfรถyรผnรผn bir an รถnce 100 milyar dolarlara รงฤฑkartmak istiyoruz. ฤฐmkan ve kaynaฤฤฑ bulabiliriz” dedi.
Karลฤฑlฤฑksฤฑz รงeklerle ilgili bir dรผzenleme รผzerinde รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ da kaydeden Zeybekci, “Zorda kalฤฑp รงekini รถdeyememek ayrฤฑ bir ลey ama dolandฤฑrฤฑcฤฑlฤฑk, hฤฑrsฤฑzlฤฑk aracฤฑ olarak kullanฤฑlฤฑyorsa hapis cezasฤฑ gerektiren bir suรง olur. Yaz tatiline girmeden รถnce bu รงalฤฑลma tamamlanฤฑr. Meclise gelir ve biter diye tahmin ediyorum” dedi.
Daha รถnce ekonomik suรงa ekonomik yaptฤฑrฤฑm kapsamฤฑ ile karลฤฑlฤฑksฤฑz รงeklerdeki hapis cezasฤฑ kaldฤฑrฤฑlmฤฑลtฤฑ.
Zeybekci saฤlฤฑk turizmi alanฤฑndaki faaliyetlerin ihracat sayฤฑlmasฤฑna iliลkin รงalฤฑลmalarฤฑn devam ettiฤini belirterek, “Tรผrkiye’ye gelen yabancฤฑlarฤฑn saฤlฤฑk turizmi satฤฑn almalarฤฑ iลleminin yani Tรผrkiye’deki hastanelerin yabancฤฑ hastalara vermiล olduฤu hizmetlerin faturayฤฑ kestiฤi kฤฑsmฤฑ ihracat sayฤฑlmasฤฑ Eximbank ve benzer imkanlarla kredilendirilme imkanฤฑna kavuลmasฤฑ ve KDV iadesi kapsamฤฑna alฤฑnmasฤฑyla ilgili teknik anlamda รงalฤฑลmamฤฑz gereken bir alan olarak gรถrรผyoruz” dedi.







