2023'te küresel ekonomide dolar belirleyici olmayı sürdürecek

2023'te küresel ekonomide dolar belirleyici olmayı sürdürecek

Prof. Dr. Çelebi, önümüzdeki yıl savaşın devam edeceğini, küresel ekonomide doların belirleyici olmayı sürdüreceğini, değerli Euro’nun Avrupa’yı zorlayacağını söyledi.

A+A-

Türkiye ekonomisi 2023 yılına seçim ekonomisi, enflasyonla mücadele, asgari ücret zammı ve EYT beklentileri ile giriyor. Eski Devlet Bakanı ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işın Çelebi 2023'te dünya ve Türkiye ekonomisini bekleyen gelişmeleri değerlendirdi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararlarının bütün dünyayı etkilediğine değinen Çelebi, Fed'in para politikasında sıkılaşma sürecini başlatarak faiz oranlarını yüzde 4.1'e çıkardığına ve ülkede enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9'dan yüzde 7.1'e düştüğüne dikkat çekti.

Köklü reform dönemi

Sözcü'nün haberine göre ABD'nin, enflasyon oranı yüzde 2'ye inene kadar daraltıcı politikaya devam edeceğini belirten Çelebi, ABD'nin doları daha düşük tuttuğu için Amerikan mallarının ihracatının daha kolay yapılacağı, buna istinaden 2023 yılının doların yılı olacağı tahmininde bulundu. Çelebi, Euro'nun değer kazanmaya devam ettiğini, bunun da Avrupa'nın ihracatında zorlanacağı anlamına geldiğini anlattı.

“Gelişmiş ülkelerde, enflasyonla mücadelenin iktisat politikasının temeli haline geldiğini görüyoruz” diyen Çelebi, Temmuz 2023'ten itibaren seçimin sonuçlanmasından sonra Türkiye'nin anti enflasyonist bir politika uygulamasını beklediğini söyledi. Yılı 3'er aylık 4 kısımda değerlendirmek gerektiğini belirten Çelebi, Haziran 2023'e kadar olan ilk 6 aylık dönemde seçim ekonomisi, Temmuz 2023'ten itibaren de ekonomik sorunlara uzun vadeli çözümlerin üretileceği köklü reformların yapılacağı bir dönem yaşanacağını öngördü.

İşte 2023 tahminleri

1-YILIN ilk yarısında bütçe politikaları tamamen se­çim ekonomisine yöne­lik çalışacak. EYT yasası çıkacak, 10 milyon emeklinin maaşı yükseltilecek.

2-TÜRKİYE'de ocakta as­gari ücret 8.000 – 8.500 TL'ye gelecek. Martta ise ek bir zamla asgari ücret 10.000 TL'ye yükseltilecek.

3- SEÇİM sonrası enflas­yonu aşağıya indirmek yönünde daraltıcı bir politika ile Merkez Bankası'nın bağımsızlığının önem kazandığı bir döneme girilecek.

4- TÜRKİYE'de Temmuz 2023'ten itibaren eko­nomik sorunlara uzun vadeli çözümlerin üreti­leceği köklü reformların yapı­lacağı bir dönem yaşanacak.

5- RUSYA ve Ukrayna sa­vaşı sürerken, doların küresel ekonomideki belirleyici rolü sürecek, Euro ise değer kazanmaya devam ederken Avrupa ihra­catta zorlanacak.

Martta asgari ücret 10 bin TL'ye yükselir

■ Prof. Dr. Işın Çelebi, seçim ekonomisi sürecinin başladığına dikkat çekerek, “Bütçe politikaları da tamamen seçim ekonomisine yönelik çalışacak. Ocakta asgari ücret artışı olacak. 8.000 – 8.500 TL'ye gelecek. Ben, seçim öncesi martta da tekrar bir asgari ücret artışı olacağını ve maaşların 10.000 TL'ye yükseltileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

İlgili Haberler