Avustralyaโda yฤฑlฤฑk enflasyon bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde yรผzde 5,1โe รงฤฑkarak, son 20 yฤฑlฤฑn en hฤฑzlฤฑ yรผkseliลini gรถsterdi.
Avustralya ฤฐstatistik Kurumu (ABS) Fiyat ฤฐstatistikleri Baลkanฤฑ Michelle Marquardt, konuya iliลkin yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, kaydedilen 5,1’lik enflasyon rakamฤฑnฤฑn รผlkede Mal ve Hizmet Vergisi (GST) uygulamasฤฑnฤฑn yรผrรผrlรผฤe girmesinden bu yana en yรผksek enflasyon rakamฤฑ olduฤunu ifade etti. Marquardt, รผlkede 2000 yฤฑlฤฑnda GST’nin uygulanmaya baลlamasฤฑyla enflasyonun 2001 yฤฑlฤฑnda yรผzde 6,1โe รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ anฤฑmsattฤฑ.
TรFEโnin Mart 2022’de รงeyreklik bazda yรผzde 2,1 olarak kaydedildiฤini ve bu dรผzeyde yรผksek รงฤฑkmasฤฑnda konut fiyatlarฤฑ, akaryakฤฑt ve eฤitim maliyetlerindeki yรผkseliลin etkili olduฤunu sรถyleyen Marquardt, “Devam eden inลaat malzemeleri ve iล gรผcรผ sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ, artan navlun maliyetleri ve sektรถre yรถnelik devam eden gรผรงlรผ talep, yeni inลa edilen konutlarฤฑn fiyat artฤฑลlarฤฑna katkฤฑda bulundu.” ifadelerini kullandฤฑ.
Bu arada, Avustralya Merkez Bankasฤฑโnฤฑn (RBA) yฤฑllฤฑk 3,7 beklentisinin รงok รผzerinde bir enflasyon rakamฤฑnฤฑn ortaya รงฤฑkmasฤฑyla, รผlkede รถnรผmรผzdeki haftalarda faiz artฤฑลฤฑ yaลanacaฤฤฑ konuลulmaya baลlandฤฑ.
IS Oxford Economics’ten Sean Langcake, รin’de artan enflasyonist baskฤฑlarฤฑn da etkisiyle faiz artฤฑลฤฑnฤฑn RBAโnฤฑn รถnรผmรผzdeki mayฤฑs ayฤฑnฤฑn baลฤฑnda yapacaฤฤฑ yรถnetim kurulu toplantฤฑsฤฑnda masada olacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Sรผrpriz sayฤฑlan enflasyon artฤฑลฤฑ karลฤฑnda faiz artฤฑลฤฑna gidileceฤini dile getiren ANZ Bakasฤฑ ekonomi kurulundan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, โโRBA’nฤฑn รถnรผmรผzdeki hafta 15 baz puan artฤฑลa gitmesini bekliyoruz.” ifadeleri kullanฤฑldฤฑ.
RBA, Ekim 2020โde yรผzde 0,25 olan faiz oranlarฤฑnฤฑ 0,15 puan indirerek yรผzde 0,10โa dรผลรผrmรผลtรผ.







