Herkese 2.500 dolar maaş için referandum

Herkese 2.500 dolar maaş için referandum

İsviçre'de herkese maaş bağlanması önerisi için referandum yapılıyor.

A+A-

İsviçre'de herkese maaş bağlanması önerisi için referandum yapılıyor. Öneri, çalışan ya da çalışmayan tüm İsviçre vatandaşları ve ülkede yasal çalışma izniyle en az beş yıldır yaşayan tüm yabancılara koşulsuz maaş verilmesini öngörüyor.

Önerinin destekçileri, bunun "düzenli maaşı olan iyi iş bulmanın giderek zorlaştığı bir dünyada yoksulluk ve eşitsizliğe çözüm olacağını" savunuyor.

İsviçre Hükümeti ve siyasi partilerin tamamına yakını halka öneriyi reddetme çağrısı yaptı.

Kamuoyu yoklamaları, öneriye karşı olanların oranının yüzde 70'den fazla olduğuna işaret ediyor.

'Marksist bir rüya'

Öneriye karşı çıkanlar "Marksist bir rüya" olarak niteledikleri düzenlemenin ekonomiye sekte vuracağını ve halkı işlerini bırakmaya teşvik edeceğini söylüyor.

Önerinin kabul edilmesi halinde aylıkların ne kadar olacağı henüz belli değil.

Ancak önerinin arkasındaki sivil toplum kuruluşu, yetişkinler için 2500 İsviçre Frangı (2500 dolar), çocuklar için de 625 frank teklif etti.

Uzmanlar, bunun ekonomiye yıllık maliyetinin 25 milyar frank olacağını, maaşların finansmanı için kamu harcamalarında ciddi kesintiler yapılması ya da vergilerin önemli oranda artırılması gerekeceğini söylüyor.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.