ABD, Suriye'de İran hedeflerini vurdu petrol fiyatları yükseldi

ABD, Suriye'de İran hedeflerini vurdu petrol fiyatları yükseldi

ABD ordusunun Suriye'deki İran hedeflerini vurduğuna dair haberler petrol fiyatlarını yükseltti.

A+A-

İsrail-Hamas çatışmasının Orta Doğu'nun geneline yayılacağı endişelerini artıran gelişme sonrasında Aralık vadeli Brent ham petrolünün varil fiyatı 1,22 dolar, yüzde 1,39 artarak 89,15 dolara yükseldi. Aralık vadeli Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 1,08 dolar, yüzde 1,3 artışla varil başına 84,29 dolara yükseldi.

Pentagon Perşembe günü yaptığı açıklamada, Suriye'nin doğusunda İran Devrim Muhafızları ve desteklediği gruplar tarafından kullanılan iki tesisin vurulmasının, Irak ve Suriye'deki ABD birliklerine yönelik son saldırılara bir yanıt olduğunu söyledi. 

Ocean Leonid Investments'ın kıdemli bir petrol tüccarı Kelvin Yew, "Bir tüccar olarak, Levant dışında anlamlı bir arz kesintisi yaşanmamışken jeopolitiğe bir değer atfetmeye çalışarak burada biraz ligimizin dışında olduğumuzu söylemek zorundayım" dedi.

RBC Capital analisti Helima Croft bir notunda, "Bu en bilgili bölgesel gözlemciler için bile mevcut krizin gidişatı hakkında yüksek inançlı çağrılar yapmak inanılmaz derecede zor olmaya devam ediyor, çünkü savaş alanına daha fazla oyuncu getirebilecek kırmızı çizgiler büyük ölçüde ayırt edilemez durumda" dedi.

Goldman Sachs analistleri 2024 ilk çeyrek Brent ham petrol fiyatı tahminlerini varil başına 95 dolarda tuttu ancak İran'ın ihracatındaki düşüşün temel fiyatların %5 artmasına neden olabileceğini ekledi.

İlgili Haberler