Gözler yine Yellen'da

Gözler yine Yellen'da

Hafif kayıplar yaşansa da gelişmekte olan piyasalardan ayrılan iç piyasada bugün Yellen'ın konuşması ve TCMB'nin beklenti anketi belirleyici olacak

A+A-

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin faiz artırım süreci ve parasal genişlemeden çıkış stratejisi ile ilgili birbirinden çok farklı açıklamaları sert bir şekilde dalgalanırken, bugün Fed Başkanı Janet Yellen'in açıklamalarının yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Fed Philadelphia Başkanı Charles Plosser, Fed St. Louis Başkanı James Bullard ve Fed Minneapolis Başkanı Narayana Kocherlakota'nın dün yaptığı açıklamalar, Fed üyeleri arasındaki derin görüş farklılıklarını öne çıkardı. Plosser, düşük faiz oranının enflasyonu tetikleyeceğini öne sürerek, Fed’in para politikasını sıkılaştırması gerektiğini ve faizlerin en kısa sürede artırılması gerektiğini söylerken, Bullard ise tahvil alımlarına devam edilmesi, gerekirse yeni parasal genişlemenin düşünülebileceğini kaydetti. Kocherlakota da açıklamasında istihdamın zayıf olduğunu ve Fed'in yapması gereken şeyler olduğunu dile getirdi. Fed üyelerinin açıklamalarıyla piyasalar sert bir şekilde dalgalanırken, yüksek volatilite yatırımcıları tedirgin etti.

ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizleri dün gün içinde yüzde 2 ile yüzde 2,16 arasında dalgalandıktan sonra günü yüzde 2,15'den tamamlarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,15 değer kaybetti. Açıklanan şirket karlarının genel olarak beklentileri aşmasına karşın dün S&P 500 endeksi yüzde 0,01, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,05 ile sınırlı yükselişler kaydetti. Analistler, dün ABD sanayi üretimi verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından bugün açıklanacak konut başlangıçları verisinin ve Fed Başkanı Yellen’in açıklamalarının takip edileceğini belirtiyor.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi gün içinde 1,2706'ya kadar gerilese de günü 1,28'in hemen üzerinde tamamladı. Hisse senedi piyasalarında ise sert dalgalanmaların ardından kapanış itibarıyla karışık bir görüntü ortaya çıktı. Almanya'da DAX endeksi dün günü yüzde 0,13 yükselişle tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,25, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,54 değer kaybetti.

Yurt içi piyasalar da dün küresel piyasalarda yükselen volatilite ve dalgalı seyrin etkisi altında kaldı. Dün dolar/TL en yüksek 2,2843'ü gördükten sonra günü 2,2630’dan tamamlarken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,2620 seviyesinden alıcı buluyor. BIST 100 endeksi ise dün 73.800 - 75.500 bandı arasında dalgalandıktan sonra analistlerin kısa vadede destek olarak nitelendirdikleri 74.000 seviyesinin üzerinde tutundu ve günü 74.576 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketinin, yurt dışında ise ABD'de açıklanacak makroekonomik veriler ile Fed Başkanı Yellen'in 15:30'da yapacağı konuşmanın takip edileceğini belirtiyor.

Piyasaların bugün takip edeceği diğer veriler şöyle:

14.30 Türkiye, TCMB Beklenti Anketi

15.30 ABD, Fed Başkanı Yellen'in konuşması

15.30 ABD, eylül ayı konut başlangıçları

16.55 ABD, Michigan Üniversitesi tüketici güven anketi 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.