Zeytinyağı fiyatları rekor kırdı, daha da artacak

Zeytinyağı fiyatları rekor kırdı, daha da artacak

Zeytinyağı fiyatları uluslararası piyasalarda nisan ayında geçen yıla oranla yüzde 46 artış gösterdi

A+A-

Ham petrol bu yıl %10 düştü ama daha az ham olan bir başka petrol türü hızla yükseliyor. Uluslararası Para Fonu tarafından 1990 yılına kadar takip edilen istatistiklere göre sızma zeytinyağı fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesinde.

Zeytinyağı nisan ayı itibariyle geçen yıla göre %46 artış göstererek ton başına 6,269.63 $'dan işlem gördü.

Yemeklik ve kızartmalık yağ ihtiyacını bir tondan daha az miktarlarda satın alanlar için bu, litre başına yaklaşık 6 dolara denk geliyor. Elbette nakliye, pazarlama ve satış maliyetleri bu şişeyi çok daha pahalı hale getirecek.

New Jersey merkezli tanımmış zeytinyağı markalarından biri olan Filippo Berio, son zeytin sezonunu "30 yılın en düşük mahsul verimiyle kayıtlardaki en zorlu sezon" olarak nitelendiriyor.

Küresel ölçekte zeytinyağının yaklaşık %40'ının üretildiği İspanya'da geçen yıldan bu yana yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle zeytinyağı çok daha pahalı hale geldi. Geçen yaz ülkede kayıtlara geçen en sıcak ve en kurak yaz oldu. Olive Oil Times'a göre, İspanya Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığı Mart ayında, mahsulün mevcut yetiştirme sezonunda sadece 680.000 ton zeytinyağı vereceğini ve bu nedenle beş yıllık ortalama yıllık 1.37 milyon tonluk verimin düşeceğini öngördü. İspanya, Avrupa Birliği'nden çiftçilere yardım için acil fon talebinde bulundu. İtalya'da da hasat düşük gerçekleşti.

Aşırı sıcaklıklar ve fiyatlarda dalgalanmalar daha fazla etiket şoku yaşanabileceğinin bir işareti olabilir. İspanyol ve Portekizli araştırmacılar bir çalışmada, iklim değişikliğinin üretim için en iyi bölgelerden bazılarında zeytin yetiştirmeyi zorlaştıracağını buldu.

İlgili Haberler