Ziraat Bankası 930 milyon TL kar açıkladı

Ziraat Bankası 930 milyon TL kar açıkladı

Ziraat Bankası'nın birinci çeyrekte net kârı, yüzde 3 artışla 930 milyon lira oldu.

A+A-

İlk çeyrek sonu itibariyle aktiflerine göre Türkiye'nin en büyük bankası olan Ziraat Bankası'nın birinci çeyrekte net kârı, net faiz gelirleri ile ücret ve komisyon gelirlerinin desteği ile geçen yıl aynı döneme göre yüzde 3 artışla 930 milyon lira oldu.

Bankanın KAP'a gönderdiği bilançosu ve yaptığı yazılı açıklamaya göre kredileri ise geçen yıl aynı döneme göre yüzde 52, 2013 sonuna göre ise yüzde 7 artışla 118.5 milyar liraya ulaştı.

Toplam aktifleri 221 milyar liraya ulaşan bankanın, net faiz gelirleri geçen yıl ilk çeyreğe göre yüzde 3 artışla 1.93 milyar lira olurken, net ücret komisyon gelirleri de yüzde 26.6 artışla 260 milyon lira oldu.

Bankanın ticari kârı da yıllık bazda yüzde 51.6 artışla 32.7 milyon lira oldu.

İlk çeyrek mali sonuçları değerlendiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, birinci çeyrekte kredilerde yaklaşık yüzde 7 artış sağladıklarını belirterek, bireysel kredilerde yüzde 2, kurumsal kredilerde yüzde 10 artış sağladıklarını söyledi.

Kredilerin bilanço içerisindeki payının yüzde 54'e çıktığını, menkul değerlerin payının ise yüzde 29'a gerilediğini belirten Aydın, "Bu normalizasyon stratejisini sürdürmeyi, reel sektöre katkımızı artırmayı ve kredi stoğumuzu geliştirmeyi hedeflerken kaynak yapımızı da çeşitlendirerek hali hazırda yüzde 85 seviyesindeki kredilerin mevduata oranını sektöre yakınlaştırmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Aydın, hedefledikleri Ziraat Finans Grubu'nun gerçekleştirilmesi kapsamında önemli mesafeler katettiklerini belirterek, hem yurt içi hem de yurt dışı iştirakler ve şubelerle müşterilerin en geniş coğrafyada finansal ihtiyaçlarının karşılanmasını hedeflediklerini söyledi.

Aydın, "Söz konusu ortaklık ve iştiraklerimizde de yerel koşulların izin verdiği ölçüde yeniden yapılanma faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Balkanlar, Orta Asya ve Kuzey Afrika etkinliğimizi artırmayı planladığımız stratejik coğrafyalardır. Stratejik yeni coğrafyalarda varlığımızı geliştirirken ülkemizin ekonomisinin büyümesine katkı sağlamayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Ziraat Bankası'nın ilk çeyrek sonunda takipteki kredi oranı yüzde 2.1 olurken, özkaynak kârlılığı yüzde 19 seviyesinde gerçekleşti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.