ABD ilk çeyrekte yüzde 0.1 büyüdü

ABD ilk çeyrekte yüzde 0.1 büyüdü

ABD’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2014 birinci çeyrekte beklentilerin altında kalarak yüzde 0,1 arttı.

A+A-

ABD’de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2014 birinci çeyrekte beklentilerin altında kalarak yüzde 0,1 arttı. ABD Ticaret Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre, birinci çeyrekte ABD ekonomisi yüzde 1,2’lik beklentiye karşılık yüzde 0,1 büyüdü. GSYH geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 2,6 artmıştı.

Birinci çeyrekteki büyümeye kişisel tüketim harcamaları olumlu katkıda bulundu. İhracat, konut harici emlak yatırımları, sabit yatırımlar, eyalet ve yerel hükumetlerin harcamaları ise büyümeyi olumsuz etkiledi. İthalatta da azalış gözlemlendi.

Enerji ve gıda fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ise 2013 dördüncü çeyrekteki yüzde 1,8’lik artışın ardından 2014 yılı birinci çeyreğinde yüzde 1,4 yükseldi.

Bugün açıklanan 2014 yılının birinci çeyreğiyle ilgili veri GSYH’nın birinci (öncül) tahminlerine dayanıyor. GSYH’nin ikinci tahmini 29 Mayıs tarihinde açıklanacak. Uzmanlar ABD genelinde alışılmamış ölçüde sert ve uzun geçen kış mevsiminin ekonomik aktiviteleri olumsuz etkilediğine dikkat çekerek bu durumun GSYH büyümesini beklentilerin altına çekmiş olabileceğini belirtiyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.