Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn agresif faiz artฤฑrฤฑmฤฑndan memnun olmayan hรผkรผmetin MB Kanunu’nda deฤiลiklik yapacaฤฤฑ Maliye Bakanฤฑ ลimลek tarafฤฑndan yalanlandฤฑ. Ancak piyasalar HSYK Yasasฤฑ’ndakine benzer bir deฤiลiklik olacaฤฤฑ sรถylentisi ile รงalkalanฤฑyor
Maliye Bakanฤฑ Mehmet ลimลek, ลu anda Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn Kanunu’nda herhangi bir deฤiลikliฤin gรผndemde olmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, “Bu spekรผlasyonlarฤฑn kaynaฤฤฑnฤฑ bilmiyorum. Ne sermaye รผzerinde herhangi bir kฤฑsฤฑtlamaya ne de bugรผn itibariyle Merkez Bankasฤฑ Kanunu’nda bir deฤiลiklik gรผndemde deฤil” dedi.
ลimลek, Ankara’dan ฤฐstanbul’a geliลinde Atatรผrk Havalimanฤฑ’nda gรผndeme yรถnelik yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn yapฤฑsฤฑnฤฑn deฤiลtirileceฤine yรถnelik iddialara iliลkin, ลu anda Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn Kanunu’nda herhangi bir deฤiลikliฤin gรผndemde olmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Bakan ลimลek, โBu spekรผlasyonlarฤฑn kaynaฤฤฑnฤฑ bilmiyorum. Ne sermaye รผzerinde herhangi bir kฤฑsฤฑtlamaya ne de bugรผn itibariyle Merkez Bankasฤฑ Kanunu’nda bir deฤiลiklik gรผndemde deฤil” diye konuลtu.
Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn Kanunu ile ilgili deฤiลikliฤin ne Bakanlar Kurulu gรผndemine ne de ekonomi yรถnetiminin gรผndemine geldiฤini ifade eden ลimลek, “Bรถyle bir ลey sรถz konusu deฤildir. Sermaye hareketleri รผzerinde bir kฤฑsฤฑtlama da gรผndemde deฤil” dedi.
Kamunun dรถvize endeksli tahvil รงฤฑkarmasฤฑ konusuna yรถnelik soru รผzerine ลimลek, “Borรงlanma ve enstrรผmanlarla ilgili konularฤฑn muhatabฤฑ Hazine’dir. Bu konuda bir ลey sรถylemem doฤru olmaz” cevabฤฑnฤฑ verdi.
Sermaye รงฤฑkฤฑลฤฑ yok
Bรผyรผmede bir revizyona gidilmesi iรงin erken olduฤunu anlatan ลimลek, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Seรงimlerle birlikte Tรผrkiye’nin รถngรถrรผlebilirliฤinin artacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyorum. Yurt dฤฑลฤฑndan kaynaklฤฑ รถnemli bir รงฤฑkฤฑล da yok. Ocak ayฤฑnda hisse senedi piyasasฤฑna net bazda 24 Ocak itibariyle 34 milyon dolarlฤฑk bir giriล var, รงฤฑkฤฑล yok. Borsadan yabancฤฑlarฤฑn net bazda รงฤฑkardฤฑฤฤฑ 1 dolar bile yok. Tรผrkiye’nin bรผyรผklรผkleriyle karลฤฑlaลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnda bono ve tahvil piyasasฤฑnda yabancฤฑ รงฤฑkฤฑลฤฑ sadece 843 milyon dolar civarฤฑ bir ลey o da aslฤฑnda hiรงbir ลey deฤil. Kรผresel sermaye Tรผrkiye’yi terk etmiyor. Bu anlamda รถnemli bir รงฤฑkฤฑล sรถz konusu deฤil. Eminim mart seรงimleriyle birlikte ลu iรงinden geรงtiฤimiz sรผreรงte Tรผrkiye รงok gรผรงlรผ bir ลekilde รงฤฑkacak. Siyasi istikrarฤฑn tehlikede olmadฤฑฤฤฑ ortaya รงฤฑkacak.
Tรผrkiye’ye gรผven devam ediyor. Yatฤฑrฤฑmlar tekrar canlanacak. Tรผrkiye ekonomisine iliลkin hedefleri gรถzden geรงirmek iรงin รงok erken. Biz piyasa ekonomisi uygulamaya devam edeceฤiz. Piyasa kurallarฤฑ รงerรงevesinde bu iลi gรถtรผrmeye devam edeceฤiz. Bir takฤฑm spekรผlasyonlara kimsenin raฤbet gรถstermemesi gerek. Bizim 11 yฤฑllฤฑk geรงmiลimiz var. Herkes AK Parti’nin, hรผkรผmetin duruลunu รงok iyi biliyor. Biz gรผven ve istikrarฤฑ esas almฤฑล durumdayฤฑz. Bizim iรงin sihirli sรถzcรผkler bunlardฤฑr. Bunlarฤฑ zedeleyecek hiรงbir giriลimde bulunmayacaฤฤฑz. Bu spekรผlasyonlara son verilmesi lazฤฑm.”







