ABD konut krizine doğru mu gidiyor: Bekleyen konut satışlarında sert düşüş

ABD konut krizine doğru mu gidiyor: Bekleyen konut satışlarında sert düşüş

ABD'deki konut satışları eylül ayından sonraki en ser düşüşü yaşayarak %5,2 geri çekildi

A+A-

ABD'deki bekleyen konut satışları geçen ay, Eylül ayından bu yana en büyük düşüşü kaydederek konut piyasasının hâlâ tam toparlanamadığına işaret etti.

Ulusal Emlakçılar Birliği'nin (NAR) önceden sahip olunan konutları satın almak için imzalanan sözleşmeler endeksi Mart'ta %5,2 düşüşle 78,9 seviyesine geriledi. Bu azalış, Bloomberg tarafından yapılan ankette ekonomistlerin tahmin ettiği %0,8'lik artışa kıyasla oldukça kötü.

Bekleyen konut satışları raporu, genellikle satış öncesi bir ya da iki ay önce sözleşmeye bağlanan evleri dikkate aldığından, mevcut konut satışları için öncü gösterge olarak kabul ediliyor. Ancak, düşük mortgage faiz oranlarını kilitleyen ev sahipleri, konut arzını sınırlamak adına mülklerini listelemekte tereddütlü davranıyorlar.

NAR Baş Ekonomisti Lawrence Yun konu ile ilgili olarak, "Konut stoku yetersizliği, satışların yükselmesini engelleyen başlıca faktörlerden biridir. Ülke genelindeki kısıtlı konut arzı, talebi karşılamakta yetersiz kalıyor," dedi

Bununla birlikte, son aylarda konut sektöründe umut verici istikrar belirtileri görülmeye başlandı. Yeni konut satışları artarken, mortgage faiz oranları da hafifçe düşüş gösterdi; bu durum, emlak inşaatçılarının moralini yükseltti.

Perşembe günü  açıklanan bir başka veri, ABD ekonomisinin ilk çeyrekte tahminlerin üzerinde bir yavaşlama yaşadığını belirtti. Fakat konut yatırımları, son bir yılın en az düşüşünü gösterdi.

Yun, talebin güçlü olduğu bölgelerin hâlâ mevcut olduğunu, tüm listelerin yaklaşık üçte birinin birden fazla teklif aldığını ve benzer bir oranın liste fiyatının üzerinde satış gerçekleştirdiğini belirtti.

İlerleyen dönemde, borçlanma maliyetleri yüksek kalmaya devam edecek ve Federal Rezerv, önümüzdeki hafta faiz oranlarını artırmaya hazırlanırken uzun bir bekleme dönemi öngörülüyor.

Bekleyen konut satışları, dört bölgenin üçünde aylık bazda düşerken, Güney bölgesinde küçük bir artış gözlendi. Geçen yıla kıyasla, sözleşme imzalama oranı düzeltilmiş bazda %23,3 azaldı.

Özetle, ABD'deki konut piyasası, Eylül'den bu yana en büyük daralmayı yaşarken, bekleyen konut satışlarındaki düşüş ve sınırlı konut arzı, sektörün henüz tam anlamıyla toparlanamadığını gösteriyor. ABD ekonomisinin de ilk çeyrekte beklenenden daha fazla yavaşlaması konut piyasasının durumunu etkileyebilir. Bununla birlikte, faiz oranlarının artması ve yüksek borçlanma maliyetlerinin devam etmesi, önümüzdeki dönemde konut piyasası üzerinde baskı oluşturarak satışların hızlanmasını zorlaştırabilir.

Bu haber toplam 518 defa okunmuştur