Ziraat, tekafül için şirket kuruyor

Ziraat, tekafül için şirket kuruyor

Ziraat Bankası sigorta işinden bağımsız bir tekafül şirketinin yanı sıra 2016'da bir de girişim sermayesi iştiraki düşünüyor

A+A-

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2016 sonunda yurtiçinde bir girişim sermayesi iştiraki ve Ziraat Sigorta'dan bağımsız bir tekafül şirketi kuracaklarını açıkladı. Aydın, Balkanlar'daki varlıklarını artırmak amacıyla küçük ölçekli satın almalar yapabileceklerini de belirtti. Aydın, Bahreyn'de off-shore banka açacaklarını bildirdi.

Önümüzdeki yıl kredilerde yüzde 16-18, kârda yüzde 17-20 artış hedeflediklerini anlatan Aydın, "Yüzde 13-14 bandında bir aktif büyümesi bekliyoruz. Mevduatta da yüzde 14-17'lik bir büyüme düşünüyoruz. Nakdi ve gayri nakdi toplam olmak üzere yaklaşık 6 milyar olan proje finansman büyüklüğümüzü yüzde 15 artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Aydın, bazı büyük proje finansmanlarının refinansmanlarının da beklendiğini belirterek, "Bu proje finansmanlarını gerekirse ikinci elde satabiliriz. Bazı bankalar bunu soruşturuyor" dedi. 

Bu yıl 600 milyon lira ücret ve komisyon geri iadesi yaptıklarını anlatan Aydın, Rekabet Kurulu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı cezalarıyla hiç hesapta olmayan 800 milyon TL'lik bir kayıp yaşadıklarını anlattı. Ziraat'in dijital bankacılığa çalıştığını belirten Aydın "Artık teknolojiyi daha iyi kullanıyoruz. 2016'da sanıyorum 700-750 kişiyi işe alabiliriz. 30-50 arası yeni şube açabiliriz. Çok agresif olmayacağız" diye konuştu. 

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı da olan Aydın, Fed'in faiz artışı ile Basel III'ten gelecek negatif etkilerin telafi edilmesi için, makro ihtiyati önlemlerde gevşeme olabileceğini belirterek, "5 yılda ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle bankacılığa 35 milyar lira ek yük geldi. Bunun kredi karşılığı 280 milyar lira" dedi.  

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.