Gรผmrรผk ve Ticaret Bakanฤฑ Nurettin Canikli, patates fiyatlarฤฑndaki artฤฑลa iliลkin, “Bu konuda yapฤฑlan kastฤฑ ispat etmek ve ortaya koymak amacฤฑyla รงalฤฑลma yรผrรผtรผlรผyor. Stok yaparak fiyatlar รถzellikle yรผkseltilmeye รงalฤฑลฤฑldฤฑฤฤฑ ลeklinde bir sonuรง ortaya รงฤฑkarsa bununla ilgili รงok ciddi mรผeyyide sรถz konusu” dedi.
Bakan Canikli, son aylarda patates fiyatlarฤฑnda olaฤanฤฑn dฤฑลฤฑnda bir artฤฑล yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ ve bugรผne kadar gรถrรผlmeyen bir fiyatla karลฤฑ karลฤฑya kalฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Bu yฤฑl Tรผrkiye’deki patates รผretiminde herhangi bir sฤฑkฤฑntฤฑ olmadฤฑฤฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizen Canikli, “Yani bir daralma, azalma yok. Hatta artฤฑล var. Tรผketimde de รงok ciddi bir artฤฑล sรถz konusu deฤil” diye konuลtu.
Bakan Canikli, bu ลartlar altฤฑnda normal arz ile talep dengesi รงerรงevesinde fiyatlarฤฑn geรงen yฤฑlki rakamlara yakฤฑn bir ลekilde oluลmasฤฑ gerektiฤine vurgu yaparak, tรผm detaylara raฤmen bรถyle bir artฤฑลฤฑn olmasฤฑnฤฑn akla birtakฤฑm ihtimalleri getirdiฤini belirtti.
70 bin tonu 2 firma stoklamฤฑล
Bakanlฤฑk olarak patatesle ilgili รงalฤฑลma gerรงekleลtirdiklerini anlatan Canikli, ลรถyle devam etti:
“Acaba spekรผle edilerek haksฤฑz kazanรง saฤlamak amacฤฑyla piyasaya arz edilen patates miktarฤฑnฤฑn kasฤฑtlฤฑ olarak dรผลรผrรผlerek fiyatlarฤฑn yรผkseltilmesi gibi bir รงalฤฑลma ya da bir operasyon mu yapฤฑlฤฑyor’ sorusu ister istemez akla geliyor. Bu doฤrultuda bakanlฤฑฤฤฑmฤฑzdaki patatesle ilgili hal kayฤฑt sisteminde yer alan rakamlarฤฑ ve stok miktarlarฤฑnฤฑ firma bazฤฑnda tek tek kontrol ederek bir รงalฤฑลma yaptฤฑk. ลu anda รงalฤฑลma ayrฤฑntฤฑlฤฑ bir ลekilde mรผfettiลler tarafฤฑndan detaylandฤฑrฤฑlฤฑyor.
ฤฐlk bulgulara gรถre, ลu an itibarฤฑyla hal kayฤฑt sistemine beyan edilen patateste yaklaลฤฑk 312 bin tonluk bir stok olduฤu gรถzรผkรผyor. ฤฐki firmanฤฑn sadece tek baลฤฑna stoฤu, 65 ya da 70 bin ton civarฤฑnda.”
Manipรผlasyona ceza
Bakan Canikli, yeni sezona girildiฤini ve bu kadar yรผksek stok tutulmasฤฑnฤฑn hiรงbir ticari geรงerliliฤinin, mantฤฑฤฤฑnฤฑn olmadฤฑฤฤฑna dikkati รงekerek, “Stok yaparak fiyatlar รถzellikle yรผkseltilmeye รงalฤฑลฤฑldฤฑฤฤฑ ลeklinde bir sonuรง ortaya รงฤฑkarsa bununla ilgili รงok ciddi mรผeyyide sรถz konusu. Hรผrriyeti baฤlayฤฑcฤฑ cezalara kadar varan ciddi aฤฤฑr para cezasฤฑnฤฑ gerektiren mรผeyyide uygulanmasฤฑ sรถz konusu. Tabi sonuรงlara baฤlฤฑ buna bakacaฤฤฑz” ลeklinde konuลtu.
Fiyatlar dรผลรผyor
Canikli, yapฤฑlan รงalฤฑลmalar sonucunda fiyatlarda ciddi bir gerileme yaลandฤฑฤฤฑna dikkati รงekerek, patates fiyatlarฤฑnฤฑn dรผลtรผฤรผnรผ, dรผลmeye de devam edeceฤini sรถyledi.







