BirGรผn’รผn haberine gรถre Aralฤฑk ayฤฑ itibarฤฑyla 44 liraya dayanan zeytinyaฤฤฑ alฤฑm fiyatฤฑ, bugรผne kadarki en yรผksek rakama ulaลtฤฑ. Ancak kรผรงรผk iลletmeler maliyetlerini karลฤฑlamadฤฑklarฤฑnฤฑ belirterek ya toptan satฤฑลlarฤฑ durdurdu ya da kepenk kapatma noktasฤฑna geldi.
Toptan satฤฑล yapmayฤฑ durduklarฤฑnฤฑ aรงฤฑklayan Ayvalฤฑkโtan zeytin รผreticisi รzgรผr รzden de โUfak bir aile iลletmesiyiz ve kendimizi ayakta tutmaya รงalฤฑลฤฑyoruz. Artan maliyetler, TLโdeki deฤer kaybฤฑ รถnรผmรผzรผ gรถrmemize engel oluyor. Biz de toptan satฤฑลlarฤฑmฤฑzฤฑ durdukโ dedi.
Artan maliyet fiyatlarฤฑna dikkat รงeken รzden, โGeรงen sene 3-3,5 TLโye aldฤฑฤฤฑmฤฑz yaฤlฤฑk zeytin bu sene 7 lira 25 kuruล oldu. ‘Dรถvizle ne iลiniz var’ deniyor. Gรผbreye gelen zamlar yรผzde 400โlere dayandฤฑ. Gรผbre tamamen dรถviz odaklฤฑ. Mazottaki artฤฑล keza. Dolaylฤฑ maliyetler var. รrneฤin, kargo fiyatlarฤฑ iรงin yeni yฤฑl tarifeleri gelmeye baลladฤฑ. รrรผnleri koyduฤumuz ambalajlar var. En basitinden teneke ve ลiลe bile dรถvize odaklฤฑ. Teneke รผreticilerimiz her hafta yeni fiyat gรผncellemesi yolluyor. Koliciler kรขฤฤฑt sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ var, diyor fiyat veremiyor. Aldฤฑฤฤฑmฤฑz hiรงbir ลeyi yerine koyamaz durumdayฤฑzโ diye konuลtu.
Toptan satฤฑลlarฤฑnฤฑ durduklarฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑktan sonra pek รงok kiลi tarafฤฑndan โstokรงuluklaโ yaftaladฤฑฤฤฑnฤฑ aktaran รzden, duruma tepki gรถsterdi. รzden sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ: โรnce รผrรผnรผn doฤasฤฑnฤฑ anlamak gerekiyor. Bir yฤฑl boyunca gรผbrelemesinden ilaรงlamasฤฑna iลรงiliฤine bakฤฑmฤฑ yapฤฑlฤฑyor sonra รผรง ay hasat ediyor bir yฤฑl satmak iรงin depolarฤฑmฤฑza รงekiyoruz. Birรงok zirai รผrรผn gibi zeytinyaฤฤฑ da zaten stok yapmak zorunda olduฤumuz bir รผrรผn. รnรผmรผzรผ gรถremediฤimiz kรขr edemediฤimiz bir dรถnemdeyiz eฤer satฤฑลa devam edersem yerine koyamadฤฑฤฤฑm รผrรผnler nedeniyle iลletmenin kapฤฑlarฤฑnฤฑ kapamak zorunda kalacaฤฤฑz. TARฤฐล Zeytin ve Zeytinyaฤฤฑ Birliฤi tarafฤฑndan sezon baลฤฑnda fiyat aรงฤฑkladฤฑ daha รผretim sezonu bitmeden 2 adet revize fiyat aรงฤฑkladฤฑ. Ve hรขlรข รงiftรงilerimiz bu fiyatlarla satmaya devam ediyor. Ama yerine yenisi รผretememe kaygฤฑsฤฑ var.โ







