Altını sollayan paladyum daha ne kadar yükselecek

Altını sollayan paladyum daha ne kadar yükselecek

Yatırımcıların risk iştahıyla endüstriyel metaller ve hisse senedi gibi yatırım araçlarına yönelmesiyle paladyum, diğer varlıkların çoğundan daha iyi performans gösteriyor. Paladyum yılın ilk haftasında getiride altını geride bıraktı.

A+A-

Yatırımcıların risk iştahıyla endüstriyel metaller ve hisse senedi gibi yatırım araçlarına yönelmesiyle paladyum, diğer varlıkların çoğundan daha iyi performans gösteriyor. Paladyum yılın ilk haftasında getiride altını geride bıraktı.

Kıymetli metallerden paladyum 2017'ye hızlı bir giriş yaptı. Küresel oto pazarında satışların rekor seviyelere ulaşması otomobil motoru yapımında kullanılan paladyum fiyatlarını adeta zıplattı.

Piyasalardaki ‘reflasyon rallisi'nin en çok kazananı yaklaşık yüzde 12'lik artışla paladyum oldu. Paladyum yeni yılın ilk haftasında yüzde 11.9 artarak yüzde 3.1'lik yükselen altını da solladı. Küresel piyasalarda Nymex paladyum yatırımcısına yüzde 11.9'luk kazanç sağlarken, altın yüzde 3.1, S&P ise yüzde 1.6'da kaldı. Son günlerde toparlanmaya çalışan petrol ise yüzde negatif 4.3'lük performasıyla yatırımcısını üzdü. Dünya'dan Aydın Şahinalp'in haberine göre, değerli metallerin parlayan yıldızı paladyumun ons fiyatı salı günü yüzde 1.1'lik artarak 765.25 dolara yükseldi. Bazı analistlerin reflasyon rallisinde rüzgarın paladyumda tersine dönebileceği uyarılarının gölgesinde metalin onsu cuma günü 751.62'e kadar geriledi. Paladyum otomotiv sektörüne göbeğinden bağlı. ABD, Çin ve Avrupa gibi major oto pazarlarında satışların rekor seviyelerde seyretmesi paladyuma yarıyor.

BİR GÜNDE YÜZDE 7.5 DEĞER KAZANDI

Bu yıl dünyanın en büyük otomotiv piyasalarından Çin ve Avrupa'da satışların yavaşlayacağını savunan Capital Economics Emtia Ekonomisti Simona Gambarini, Wall Street Jornal'a verdiği mülakatta, "2016 yılının sonunda çok spekülatif yatırımlar vardı. Kazançların temelleri değiştireceği söylenemez" diye konuştu. Küresel çapta üretilen paladyumunun yaklaşık yarısı otomobilerin katalitik konverterlerinde (katalizatör) kullanılıyor. Salı günkü verilere göre dizel motorlar da kullanılan platinum ise yüzde 7.5 yükselişe imza attı.

ÇİN'İN TALEBİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Analistler ABD oto pazarında satışların geçmiş yılda olduğu gibi güçlü olacağını ancak rekor kırmayacağını Çin'deki paladyum talebini düşebileceğini öngörüyor. Yatırım şirketi Julius Baer emtia Analisti Carsten Menke, müşterilerine gönderdiği notta, "Çin talebinin düşüşe geçmesi henüz paladyum piyasasında fiyatlanmadı" diye uyarıyor. Ayrıca talebin yüksek arzın düşük olduğu paladyumda depolama riski bulunuyor. Analistler, paladyum kullanıcılarının arz talep arasındaki açığı envanterlerinde yüksek oranda paladyuma ayırarak kapatmaya çalıştığının altını çiziyor. Ve yükselen fiyatların depolardaki paladyumun satışını tetikleyebileceği belirtiliyor.

Yüksek altın fiyatları genelde paladyum gibi diğer değerli metallerin fiyatlarını da yukarıya çeker. Ancak ABD Merkez Bankası (Fed)'nın faizleri yükseltmesi altın fiyatlarını frenleyebilir.

YIL SONU 800 DOLARI BULUR İDDİASI

Paladyum son altı yılda görülmemiş bir performansla yüzde 20'lik artış kaydettiği 2016'da yatırımcısının yüzünü en çok güldüren değerli metal oldu. Otomotiv sektörünün paladyum talebi büyümeye devam ederken Güney Afrika ve Rusya'da da arz sıkışıklığı yaşanıyor.Dünyadaki paladyumun yaklaşık yüzde 75'i otokatalizörlerde kullanılıyor. Analistler, paladyum fiyatların 2017'de de yükselmeye devam edeceğini fiyatların yıl sonuna kadar 800 dolara kadar yükselebileceğini düşünüyor. Platinyum ile paladyum arasındaki makasın giderek kapanmaya başladığına dikkat çeken HSBC kıdemli Analisti James Steel müşterilerine gönderdiği notta daha önce 2017 için 760 dolar olarak açıklanan paladyumun ons fiyatı tahminini 790 dolara çektiklerini duyurdu. Capital Economics ise dünyanın en büyük otomobil pazarlarından Çin'de daralma beklentisine rağmen paladyum fiyatlarının yıl sonunda 800 dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor. Societe Generale ortalama paladyum fiyatının 2017'de 750 dolar seviyelerinde seyredeceğini düşünüyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.