Mağaza kapatmalar tüm AVM'lere yayılabilir

Mağaza kapatmalar tüm AVM'lere yayılabilir

Dolara bağlı kiraların yükselmesiyle başlayan mağaza kapanışları tüm AVM’lere sıçrayabileceği ileri sürüldü

A+A-

Birleşmiş Mağazalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesine bağlı olarak kira bedelleri ve düşen kârlılık oranları nedeniyle mağazalarda başlayan sıkıntıların ve kapanma eğiliminin tüm alışveriş merkezlerine sıçrayabileceğini söyledi.

Dolar, Türk Lirası karşısında yılbaşından bu yana yüzde 6'nın üzerinde değer kazanarak bu hafta 3,1140'a yükseldi ve tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Dernekteki başkanlık görevine bugün başlayan ve gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Öncel, özellikle geçmişte döviz bazlı yapılan kontratların son yıllardaki kur artışıyla beraber büyük sıkıntılara yol açtığını söyleyerek, "Kapanmak zorunda kalan mağazaların büyük çoğunluğu dükkan sahibinin kira indirimine yanaşmamasından kapandı" dedi.

BMD verilerine göre dernek üyelerinin yurt içinde yaklaşık 65 bin mağaza ve satış noktası bulunurken, sektör 2015 yılını 47 milyar dolar satış büyüklüğü ile tamamladı.

Mağazaların gelir düşüşlerindeki nedenlerin arasında dolardaki artış, 15 Temmuz darbe girişimi süreci, öncesinde ve sonrasında turizmde yaşanan kayıplar olduğunu söyleyen Öncel, "51 yaşındayım böyle bir dönem yaşamadığımızı söyleyebilirim" dedi.

"Basiretle açıklanamayacak, öngöremeyeceğiniz bazı konular var. Son bir yılda bir uzaylılar gelmedi, onun dışında çok şey oldu. Rusya ile yaşayacağımız uçak krizi sonrasında turist sayısındaki düşüşü nasıl öngörebilirsiniz?"

BMD Başkan Yardımcısı Serdar Sunay da değişen koşullara dikkat çekerek, "Şu an konuştuğumuzda farklı ve değişen durumlara kendimizi adapte etmemiz lazım. Perakendecinin sokağa karşı çok ciddi bir sorumluluğu var. Dolayısıyla perakendeci çok uzun zamandır önemli maliyet artışlarına rağmen başka türlü becerilerle fiyata yansıtmayacak hacimlere ulaşmak istiyoruz. Fakat ortamda olan değişiklikler dün ile bugünkü çalışma şekilleri arasında değişimi gerektiriyor" dedi.

BMD verilerine göre Türkiye'nin en büyük beş sektörü içerisinde bulunan perakende sektörü, 2015 sonu itibariyle 663 milyar TL büyüklüğe ulaşırken, gayrı safi milli hasılanın da yüzde 12'sini oluşturuyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.