Dรผn akลam sosyal medya platformlarฤฑ WhatsApp, Instagram ve Facebook’un dรผnya genelinde 8 saati aลkฤฑn bir sรผre eriลim sorunu yaลamasฤฑyla ilgili ฤฐstanbul Aydฤฑn รniversitesi Mรผhendislik Fakรผltesi Yazฤฑlฤฑm Mรผhendisliฤi Bรถlรผm Baลkanฤฑ Prof. Dr. Ali Okatan, โBu platformlar dรผn siber saldฤฑrฤฑya uฤradฤฑ. Bu bilgiler รงalฤฑnmฤฑล olabilir ancak hisseler dรผลmesin diye bunu sรถylemeyeceklerdir. Kullanฤฑcฤฑlar, platformlarฤฑ kullanฤฑrken รงok dikkat etmeli. รzellikle IBAN gibi รถnemli bilgiler bu platformlardan paylaลฤฑlmamalฤฑโ diyerek kullanฤฑcฤฑlarฤฑ uyardฤฑ.
Anlฤฑk mesajlaลma uygulamasฤฑ WhatsApp ve sosyal medya platformlarฤฑ Instagram ile Facebook uzun sรผreli eriลim probleminin ardฤฑndan yeniden kullanฤฑma aรงฤฑldฤฑ. Dรผnya รงapฤฑnda yaลanan bu problem iรงin deฤerlendirmede bulunan Okatan, โBu platformlarฤฑn hepsi birer bรผyรผk yazฤฑlฤฑmdฤฑr. รzellikle daฤฤฑtฤฑk sistem dediฤimiz sistemlerde parรงa parรงa yazฤฑlฤฑmlarฤฑn bir araya gelmesiyle oluลmuล bir yazฤฑlฤฑm parรงasฤฑdฤฑr. Bence bu platformlara siber saldฤฑrฤฑ yapฤฑlmฤฑลtฤฑr. Bilgiler de alฤฑnmฤฑลtฤฑr.Bu bilgiler alฤฑndฤฑ diye kimse sรถylemeyecektir รงรผnkรผ bรผyรผk hisse dรผลรผลleri olacaktฤฑr. Bรถyle uzun sรผreli bir arฤฑza, basit bir arฤฑza deฤil. Biz yazฤฑlฤฑmlarฤฑn ne zaman รงalฤฑลmayacaฤฤฑnฤฑ biliriz ve bu bir siber saldฤฑrฤฑโ ifadelerini kullandฤฑ.
Platformlardaki sistemi bir binanฤฑn kapฤฑsฤฑna benzeten Okatan, โBu platformlarda kullanฤฑcฤฑlarฤฑn girdiฤi bir kapฤฑ vardฤฑr. O kapฤฑ bir binanฤฑn mรผลterilerin girdiฤi รถn kapฤฑsฤฑna benzer, bir de o binada malzemelerin geldiฤi arka kapฤฑ vardฤฑr. O kapฤฑ platformun sahibine aittir. Kullanฤฑcฤฑlar kendi kapฤฑlarฤฑnฤฑ dikkatli kullanmฤฑyorlar yani siz kullanฤฑcฤฑ ayarlarฤฑnฤฑ yaparken bรผtรผn bilgilerin herkes tarafฤฑndan gรถrรผlmesini ya da gรถrรผlmemesini saฤlayabilirsiniz ama buna birรงok kiลi รถnem vermiyor. Arka kapฤฑ da รงok kฤฑsฤฑtlฤฑ kiลilerin bildiฤi ลifrelerle korunmaktadฤฑr. O hackerler o kapฤฑlarฤฑ kฤฑrฤฑyorlar. Bilgi alฤฑrken de sistemi durduruyorlar.โ dedi.
