100 milyar dolarlık kripto para buhar oldu!

100 milyar dolarlık kripto para buhar oldu!

Şifresi unutulan veya bir yere kaydedilmeyen kripto para cüzdanlarını geri alabilmek mümkün değil ve sonsuza kadar içerisindeki varlık kaybedilebiliyor. Bunun miktarı ise devasa boyutlarda.

A+A-

Kripto para dünyası bugün hiç olmadığı kadar kalabalık ve hareketli. Yatırımcılar varlıklarını borsalarda tutarken dijital kripto cüzdanlar ve fiziksel kripto cüzdanlar da çok büyük miktarlarda yatırıma ev sahipliği yapıyor. 

Kayıp kripto paralar

Kripto para dünyasında çok kritik bir unsur var ki o da şifre veya gizli anahtarlar. Borsalarda genelde şifrenizi unuttuğunuz zaman müşteri hizmetleri ile belki çok kısa belki çok uzun süren görüşmelerin ardından geri alabiliyorsunuz.

Dijital cüzdanlar ve fiziksel kripto cüzdanlar ise şifrelere veya gizli anahtarlara bağlı. Bunları unuttuğunuz takdirde geri almanız pek mümkün değil. Bu bakımdan cüzdan oluştururken şifrenizi veya gizli anahtarlarınızı mutlaka güvenli bir yerde saklamanız isteniyor. 

Bozulan veya ulaşılamayan cüzdanlardan kripto varlıkları kurtarabilmek amacıyla kurulan KeychainX girişimi ilginç veriler paylaştı. Unutulan şifreler veya bozulan donanımlar nedeniyle bugün yaklaşık 100 milyar dolarlık bir meblağın kayıp olduğu ifade ediliyor. Girişimin bugüne kadar pek çok milyon dolarlık cüzdanı kurtardığı ve yönetimi altındaki varlıkların değerinin 2 milyar doları bulduğu belirtiliyor. 

Genelde yatırımcılar 3 şekilde para kaybediyor. Çok uzun bir süre tuttuğu cüzdanının şifresini hatırlayamayanlar, cüzdan açarken gizli anahtarları kaydetmeyenler ve ölüm gibi sebeplerle bir kişiden yakınlarına miras kalan cüzdanlar. KeychainX geliştirdikleri özel algoritmalarla insanların gizli anahtarlarından bir kaç kelimeyi kurtarmayı başardıklarını ve yakın zamanda şifre gerektirmeyen bir cüzdan teknolojisinin patentini alacaklarını da belirtti. 

İlgili Haberler