2023 yılı 4. çeyrek banka kar beklentileri

2023 yılı 4. çeyrek banka kar beklentileri

Oyak Yatırım 2023 yılının 4. çeyrek kar beklentilerini açıkladı

A+A-

Oyak Yatırım, 2023 yılı 4. çeyrek (4Ç23)  Bankalar Kar Beklentileri  raporunu açıkladı.

Raporda şu noktalara dikkat çekildi.

1- Swap maliyetleri 4Ç'de karlar üzerinde baskı yaratacak

2- Bankaların kar sezonu 29 Ocak itibariyle Garanti ve Albaraka ile başlayacak, ardından Akbank ve Yapı Kredi ile devam edecek.

3- Kapsamımızdaki bankalar için 4Ç23'te karların çeyreksel bazda %14 ve yıllık bazda %5 azalmasını bekliyoruz.

4- Çekirdek gelirler (net faiz gelir + komisyonlar) hem yüksek kredi getirileri ile genişleyen çekirdek kredi/mevduat makası hem de yeni kredi kullandırımları ve ödeme sistemi katkısı sayesinde artan komisyon gelirleri etkisinde çeyreksel bazda %17 artacaktır.

5- TL kredi/mevduat makası, negatif olsa da, daha yüksek kredi yeniden fiyatlandırması ve artan kredi hacmi ile iyileşecektir.

6- Swaplar, maliyet açısından TL mevduatlara kıyasla nispeten uygun olduğundan 4Ç'de bankalar tarafından oldukça fazla kullanılmıştır. Nitekim, takibimizdeki bankalar için 3Ç'de 12 milyar TL'ye karşılık 4Ç'de 46 milyar TL'lik devasa bir swap maliyeti öngörüyoruz.

7- Tüm bunların etkisinde, kapsamımızdaki büyük ölçekli bankalar için 4Ç'de 1,6 puanlık çeyrekten çeyreğe marj daralması öngörüyoruz. Zayıf döviz ve türev işlemleri ve swap maliyetlerindeki artış nedeniyle ticari kalem 4Ç'de karlılığı desteklemeyecektir. Faaliyet giderlerinin, maaş artışlarından kaynaklanan yüksek İK maliyetlerinin etkisiyle enflasyonun üzerinde artmasını bekliyoruz. Az da olsa iştirak gelirleri ve tahsilatlar 4Ç'de diğer bankacılık gelirlerini destekleyecektir.

8- 2024'teki potansiyel riskler için ayrılan ihtiyati karşılıklar nedeniyle net kredi risk maliyetinin 4Ç'de artacağını öngörüyoruz. Buna ek olarak, Vakıfbank ve Albaraka gibi bazı bankaların 4Ç'de ilave serbest karşılık tamponları ayırmasını ve bunun karlılığı baskılamasını bekliyoruz.

9- Enflasyon düzeltmeleri, gayrimenkul değerlemeleri ve çoğu bankanın ertelenmiş vergi gelirleri nedeniyle efektif vergi oranı 4Ç'de önemli ölçüde düşecektir.

10- Ç/Ç bazında en yüksek hisse başına kar büyümesini TSKB'den beklerken, onu Vakıfbank ve Garanti takip etmektedir.

11- Albaraka, TSKB ve Yapı Kredi ise yıllık bazda en iyi kar performansı beklediğimiz bankalardır.

İlgili Haberler