“Bilgiler, muhtemelen รงalฤฑndฤฑโ
Bu tip eriลim problemlerinin 20 saate yakฤฑn sรผrebileceฤine dikkat รงeken Okatan, ลรถyle devam etti:
โAslฤฑnda dรผnkรผ olaylar geleceฤin habercisidir. Aylar sรผren, tekrar รงalฤฑลtฤฑrma รงalฤฑลmalarฤฑ olabilir. O yรผzden รงok dikkatli olmak gerekir. Gelecekte bu tarz รงรถkรผลleri yaลayacaฤฤฑz. Siz รถnlemleri geliลtirdikรงe siber saldฤฑrฤฑyฤฑ yapanlar da ona gรถre yeni yรถntemler geliลtiriyorlar. Bilgiler, muhtemelen รงalฤฑndฤฑ.โ
“Yedekte baลka bir platform kullanmalฤฑyฤฑz”
Okatan kullanฤฑcฤฑlarฤฑn haklarฤฑnฤฑ dikkatle takip etmesi gerektiฤinin altฤฑnฤฑ รงizerek ลunlarฤฑ sรถyledi:
โฤฐhtiyaรง duyduฤunuzda izin vermelisiniz. Arka kapฤฑ iรงin yapacak fazla bir ลey yok. Bunun da tek รงaresi alternatif baลka platformlara da รผye olmak ve onlarฤฑ denemektir. Operasyonlarฤฑnฤฑz iรงin bu tip platformlar รงok gerekliyse hemen baลka bir platforma geรงiล hazฤฑrlฤฑฤฤฑ yapmalฤฑsฤฑnฤฑz. Yedekte baลka bir platform kullanmalฤฑyฤฑz รงรผnkรผ bu durumlar her zaman olabilir ama o platformlarฤฑn baลฤฑna da gelebilir. Bilgiler her zaman alฤฑnabilir, รงalฤฑnabilir.โ
“Elimizden geldiฤi kadar riski daฤฤฑtmalฤฑyฤฑz”
Kullanฤฑcฤฑlarฤฑn mesajlaลma uygulamalarฤฑnda ya da sosyal medyada riskleri daฤฤฑtabileceฤini ifade eden Okatan, sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
โKullanฤฑcฤฑ ayarlarฤฑnฤฑ yaparken, kimlerin gรถrmesini istediฤinizi uygulama soruyor. Bu bilgilerin kรถtรผ kullanฤฑm yapacak kiลilerin eline geรงmemesi iรงin ayarlarฤฑ yapmanฤฑz lazฤฑm. Belirli bir arkadaล รงevresi, gruplar oluลturabilirsiniz. O gruplardan ancak belirli olanlara eriลim izni vererek kendinizi biraz saฤlama alabilirsiniz. Platformlarฤฑn esas yapฤฑsฤฑnฤฑ deฤiลtirecek ลifrelerin รงalฤฑnmasฤฑnฤฑ engelleyemezsiniz. Bunun iรงin platform sahipleri yetkili. Siber saldฤฑrฤฑlar her platform iรงin geรงerlidir. Elimizden geldiฤi kadar riski daฤฤฑtmalฤฑyฤฑz. Bazฤฑ bilgileri farklฤฑ, bazฤฑlarฤฑnฤฑ farklฤฑ platformlara taลฤฑmalฤฑyฤฑz. Eฤer onlardan biri hacklenirse, bazฤฑ bilgilerimiz aรงฤฑฤa รงฤฑkmฤฑล olabilir ama diฤerleri kalabilir.”
“WhatsApp รผzerinden IBAN paylaลmayฤฑn”
WhatsApp uygulamasฤฑ รผzerinden IBAN paylaลฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ ve bunun da bazฤฑ bilgileri riske attฤฑฤฤฑna vurgu yapan Okatan ลu uyarฤฑyฤฑ yaptฤฑ:
โKiลisel bilgileri yanlฤฑล anlamda kullanabilirler. Orada siz IBAN veriyorsunuz. Bรถyle olunca sizin banka hesaplarฤฑnฤฑz da biliniyor. Biraz bilgisayar ve yazฤฑlฤฑm bilen kiลiler bunlarฤฑ yapabilir. Mali, banka ve รถzel bilgileri bu platformlarda paylaลmak yerine SMS kullanฤฑlabilir. Hiรงbir ลirket gรผvenli deฤil ve bunlarฤฑn hepsi bir yazฤฑlฤฑm.โ
โKullanฤฑcฤฑlar da bu riski kabul ediyor ve kesin olarak bu riskten kurtulmak mรผmkรผn deฤil. Bรถyle uzun sรผreli bir arฤฑza, basit bir arฤฑza deฤil. Biz yazฤฑlฤฑmlarฤฑn ne zaman รงalฤฑลmayacaฤฤฑnฤฑ biliriz ve bu bir siber saldฤฑrฤฑ. 1 saatlik bir siber saldฤฑrฤฑ bile olsa, aktarฤฑlacak bilginin miktarฤฑ daha az olurdu. Uzun sรผre olunca, o sistemden bรผtรผn bilgiler รงalฤฑnabilir.”







